• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Skråpude & kilepuder

En skråpude – også kaldet en kilepude - er vinklet, så der lægges mindre pres på halebenet. Samtidig løftes hofteleddet op, så man får en langt bedre og mere aktiv siddestilling. Skråpuder kan fx bruges på kontoret, hvis man har tendens til at falde sammen i ryggen. Den kan også give ekstra komfort i bilen, hvor du kommer lidt højere op og får mere lændestøtte. Vi har et godt udvalg af specialpuder som f.eks. kilepuder med høj bagkant og ortopædiske skråpuder med bækkenstøtte.

4 varer

pr. side
Faldende orden
pr. side

Er der forskel på en skråpude eller kilepude?

En kilepude, siddekile, skråpude eller skråkile er vinklet, så der lægges mindre pres på halebenet, når du sidder ned i længere tid ad gangen. Samtidig løftes hofteleddet, så du får en mere aktiv og god siddestilling, hvilket mindsker smerter i ryggen. De forskellige betegnelser dækker derfor over én og samme type pude og vi vil i artiklen her hovedsagligt referere til de vinklede puder som skråpuder. Da puderne løfter og skåner hofterne, kan du med fordel bruge dem flere steder i hjemmet og særligt på en kontorstol eller køkkenstol, hvor man kan have en tendens til at falde sammen i ryggen.

Hvad er en skråpude?

Det er en skrå siddepude, der er udformet, så det svarer til at vippe sædet en smule forover. Med den kan du opnå en bedre siddekomfort, samt aflastning af overkroppen, hvilket skåner din ryg og lænd. Har man først problemer med ryggen, kommer man hurtigt til at sidde uroligt på en flad stol, hvilket kan være ganske uudholdeligt, hvis man sidder ned i længere tid ad gangen. 

Hvordan sidder man på en skråpude?

Puden placeres altid med den højere ende mod stolens bagkant. Denne skrå vinkel er med til at give lænden et lille løft og bevare ryggens naturlige svaj. Ved at sidde på en skråpude, opnår du en korrekt siddestilling i forhold til din rygsøjle, hvilket giver en bedre kropsholdning, især ved stillesiddende sysler og arbejde. Med en skråpude på stolen undgår du krumning i ryggen og belaster ikke rygsøjlen nær så meget som uden en skrå pude - på den måde kan du forebygge mange rygproblemer.

Hvilket størrelse skråpude skal du vælge? 

Der findes et stort udvalg af skråpuder i forskellige størrelser og forskellige højder og tager du udgangspunkt i dine behov og det møbel, du oftest sidder i, kan det hjælpe dig med at finde en pude med de rette mål. Jo højere skråpuden er, des mere markant hældning vil du opleve. Det kræver tilvænning pludselig at sidde i en anden vinkel, end du er vant til, så første gang du bruger en skråpude, kan det være en god idé at vælge én, hvor højden ikke bliver for markant. Selve bredden på puden er også vigtig og varierer typisk fra en størrelse på 37 x 37 cm op til 40 x 40 cm og så skal du være opmærksom på, at i et bilsæde kan pladsen være begrænset, hvorimod en lænestol ofte er mere rummelig.

Hvordan kan en skråpude hjælpe mod rygsmerter? 

De fleste problemer med ryggen opstår, fordi vi sidder for meget ned og i for lang tid ad gangen. Kroppen er som udgangspunkt skabt til bevægelse og bruger vi den ikke, som det er tiltænkt, bliver musklerne slappe. Det kan resultere i en mere foroverbøjet eller sammensunken holdning, som på længere sigt giver infiltrationer, ømhed og ondt i ryggen. Med skråpuder kan man fremme et naturligt lændesvaj, netop fordi puden hjælper med at give ryggen et lille løft. Ved at aflaste trykket på din rygsøjle og opretholde det naturlige svaj i lænden, kan puden være med til at forebygge og lindre rygsmerter. De fleste ergoterapeuter og kiropraktorer anbefaler en god skråpude, da den er skånsom for bækken og hofter og god, hvis du vil træne din ryg.

Den bedste skråpude?

Er du på jagt efter de bedste skråpuder på markedet, er det først og fremmest vigtigt, at du tager udgangspunkt i dine egne personlige behov. Vi er alle unikke med forskellige kropsformer, så det der virker for én person, er muligvis ikke det bedste for en anden. Den bedste løsning er altså en skråpude, der passer præcis til dig og dine behov. For at finde den helt rigtige skråpude, bør du være opmærksom på det funktionelle uden at gå på kompromis med komforten. En ergonomisk skråpude former sig efter din krops konturer, uden at du mister den skrå effekt. Vi har fx en ergonomisk model af memoryskum med en lille nedsænkning til ballerne og en let bækkenstøtte foran, som hjælper dig med at holde et naturligt lændesvaj. Den er knap så fast og hård at sidde på som den klassiske kilepude af formpresset skum. Vælg desuden en model, hvor betrækket kan vaskes ved 40 grader.

Hvordan kan du bruge en skråpude?

Selvom mange moderne kontorstole har muligheden for at justere på sædet, kan en skråpude til kontorstolen alligevel være gavnlig. Ved mange timers stillesiddende arbejde kan det at sidde på en skråvinklet pude reducere spændinger og stress i nakke og skuldre - og det er uanset hvilken slags stol, du sidder på. Men en pude med skrå bagkant kan også med fordel bruges i en kørestol eller i bilen, hvor siddekomforten kan variere en del. En skråpude til din seng kan placeres under hele din hovedpude og bruges som støtte, hvis du lider af refluks, besværet vejrtrækning eller blot skal ligge og læse i sengen. Så du kan finde god gavn af puden med skrå vinkel mange steder både i og udenfor hjemmet.

Hvilket typer skråpude findes der?

Hvis du både leder efter en skråpude til seng og en skråpude til bilen, skal du være opmærksom på, at du i langt de fleste tilfælde sagtens kan bruge den samme  pude til begge formål. Generelt findes der et virkeligt bredt udvalg af de skrå puder, som giver dig mulighed for at sidde mere oprejst. Puderne findes både med og uden betræk og med forskellig højde og bredde. Der findes et stort udvalg af gode skråpuder, både klassiske, faste modeller af formpresset skum, trykaflastende skråpuder af memoryskum, luftfyldte skråpuder samt fleksible modeller med justerbar form.

Hvad er en skråpude med luft? 

Det er en skrå pude der kan fyldes med luft ved hjælp af en pumpe. Den er smart og fleksibel. Både fordi du selv kan justere lufttrykket og dermed fastheden på puden, men også fordi, det svarer lidt til at sidde på en bold, hvor det varierende lufttryk udfordrer og styrker din balanceevne. Med vores luftfyldte skråpude opnår du samme funktion. Det kaldes også for dynamisk eller aktiv siddestilling, fordi både ryg- og mavemuskler holdes aktive, mens du sidder ned. Vores luftfyldte kilepude har håndtag, som gør den nem at have med rundt. Den tåler vand og og er lige til at tørre af med en klud. Det gør den velegnet i badet eller udendørs, fordi det ikke er nødvendigt med vandtæt betræk.

Kan man få en skråpude til bil?

Det er vigtigt med god siddekomfort, når du kører bil. Hvis du anvender en skråpude til både korte såvel som lange ture, giver du kroppen et lille løft, kommer til at sidde højere og får bedre lændestøtte. Det giver en god siddestilling. De fleste skråpuder kan også bruges til bil, men vær opmærksom på at modellen, du vælger, hverken er for høj eller for bred.