Nakkestivhed er en betegnelse for smerter i nakken samt spændinger og begrænset bevægelighed. Nakkestivhed kan også sætte sig på siden af halsen. Der kan være mange forskellige årsager til ondt i nakken, men det er ikke usædvanligt, at nakkesmerter opstår efter en lang arbejdsdag foran computeren, en lang køretur i bilen eller hvis man har ligget forkert i sengen om natten.
Nakkesmerter og nakkestivhed
Nakkesmerter og nakkestivhed er ofte to sider af samme sag. Uspecifikke nakkesmerter defineres ved træthed, gener eller stivhed i nakken. Smerterne kan i nogle tilfælde brede sig til hoved, skuldre og arme, men ikke altid. De fleste har fra tid til anden oplevet at få ondt i nakken, hvilket der kan være flere årsager til. Nogle gange kan stivhed i nakken være et kortvarigt problem, der går over af sig selv igen, men for andre kan det være et mere kronisk problem. I så fald kan det give anledning til rigtig mange gener og begrænsning af livskvalitet. Hos Hafaro har vi et stort udvalg i nakkevarmere som aflaster og lindrer nakkestivhed og nakkesmerter.
Årsager til ondt i nakken
Der kan være mange forskellige årsager til, at du får ondt i nakken eller pludselig bliver ramt af stiv nakke. Herunder har vi listet de hyppigste:
- Muskelspændinger, myoser og muskeltræthed
- Inflammation i nakkens sener og ledbånd
- Forkerte arbejdsstillinger
- Skader på nakken (forstuvning eller piskesmæld)
- Degenerative forandringer i nakken (slidgigt m.m.)
Der er altså mange forskellige årsager til ondt i nakken og det er derfor ikke altid nemt at finde ud af, hvad den præcise årsag er.
Symptomer på nakkestivhed
Symptomerne på nakkestivhed er de samme, hvad enten der er tale om akutte nakkesmerter eller kroniske nakkesmerter:
- Smerter og stivhed i nakken, som kan stråle op mod hovedet, skulderbladene, skuldrene, armene og brystet. Smerterne forværres ved belastning og bevægelse af nakken og aftager i hvile.
- Smerter og ømhed i nakkemusklerne.
- Hold i nakken - man kan ikke dreje hovedet til den ene side på grund af akutte nakkesmerter.
- Træthed, snurren og prikken i armene.
Nakkestivhed opfattes ofte som et relativt mindre problem og noget, der går væk af sig selv efter en dag eller to. Der er imidlertid en række symptomer, der kan indikere et mere alvorligt problem, og det er vigtigt at være opmærksom på disse.
Massageapparat med infrarød varme - Tryk på foto for mere information.
Faresignaler ved nakkestivhed
- Nakkesmerter, der ledsages af andre symptomer som fx utilpashed, døsighed eller feber. Kontakt lægen.
- Nakkesmerter ledsaget af nedsat kraft i én eller begge arme. Kontakt lægen.
Det er også en god ide at opsøge egen læge, hvis:
- Nakkesmerterne er så alvorlige, at de forhindrer dig i at udføre dine normale aktiviteter, eller hvis de varer ved i mere end et par dage.
- Nakkesmerterne er mere udtalte i armene end i nakken.
Ved at være opmærksom på disse advarselstegn kan du sikre, at eventuelle underliggende problemer i forbindelse med nakkesmerter bliver opdaget og behandlet tidligt.
Nakkesmerter og hovedpine
Ofte er nakkesmerter ledsaget af hovedpine. Hovedpine kan have mange forskellige årsager, men det er ikke usædvanligt, at de også har forbindelse til problemer i nakken. De to hyppigste former for hovedpine, der typisk hænger sammen med nakkesmerter, er spændingshovedpine og migræne.
Spændingshovedpine
Spændingshovedpine opstår oftest mellem skuldrene eller på siden af hovedet. Smerterne beskrives ofte som trykkende og strammende og de kan være meget svære at holde ud. Spændingshovedpine er den hyppigste form for hovedpine og de fleste oplever oplever det på et eller andet tidspunkt i livet.
Migræne
Migræne er en alvorlig type hovedpine, der typisk kun opstår på den ene side af hovedet. Mange migræneramte har dog smerter på begge sider af hovedet ind imellem. Migrænesmerterne er ofte meget kraftige, og de kan være ledsaget af synsforstyrrelser, opkastninger og følelsesløshed i ansigt eller arme. Migræne rammer typisk kvinder i den fødedygtige alder hyppigere end mænd, og nogle undersøgelser tyder på at ca. 15% af alle danskere lider af migræne. Ved migræne kan mørke rum og kulde være gode hjælpemidler. Med en migrænemaske der lukker alt lys ude og har indbygget gelposer til nedkøling, kan du lindre migræne.
Migræne sovemaske - Tryk på foto for mere information.
Hvordan forebygger jeg nakkestivhed og smerter i nakken?
Det bedste du kan gøre ved nakkestivhed, er naturligvis at forebygge, at nakkesmerterne overhovedet opstår. Det handler i bund og grund om bevægelse, træning og gode vaner i hverdagen, blandt andet i forhold til sunde og varierede siddestillinger. Se her, hvad du selv kan gøre for at forebygge problemer med nakken:
- Hold dig i form - motion og styrketræning hjælper musklerne med at holde sig stærke og smidige, så de bedre kan modstå belastninger.
- Tag pauser - hvis du sidder meget ned på jobbet eller i fritiden, så husk at rejse dig op og strække dig jævnligt. Lav øvelser for nakke, skuldre og arme.
- Sørg for en god arbejdsstilling - både når du sidder ved computeren eller kigger tv. Husk også at have en god siddestilling, når du kører bil.
- Varm op - gør gerne nogle lette strække- og styrkeøvelser, inden du begiver dig ud i mere krævende aktiviteter. Det kan være alt fra løb til havearbejde.
- Brug sko der passer - dit fodtøj har stor betydning for din kropsholdning og dermed også for din nakke. Så sørg for at have godt fodtøj, når du skal løbe, gå tur eller stå op i længere tid.
- Hold dig varm – kulde og træk kan give nakkesmerter. Sørg derfor for at have en ekstra trøje med, når du skal ud.
- Prøv en nakkepude. En god nakkepude til rejsebrug eller en hovedpude med nakkestøtte kan have stor effekt på forebyggelse af nakkesmerter.
Hvad kan jeg selv gøre ved nakkesmerter?
Hvis dine nakkesmerter allerede er opstået, er der heldigvis en række ting, du selv kan gøre for at mindske smerterne:
- Vær opmærksom på hvilken stilling eller aktivitet, der udløser smerterne og undgå disse.
- Hold dig aktiv. Det er bedre at holde sig i gang end at lægge sig i sengen, når nakken gør ondt. Bevægelse er med til at holde musklerne varme, så du bedre kan få bugt med myoser og spændinger.
- Lav øvelser for nakken. Find dem på Gigtforeningens hjemmeside eller sundhed.dk.
- Massér din nakke. Brug en varmepude eller stryg forsigtigt nakken med hænderne for at lindre spændingerne. Du kan også bruge et massageapparat med infrarød varme.
- Prøv en nakkepude - en god nakkepude kan have stor effekt på nakkesmerter.
Når alt andet fejler, kan det være en god ide at opsøge egen læge, kiropraktor eller fysioterapeut. De er specialister i behandling af nakkesmerter og det kan gøre en verden til forskel at have professionelle fagfolk til at kigge på problemet.
6 nemme øvelser du kan lave derhjemme
Hvordan kan en nakkepude hjælpe mod nakkesmerter?
En nakkepude kan have stor effekt på både forebyggelse og behandling af nakkesmerter. En nakkepude er en simpel løsning til at støtte hovedet og aflaste nakken, når man er på længere flyve- eller køreture. Det er netop i sådanne situationer, at man kan få ondt i nakken, fordi man skal sidde ned i længere tid på en lidt ukomfortabel måde. Nakkepuden støtter hovedet, hvis du falder i søvn undervejs og aflaster derved din nakke. Nakkepuder til rejsebrug fås i mange former, men en udvidet nakkepude der både støtter nakke, skulder og den ene side af kroppen er særligt effektiv. Nakkepuden fastgøres omkring sædets nakkestøtte og går fra hoved til hofte. Det betyder, at man kan læne sig ind mod den, når man tager et velfortjent hvil. Nakkepuden er naturligvis oppustelig, så den næsten intet fylder i kufferten.
Oppustelig nakkepude, ekstra stor model - Tryk på foto for mere information.
Sov godt med en ergonomisk hovedpude med nakkestøtte
Nogle gange opstår nakkesmerter, fordi man har ligget forkert om natten. Det skyldes ofte hovedpuden, der enten kan være for høj eller for flad til den sovestilling, man har. Din hovedpude har til formål at støtte nakke og hoved, når du ligger i sengen, men din sovestilling har også betydning. Det er altid bedst for nakken, hvis hovedpuden støtter den – uanset om du sover på siden eller på ryggen. Vil man undgå nakkeproblemer, bør man ikke sove på maven.
Hovedpude med nakkestøtte - Tryk på foto for mere information.
En god hovedpude med nakkestøtte er ergonomisk udformet og udfylder hulrummet mellem krop og madras, så nakken ikke bliver belastet eller ligger skævt i løbet af natten. Et hoved vejer cirka 4-4,5 kg, så det er vigtigt med en god støtte omkring nakke og skuldre. En anden bonus ved en hovedpude med inbygget nakkestøtte er, at den fremmer ilttilførslen, hvilket reducerer snorken og giver en dybere nattesøvn.
Har du brug for mere information omkring nakkesmerter, nakkestivhed eller de nævnte produkter, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller sende en mail til kundeservice@hafaro.dk