• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Aromaterapi - sådan virker det!

Vi får rigtige mange spørgsmål vedrørende aromaterapi og æteriske olier og hvordan de virker. Med denne artikel håber vi at kunne give dig nogle af svarene.

Så hvordan virker aromaterapi? Aromaterapi stimulerer lugtreceptorerne i næsen, som derefter sender meddelelser via nervesystemet til det limbiske system - den del af hjernen, der styrer dine følelser.

Aromaterapi er brugen af æteriske olier, som er en koncentreret essens udvundet af blomster, rødder, blade, frø og frugt. Der findes rigtig mange æteriske olier, faktisk mere end 400 forskellige slags. Nogle af dem bruges i parfumer, mens andre bruges til alternativ behandling, hvor aromaterapi indgår.

Hvor stammer aromaterapi fra? Aromaterapi er en over 5000 år gammel metode, som bruges til at stimulere krop og sind. Cleopatra var en meget stor tilhænger af æteriske olier og anvendte dem ofte til parfumer. De gamle grækere og romere brugte også de æteriske olier til medicinske behandlinger. Men det var den franske kemiker, Rene-Maurice Gattefosse, som opfandt udtrykket ”aromaterapi” tilbage i 1937. Målet med aromaterapi var at lindre symptomer samt øge velværen hos patienter med fysiske eller psykiske lidelser. 

Hvad er æteriske olier? Æteriske olier anvendes i kosmetik, farmaceutiske produkter og aromaterapi primært på grund af deres dufte og særlige egenskaber. Æteriske olier udvindes blandt andet af blomster, blade, bark, bær, harpiks og andre plantedele og resultatet er en stærk koncentration af kraftige dråber. De æteriske olier er flygtige olier, som blander sig i luften, når de bliver opvarmet. Oliernes kemiske sammensætning har betydning for den enkelte olies egenskaber.

Mest populære æteriske olier: Æteriske olier findes i et hav af dufte og alle har de deres helt egne, særlige egenskaber. Æteriske olier med lavendel topper listen over de mest populære dufte, og det er der flere gode grunde til. Lavendel har en afslappende og beroligende effekt på sindet og er en sikker garant for ro, balance og harmoni. Derfor er der også mange, som tyr til det ældgamle husgeråd med at dryppe et par dråber æteriske olier med lavendel på sengebordet, madrassen eller hovedpuden før de går i seng. 

æteriske olier

Tryk på foto for at se udvalg af æteriske olier.

Kan alle bruge aromaterapi? Brugen af de rigtige æteriske olier i aromaterapien forener det fysiologiske, det psykologiske og det spirituelle, og mange mener, at æteriske olier kan øge velværen, lindre stress og skabe balance mellem krop og sind alt efter hvilke dufte, man bruger. 

Hvad er en aromaterapi diffuser?

Der findes mange forskellige måder at bruge æteriske olier på. Én af de mest almindelige er ved hjælp af en aromaterapi lampe også kaldet en duftlampe. Bruger man en aromaterapi lampe opvarmes olien, så dens egenskaber og duft frigives og sendes rundt i luften. 

diffuser

Aromaterapi lampe - Tryk på foto for mere information.

En aromaterapi lampe er en hyggelig og nem måde at få gavn af oliens gode egenskaber på. Duftlampen er designet med en lille indbygget skål, hvor der er plads til et fyrfadslys. Varmen fra fyrfadslyset får væsken i den lille skål til at simre, så dufte og egenskaber aktiveres. 

Man kan også bruge en elektrisk diffuser til æteriske olier. Diffusere kaldes også for en forstøver og er en hurtig måde til at nyde de mange fordele, der er ved æteriske olier. 

En diffuser virker ved, at du fylder vand i den, tilføjer nogle dråber af din æteriske olie og når forstøveren så tændes, spredes de små oliemolekyler effektivt rundt i luften på bare et øjeblik.  

Har man hverken duftlampe eller diffuser kan noget så simpelt som en lille aromaklods af træ placeres forskellige steder i hjemmet, og så er det bare at dryppe et par dråber af de skønne olier på klodsen for at sprede de forførende dufte.

Hvordan virker en aromaterapi diffuser?

Helt enkelt, er en aroma diffuser en enhed, der nedbryder æteriske olier i mindre molekyler og spreder dem i luften for at give en behagelig eller beroligende effekt - afhængigt af den olie, der bruges i diffuseren. Æteriske olier har forskellige egenskaber, hvor for eksempel lavendel, som er en af de mest benyttede, understøtter søvn og ro. Diffuserens opgave er at fordele partiklerne jævnt i en behagelig koncentration, der gør det let at trække vejret uden at overdufte rummet.

Hvad er en aromaterapeut?

Udover at du selv kan bruge aromaterapien derhjemme, så kan du også booke en behandling hos en aromaterapeut. Behandlingen tager sit udgangspunkt i en samtale, hvor klientens tilstand og livsstil redegøres. Her taler man om kost, brug af medicin, stressniveau, samt hvilket formål behandlingen forventes at have. 

På baggrund af den indledende samtale udvælger aromaterapeuten én eller flere æteriske olier, som skal bruges til behandling af klientens psykiske og fysiske symptomer. I nogle tilfælde kan der være brug for en anden effekt, end hvad én enkelt olie kan give. Så blander aromaterapeuten 2-4 forskellige olier for at opnå en særlig synergi og en kraftigere effekt. En behandling med æteriske olier afhænger ene og alene af klientens symptomer. Det kan foregå ved at massere olien ind i huden ved massage. Her tilsættes de æteriske olier en bæreolie, som masseres godt ind i huden. Massagen med den æteriske olie er med til at styrke cirkulationen i blodet, lymferne og nervebanerne. 

Hvilke symptomer kan behandles med aromaterapi?

Aromaterapi kan bruges som behandling ved både fysiske og psykiske lidelser. Det kan for eksempel være:  

  • Stress og søvnbesvær

  • Dårligt immunforsvar og infektioner

  • Forhøjet blodtryk

  • Hudproblemer

  • Menstruationssmerter

  • Gener i overgangsalderen

  • Smertebehandling i muskler og led

  • Hovedpine og migræne 

Forskning viser også, at aromaterapi har en positiv virkning på:  

  • Angst

  • Træthed

  • Muskel og ledsmerter

  • Overgangsalderen

  • Søvnproblemer

Aromaterapi virker på flere forskellige måder. Den ene måde er, at du optager de æteriske olier gennem huden ved hjælp af en bæreolie. En anden er gennem lugtesansen. De æteriske olier arbejder særlig effektivt i åndedrætssystemet. Her er deres unikke egenskaber særligt gode til at bevare sundheden i bihuler og bryst men også god til at hjælpe med at lindre infektioner og allergier.  

I din næse findes der omkring 40 millioner olfaktoriske neuron receptorer, som sender duft information videre til din lugtekolbe. Lugtekolben er bindeleddet mellem næse og hjerne, og hjælper dig med at skelne mellem de mange forskellige dufte, du oplever dagligt.  

Æteriske olier kan også anvendes til at stimulere det limbiske system. I det limbiske system sidder lugtesansen og det er det system i hjernen, som blandt andet styrer vores følelser og forskellige kropsfunktioner. Gennem lugtesansen kan de dybe sider af psyken påvirkes af de æteriske olier, og de kan derfor hjælpe med at få krop og hjerne til at slappe bedre af.  

Nogle æteriske olier menes også at have en anti-inflammatorisk virkning, og kan derfor hjælpe i forhold til led og gigtsmerter.  

De mest effektive rutiner er dem, der passer bedst ind i din dagligdag. En aroma diffuser, en duftlampe eller en aromaklods bringer elementer af velvære ind i hjemmet og omdanner boligens rum til en rolig rede, hvor du kan trække vejret lettere. De opfrisker rummene og kræver en minimal indsats, for at du kan genoplade dine batterier og booste din energi.  

Kan man bruge aromaterapi på børn? Vi anbefaler IKKE brugen af æteriske olier på små børn, da olierne er stærkt koncentrerede. Babyer kan gnide det i øjnene, hvis du bruger det i badevandet.  

Kan man bruge aromaterapi under graviditet? Hvis du er gravid, bør du IKKE bruge æteriske olier uden at have kontaktet din egen læge først.  

Tryk på nedenstående foto for at se vores dejlige udvalg af store og små diffusere

diffuser til hjemmet

10 populære æteriske olier til aroma diffuser

Æteriske olier med lavendel – ro og harmoni, beroligende

Æteriske olier med citron – giver fornyet energi, frigør frustration og vrede

Æteriske olier med appelsin – opløftende, fremmer positivitet og livsglæde

Æteriske olier med bergamotte - følelsesmæssigt forløsende, øger optimismen

Æteriske olier med eucalyptus – skærper koncentrationen, giver fornyet energi, booster

Æteriske olier med lavendel – ro og harmoni, beroligende

Æteriske olier med citron – giver fornyet energi, frigør frustration og vrede

Æteriske olier med appelsin – opløftende, fremmer positivitet og livsglæde

Æteriske olier med bergamotte - følelsesmæssigt forløsende, øger optimismen

Æteriske olier med eucalyptus – skærper koncentrationen, giver fornyet energi, booster

Æteriske olier med patchouli – stabilitet og jordforbindelse, beroliger tankemylder

Æteriske olier med pebermynte – frisker op, gør klar til nye idéer og tanker

Æteriske olier med yang ylang – afslapper, opløfter den sensuelle drivkraft

Æteriske olier med tea tree – antiseptisk og sygdomsbekæmpende, stimulerende

Æteriske olier med vildrose – styrker og fortryller sanserne

Har du brug for hjælp eller vejledning omkring aromaterapi, kan du kontakte os på mail: kundeservice@hafaro.dk.