Køb dine julegaver allerede i dag!
Vi bytter helt frem til 31. januar 2025
  • Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Pigmåtte (akupunktur måtte) - Effektiv mod smerter

Ordet pigmåtte lyder både eksotisk, Indiana Jones agtigt og måske også en lille smule farligt. De billeder der først dukker op på nethinden, får straks hjernen til at tænke av, av og leder ikke ligefrem tankerne hen på ren velvære og en krop i balance.

pigmåtte

Kært barn har mange navne, men der er ingen grund til forvirring, pigmåtten kaldes også for akupunktur måtte, sømmåtte, eller nålemåtte, shaki måtte eller fakirmåtte. Lad os holde os til ”pigmåtte” og starte med at slå fast, at den er hamrende effektiv og burde være fast inventar i hjørnet af ethvert soveværelse. Men hvad er det egentlig en pigmåtte kan og er den slet ikke farlig at bruge? Det og meget mere giver vi dig svar på her. Hos Hafaro har vi et bredt udvalg pigmåtter og lignende produkter som du finder her.

Hvem kan få gavn af en pigmåtte? 

  • Lider du af gigt, ledsmerter, kroniske smerter og fibromyalgi kan en pigmåtte mindske nogle af symptomerne og holde dem nede ved kontinuerlig brug. 

  • Døjer du med nakkestivhed, smerter i lænden, ondt i ryggen, muskelinfiltrationer og spændinger kan en pigmåtte løse hele eller dele af problemet. 

  • Også søvnproblemer, uro, hovedpine og forstoppelse kan mindskes ved brug af en pigmåtte. 

  • Folk der er ramt af stress, angst og depression oplever en positiv effekt ved brug af en pigmåtte flere gange ugentligt. 

  • Lider du af uro i benene, kan du også opleve en positiv effekt ved brug af en pigmåtte. Sid på gulvet opad en væg, og læg måtten under dine ben. 

Laver en pigmåtte huller i huden?

Nej det gør den ikke. Du kan højst få rødmen og små prikker i huden. 

Hvad har søm, pigge og nåle så til fælles med måtten?

Meget lidt og gudskelov for det. For selvom de måtter, der bruges på vores breddegrader, oprindeligt er inspireret af de gamle indiske træmåtter med søm, så er de nye altså lavet af stof, skum og plastic og er derfor ganske ufarlige at bruge. 

Hvordan er pigmåtten bygget op?

pigmåtte

På en gængs måtte er der placeret ca. 6000 bittesmå plasticpigge strategisk placeret som vuggende åkander der tilsammen støtter kroppen og skaber et tryk mod huden, musklerne og vævet. Piggene sidder på et aftageligt betræk, der dækker en blød måtte af skum. 

Hvilken behandling giver en pigmåtte?

En pigmåtte giver akupressur, hvilket betyder, at man trykker på en spændt muskel for at få den til at slappe af. Det er én af de ældste behandlingsformer der findes og metoden læner sig meget op ad akupunktur. En akupressur måtte har en positiv virkning på hverdagslidelser såsom hovedpine, spændinger, svimmelhed, rygproblemer m.m. men er også kendt for at kunne påvirke følelsesmæssige og mentale tilstande. 

pigmåtte

Pigmåtte - Tryk på foto for mere information.

Hvad er forskellen på akupunktur og akupressur?

Akupunktur og akupressur er begge behandlingsmetoder der stimulerer kroppens ca. 365 akupunkturpunkter. Akupunktur udføres med rigtige nåle, der penetrerer huden, hvorimod akupressur foregår ved tryk på huden, som blot masserer akupunkturpunkterne. 

Hvem må bruge en pigmåtte?

Alle kan i princippet få glæde af pigmåtten, også børn, dog frarådes den til folk med diabetes, der ofte er ramt af særlig følsom hud. 

Må gravide bruge en pigmåtte?

Gravide bør rådføre sig med deres jordemoder inden brug af pigmåtten. Er du usikker på, om netop du må bruge den, så spørg egen læge til råds først – de fleste er bekendt med måtten og kan vejlede efter individuelle behov. 

Må jeg stå på pigmåtten?

pigmåtte effekt

Ja, du må gerne stå på pigmåtten. Du kan faktisk bruge den på din arbejdsplads, hvis du har stående eller siddende skrivebordsarbejde. Det er ret effektivt, især i stående stilling, og selvfølgelig skal du tage skoene af, og også gerne sokkerne, for at få den fulde udnyttelse. Hvis du synes det er for grænseoverskridende at stå med bare tæer på arbejdspladen, så behold sokkerne på. Når du står på måtten, lægger kroppens tyngde automatisk et effektivt pres og det kan tydeligt mærkes. Når du sidder på en stol med fødderne på pigmåtten er trykket moderat og du kan selv justere det ved at presse fødderne ned i måtten efter behov.

Stivhed i forbindelse med fodlidelser som knyster og nedsunken forfod kan mindskes ved at stå på en pigmåtte, da den øger blodcirkulationen og styrker sener, led og fodmuskulatur.

sømmåtte til fødderneSømmåtte til fødderne - Tryk på foto for mere information.

Kan jeg bruge en pigmåtte i bilen?

Ja, du kan sagtens bruge pigmåtten på dit bilsæde, men det er en god idé at din krop lige lærer den at kende derhjemme, inden du tager den med på køretur. 

Hvor tit skal jeg bruge pigmåtten?

Det er helt op til dig selv. Mange bruger den om aftenen efter en lang arbejdsdag, andre bruger den om morgenen for at få ekstra energi til dagen, og nogle bruger den både morgen og aften. Prøv dig frem, og se hvad der virker for dig. 

Kan man være for tung til at bruge en pigmåtte?

Nej, det kan man ikke. Og du kan heller ikke være for lang eller for kort til at ligge på måtten, for du flytter den jo bare rundt efter behov, så du rammer præcis de punkter på kroppen, du gerne vil løsne op i. 

Gør det ondt at bruge en pigmåtte?

Det opleves meget forskelligt og handler både om følsomhed og tilvænning. Nogen har f.eks. en lav smertetærskel, mens andre har en høj. Er du ekstra smertefølsom kan du bære et tyndt stykke tøj mellem hud og pigge, f.eks. en tynd undertrøje eller et par tynde bomuldsstrømper, hvis du vælger at stå på den. De fleste vil opleve en stikkende fornemmelse, der langsomt aftager, jo længere tid man ligger og jo bedre man slapper af, i takt med at kroppen frigiver endorfiner, som er kroppens egne smertestillende hormoner. 

Jeg bliver helt rød på ryggen når jeg har brugt den

Det er helt normalt, at du bliver rød på de dele af kroppen, hvor du har brugt pigmåtten – i løbet af en times tid er det forsvundet igen. 

Er pigmåtten effektiv mod cellulite/appelsinhud?

Nej, det er den ikke. Pigmåtten er designet til at hjælpe med at lindre hovedpine, træthed, spændinger, stress, rygsmerter og muskelsmerter m.m. 

Sådan bruger du en pigmåtte

Placer måtten på en seng, sofa, lænestol eller direkte på gulvet og find dig til rette på den. Bemærk at der er kæmpestor forskel på, om du bruger den på et blødt underlag eller et hårdt underlag. På et gulv kommer du f.eks. mere i direkte kontakt med piggene, end på et blødt underlag som f.eks. en seng, der automatisk giver efter for din kropsvægt. Slap helt af i kroppen, træk vejret dybt og lad kroppen tynge, så du bliver ét med måtten. 

Hvor tit må jeg bruge pigmåtten?

Du kan bruge måtten efter behov og gerne dagligt. Nogle bruger den i en fast afslapningsrutine, hvor de hviler på den og endda falder i søvn. Det foregår som oftest på bløde underlag. Andre bruger pigmåtten lejlighedsvis, f.eks. ved muskelstivhed, infiltrationer, smerter og myoser og foregår både på bløde og hårde underlag. 

Hvor lang tid bør man ligge på en pigmåtte ad gangen?

Det er forskelligt, hvor længe den enkelte føler behov for at ligge på pigmåtten. Ved akutte behov kan 5-10 minutter på et hårdt underlag være nok til at løsne op for f.eks. muskelstivhed og infiltrationer her og nu. Bruger du derimod måtten til afkobling og afstresning, giver det god mening at lade kroppen hvile i halve til hele timer. Kort sagt, man kan ikke ligge for længe på måtten. 

Hvor på kroppen kan jeg bruge pigmåtten?

halebens pude

En pigmåtte kan bruges overalt på kroppen og du kan både sidde, ligge eller stå på den. Under fødderne sidder f.eks. mere end 60 forskellige trykpunkter, som betyder, at du får et særdeles effektivt pres, der øger blodcirkulationen markant, hvis du står på måtten dagligt enten morgen eller aften. Det er de færreste, der kan holde ud at stå barfodet på måtten særligt længe i begyndelsen, men øvelse gør mester.

Få gavn af pigmåttens grundstillinger 

  • Lig på ryggen på et fast underlag med en pude foldet sammen under måtten i nakkeområdet, så løsner du op for myoser, infiltrationer og muskelspændinger og mindsker rygsmerter 

  • Lig på maven på et fast underlag med hænderne under hovedet, så kan du forbedre stofskiftet og åndedrætsmuskulaturen 

  • Sid ovenpå og op ad måtten på en fast stol, så løsner du op for lændesmerter, iskias og hekseskud 

sådan kan du bruge en pigmåtteKan man sove på en pigmåtte?

Hvis du har lyst, kan du sagtens sove på en pigmåtte, f.eks. når du tager en lur. Mange bruger den som afspænding og afstresning umiddelbart inden sengetid og gør den til en del af deres soveritual. Når man først har vænnet sig til at bruge pigmåtten, er det nemt nok at falde i søvn på den, men de fleste vil nok vågne efter en times tid og fjerne den igen, for piggene gør det svært at putte ordentligt. De fleste oplever at sove tungere om natten og vågner mere veludhvilet op, når de har ligget på måtten inden sengetid. 

Tips og tricks til større effektivitet med en pigmåtte 

  • Drop tøjet og vær barhudet

  • Lig på et fast underlag

  • Lav dybe vejrtrækninger

  • Gør kroppen slap

  • Lav små rullende bevægelser der øger trykket

  • Læg et sammenrullet håndklæde eller en lille pude under måtten, når du bruger den i nakken, lænden eller knæhaserne 

pigmåtte pude

Pigpude til nakke, lænd og knæ - Tryk på foto for mere information. 

Pigmåtte kontra smertestillende medicin

En pigmåtte kan som sagt lindre ved gigt, ledsmerter, stive muskler, spændinger, ømhed og smerter og kan i rigtig mange tilfælde være et sundt og naturligt alternativ til smertestillende medicin. 

Den akupressur der opnås ved brug af pigmåtten, kan stimulere produktionen af endorfiner, der er kendt for at være kroppens egen naturlige smertelindring, da de hjælper med at blokere smertesignaler i at nå hjernen. Men i modsætning til smertestillende medicin er der ingen bivirkninger ved brug af en pigmåtte og netop bivirkninger er helt sikkert noget, de fleste gerne ville være foruden, hvis de fik mulighed for det. 

Det er naturligvis langt fra alle sygdomstilstande, der kan klares helt uden medicin, men så kan man bruge pigmåtten som supplement og måske være heldig at nedbringe medicinindtaget. 

Positive bivirkninger

En pigmåtte kan både hjælpe dig akut men har også gavnlige fordele på den lange bane. Bruger du pigmåtten jævnligt og meget gerne dagligt, kan den hjælpe dig til en øget mobilitet, kropsbalance og smidighed i hverdagen, ligesom rigtig mange oplever følelsen af fornyet energi samt en større ro både kropsligt og mentalt. Gener som spændingshovedpine, fordøjelsesproblemer og dårlig søvn kan også mindskes ved brug af en pigmåtte. 

Tag pigmåtten med på ferie

Akupres måtte

Kan du ikke undvære din pigmåtte og skal du ud at rejse, så lad den inderste skummåtte blive hjemme og nøjes med at medbringe betrækket. Det fylder næsten ingenting og er nemt at hive frem fra kufferten og bruge på en seng, sofa eller stol. 

5 fordele ved brug af en pigmåtte:  

  • Billig behandlingsform

  • Ingen bivirkninger

  • Hurtig effekt

  • Kan bruges når som helst og hvor som helst

  • Nem at tage frem og pakke sammen 

Har du ikke allerede anskaffet dig en pigmåtte, så overvej om det kunne være en løsning for dig. En pigmåtte kan tages frem og bruges, når behovet opstår og på en måde, som det passer dig bedst. Rigtig mange glæder sig over, at de ikke behøver forlade hjemmet for at blive behandlet, men at det kan klares i trygge, rare omgivelser. 

En pigmåtte er ikke bare effektiv ved akutte behov men kan med fordel også bruges til at vedligeholde en god sundhedsstilstand og som forebyggende behandling. 

Om du ønsker at investere i en pigmåtte eller ej, lader vi være helt op til dig, men vi håber, at vi med dette blogindlæg har åbnet dine øjne for pigmåttens positive effekt og har givet dig brugbare svar på eventuelle tvivlsspørgsmål omkring måttens brug og funktion. 

Vi har også skrevet en artikel om kolde fødder og hvis du fryser om tæerne, som du kan læse nederst på siden.

Du er velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller sende en mail til kundeservice@hafaro.dk, hvis du har spørgsmål vedrørende træning, lindring og aflastning af kroppen.