• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Platfod

Er du flad under foden, synker svangen ned eller har den mistet sin naturlige, buede form, så kan det skyldes platfod. Når foden flader ud og din fodsål kommer helt ned at hvile på gulvet, kan det medføre trætte fødder, ubehag, smerter og endda nedsat bevægelighed.

Behandling af platfod omfatter øvelser, der styrker musklerne i foden og øger stabiliteten. Derudover kan såler til platfod eller en pudeformet svangstøtte hjælpe med at lindre symptomerne. 

13 varer

pr. side
Faldende orden
pr. side

Platfod indlæg

Indlægssåler med svangstøtte er en populær løsning ved platfod, da sålerne kan hjælpe med at reducere smerter samt forbedre stabilitet og balance i foden. Platfod indlægssåler er designet til at give ekstra støtte til foden og svangen og dermed hjælpe med at bevare den naturlige buede form under foden.

Der findes forskellige typer af såler til platfod, som kan tilpasses individuelle behov og krav. Nogle platfodssåler er fleksible og tilpasser sig foden, mens andre er mere stive og giver en fastere støtte. En alternativ løsning til platfodssåler er en svangstøtte formet som en lille pude, der målrettet reducerer tryk og absorberer stød, hvilket kan lindre smerter og træthed i fødderne.

Såler til platfod kan købes online, men kan også speciallaves hos en statsautoriseret fodterapeut. Prisen er noget højere, men det kan være en nødvendig løsning til dig med særlige behov, der kræver at indlægget bliver individuelt tilpasset til netop din fod.

Det er vigtigt at huske, at en svangstøtte eller såler til platfod ikke bør bruges som erstatning for øvelser og andre former for behandling. Indlægssåler til platfod kan hjælpe med at lindre symptomer som trætte fødder, ømhed og stive led, men det er stadig vigtigt at opretholde en kropsvægt, der ikke overbelaster fødderne, at holde en rank kropsholdning samt at udføre øvelser, der sigter mod at styrke musklerne og øge stabiliteten i fødderne.

Platfod børn

Platfod hos børn er en tilstand, man typisk betegner som blød platfod. Det er ganske normalt, at børn er flade i svangen og skyldes i høj grad fodens naturlige udvikling. Derfor er det som udgangspunkt heller ikke en tilstand, der kræver behandling.

Alle børn har tegn på platfod frem til 3-4 års alderen, grundet fedtpude i svangen. I takt med at barnet vokser forsvinder tilstanden og svangbuen udvikles. Det er derfor sjældent nødvendigt at behandle platfod hos børn, medmindre tilstanden medfører gener.

For nogle børn kan platfod medføre smerte, ubehag og nedsat bevægelighed i foden. Behandling af platfod hos børn kan ofte klares med sko eller indlægssåler, der har en god svangstøtte. Alternativt kan særlige indlæg i skoen også være en løsning.

Sammenfattende er platfod hos børn en tilstand, der normalt ikke kræver behandling, medmindre barnet har symptomer. Operation og kirurgi er kun nødvendigt, hvis platfoden skyldes sammenvoksede knogler eller nerve- og muskelsygdom. 

Platfod øvelser

Har du platfod, findes der flere forskellige øvelser, som kan hjælpe med at styrke musklerne i foden samt øge stabiliteten og dermed mindske gener ved platfod. Her er nogle eksempler på øvelser, som kan være nyttige både for børn og voksne med platfod:

  1. Tæer op mod knæene: Sæt dig på en stol med fødderne fladt på gulvet. Træk tæerne op mod knæene og hold i 10 sekunder. Gentag 10 gange på hver fod.
  2. Fodrulle: Placer en lille bold eller massagerulle under foden og rul frem og tilbage med foden. Gentag 10 gange under hver fod.
  3. Fodstræk: Stå med hælene på kanten af en trappetrin og lad fødderne hænge ned. Stræk foden så meget som muligt og hold i 10 sekunder. Gentag 10 gange på hver fod.
  4. Hæve/sænke: Stå med fødderne fladt på gulvet og hæv hælene op, så du står på tæerne. Sænk langsomt hælene ned igen og gentag 10 gange.
  5. Fodbueøvelse: Placer en træningselastik på tværs under svangen og hold i hver ende. Træk elastikken opad, mens du samtidig trækker tæerne opad mod knæene. Gentag 10 gange på hver fod.

Kombiner øvelserne med en god svangstøtte i fodtøjet. Hjælper det ikke og er der smerter eller nedsat bevægelighed i foden, kan det være en god idé at konsultere egen læge, som kan hjælpe med det videre forløb. 

Såler til platfod

Pladfodssåler kan være en rigtig god løsning, hvis du føler dig generet af tilstanden. Såler til platfod er designet til at aflaste og give ekstra støtte i svangen samt genoprette fodens naturlige, buede form.

Der findes flere forskellige typer såler til platfod, herunder:

  1. Buet sål: En buet sål er designet til at støtte svangen og opretholde den naturlige buede form i foden. Denne type sål kan lindre ved smerter eller ubehag grundet platfod.
  2. Blød sål: En blød sål kan være nyttig, hvis der er tale om en mild form for platfod, hvor der hverken er smerter eller ubehag involveret. En blød sål kan give en let støtte samt stødabsorbering.
  3. Stiv sål: En stiv sål er designet til at give maksimal støtte til foden og svangen. Det kan være nødvendigt, hvis der er tale om en mere udtalt form for platfod, hvor man oplever smerter eller nedsat bevægelighed.

Kig altid fodtøjet efter i sømmene først. En platfodssål kan være nok så effektiv, men er fodtøjet først forkert, får du ikke det optimale ud af sålerne. Sørg derfor altid for at både fodtøj og såler er velegnet ved platfod. 

Desuden er det vigtigt at bemærke, at såler ikke altid er tilstrækkelige til at behandle platfod, men at det kan være nødvendigt at kombinere brugen af såler med andre behandlingsmetoder, såsom øvelser eller i sjældne tilfælde, kirurgi.