• Altid gode råd og vejledning
 • Dansk kundeservice 
 • Levering: 1-2 hverdage

Hvad er zoneterapi - og hvordan kan det hjælpe mig?

Vi mennesker er en sammensat organisme. Hvis noget ikke fungerer, som det skal, bliver der ubalance i kroppen. Resultatet er sygdomme, smerter, træthed og utilpashed. Zoneterapi er en alternativ medicinsk praksis, der bliver brugt som en form for massage til at lindre smerter, spændinger og ubalancer i kroppen. I denne artikel hjælper vi dig med at blive klogere på, hvordan zoneterapi eller zoneterapeutiske hjælpemider kan hjælpe dig.  

zoneterapi

Hvad er zoneterapi?

Zoneterapi, også kaldet refleksologi, er en form for massage, der fokuserer på føddernes trykpunkter. Ved at lægge tryk særlige steder på fødderne, fremmer du afslapning i kroppen samt lindring af smerter og ubalance. Teorien bag zoneterapi er, at fødderne har en lang række reflekszoner med direkte forbindelse til andre dele af kroppen. Hvis der er ømhed i en reflekszone hænger det sammen med, at en del af kroppen ikke fungerer optimalt. Behandlere kan, ved at lægge specielle kombinationer af tryk på disse zoner, påvirke de forbundne kropsdele. Zoneterapi kan påvirke organerne til at bedre kroppens funktion og dermed genoprette kroppens balance. 

Selvom zoneterapi ofte bruges som en afslapningsteknik, kan den også bruges til at behandle forskellige helbredstilstande. Fx har det vist sig at være effektivt til at lindre smerter, forbedre blodcirkulationen og fremme afgiftning af kroppen. Hvis du er interesseret i at prøve zoneterapi på egen krop, er det bare om at finde en kvalificeret zoneterapeut, der kan skræddersy behandlingen til dine specifikke behov.

Hvor stammer zoneterapi fra?

Det gamle Egypten

Man ved ikke præcis hvor langt tilbage zoneterapien går, eller hvor den præcis stammer fra. Men man mener, at behandlingen har side rødder i det gamle Egypten. Der er nemlig fundet dokumentation for dette i form af en indgraveret tavle, der viser hvordan trykpunkterne på fødderne var forbundet med andre dele af kroppen. Denne tavle er dateret tilbage til omkring 2330 f.Kr.

Det 20. århundrede

I nyere tid har man brugt zoneterapi allerede fra starten af det 20. århundrede. Her erfarede den amerikanske øre-, næse- og halslæge, William Fitzgerald, at han kunne lindre sine patienters smerter ved at trykke dem forskellige steder på kroppen – vel at mærke ikke på selve smertepunktet. Han inddelte kroppen i zoner, og oplevede at kunne smertedække sine patienter med tryk på udvalgte punkter. Fysioterapeuten Eunice Ingham gennemtestede denne teori og lavede et omfattende arbejde med at afdække og beskrive de forskellige zoner på fødderne.

Zoneterapi har også rødder i den traditionelle kinesiske medicin med læren om reflekspunkter og meridianbaner. Til sammen er disse erfaringer og viden blevet udgangspunktet for den moderne zoneterapi, der arbejdes med i dag. 

Hvad bruger man zoneterapi til?

Zoneterapi bruges i dag ofte som et supplement til at afhjælpe stress, stimulere blodcirkulationen og løsne op for affaldsstoffer i kroppen. Mange har gode erfaringer med at lindre smerter, angst og spændingshovedpine samt forbedre kredsløbet, fordøjelsen og søvnen med zoneterapi. Har du sundhedsmæssige udfordringer, kan det dog være en god idé at tale med egen læge, før du bestiller en zoneterapi session. Selvom der kun er begrænset videnskabelig dokumentation for zoneterapiens virkning, oplever rigtig mange, at det er en effektiv og afslappende behandling for psykiske såvel som fysiske skavanker. 

Hvem kan have gavn af zoneterapi?

Zoneterapi er velegnet til alle aldre og mange tilstande. Hvis du har særlige opmærksomhedspunkter, kan det godt betale sig at researche på hvilken behandler, der har gode erfaringer med netop din tilstand. Det er nemlig typisk sådan, at en behandler har særlige fokusområder indenfor zoneterapien, hvor de er særligt dygtige til at skabe gode resultater. 

10 tilstande zoneterapi kan afhjælpe

 • Allergi
 • Astma
 • Fordøjelsesproblemer
 • Betændelsestilstande
 • Væskeophobninger
 • Fertilitetsproblemer
 • Hovedpine/migræne
 • Hormonelle ubalancer
 • Muskelsmerter
 • Tennisalbue

zoneterapi oversigt

Din krop er et kredsløb af energier

Men hvordan fungerer zoneterapi egentlig? For det første tænker man kroppen som en helhed - ligesom i mange andre alternative behandlingsformer. Zoneterapeuter, akupunktører og kinesiologer arbejder alle ud fra den tankegang, at kroppen er et kredsløb af energier. Hvis bare ét led i kredsløbet svækkes, kommer der ubalance i energierne.

Ti meridianer, også kaldet elektromagnetiske baner, gennemløber kroppen på langs. Når zoneterapeuten trykker på zonerne, arbejder vedkommende også med meridianerne, og der sker en genopretning af energistrømmene i kroppen. Dette stimulerer organerne, så de hele tiden fungerer optimalt og er i balance med hinanden. Meridianernes forløb er faktisk påvist, da man ved at sprøjte et radioaktivt stof ind i akupunkturpunkterne kunne se på røntgenbilleder, at stoffet fordelte sig i disse baner.  

Kan man lave zoneterapi på sig selv?

Ja, du kan godt lave zoneterapi på dig selv. Har du lyst til at give det et forsøg, findes der mange bøger og online tutorials, der kan lære dig, hvordan du gør det effektivt. Det er dog mest effektivt at få behandling af en kvalificeret zoneterapeut, som er i stand til at skræddersy behandlingen specifikt til dig. 

Kan man få sko, der giver zoneterapi, når man går?

Ja, der findes faktisk både sko og indlæg med særlige trykpunkter, der tager udgangspunkt i zoneterapiens teori. Du kan naturligvis ikke forvente helt den samme virkning som ved behandling af en zoneterapeut, men ikke desto mindre er især zoneterapi tøflerne utroligt populære, da mange mener at opleve en positiv effekt.

zoneterapi tøflerZoneteratpi tøfler - Tryk på foto for mere information.

Indlægssåler med akupressur 

Indlægssåler med akupressur punkter er udarbejdet efter den kinesiske lære om refleksologi. Sålen er skabt med zoneterapi-punkter, der masserer og lægger tryk på specifikke områder under foden. Dette stimulerer mikrocirkulationen, som er den blodstrøm, der forsyner hver eneste celle i alle organer og væv. Dermed transporteres ilt og næringsstoffer ind i cellerne, mens affaldsstoffer transporteres ud. Såler med trykpunkter bidrager således til at styrke cellernes optimale funktion.  

såler med magnet terapiSåler med magnet terapi - Tryk på foto for mere information.

Zoneterapi tøfler

Zoneterapi tøfler er en form for badesandaler med en masse knopper på indersiden af sålen. Zoneterapi tøfler kaldes også for refleksologi slippers. Tøflernes 82 fint afrundede akupressurpunkter (41 på hver massage sandal) giver blød massage og stimulation af de vigtige energikanaler i kroppen. Samtidig med at du går og står, yder sandalen en behagelig form for akupressur og stimulerer vigtige zoner under fødderne. Disse zoner har forbindelse til kroppens velbefindende og kan bl.a.: 

 • Stimulere blodcirkulationen
 • Løsne op for affaldsstoffer
 • Styrke immunforsvaret og endokrinsystemet
 • Mindske stress og spændinger
 • Forbedre søvnkvaliteten
 • Styrke balanceevne og mobilitet

Trykpunkterne på sandalerne er lavet som skiftevis faste og fleksible dupper, hvor nogle bevæger sig op og ned i takt med det tryk, du lægger, hver gang du træder ned på foden. Følelsen vil opleves forskellig fra punkt til punkt/fra person til person. Man siger, at der, hvor du mærker trykket mest, er også der, hvor kroppen har mest brug for det. 

Sådan bruger du zoneterapi tøfler i hverdagen

Det anbefales, at du går rundt med zoneterapi sandalerne i 15-20 min. dagligt. De kan dog også bruges siddende, mens du laver lette pres nedad med ben og fødder. På den måde kan du på skift fokusere på tæer, fodballer eller hælområde efter behov. Oplever du stivhed i fødder eller ben, kan zoneterapi tøflerne lindre og løsne op, da de fremmer blodcirkulationen i fødder og ben. Zoneterapi tøfler er nemme at tage med dig på ferie eller på rejser. Du kan bruge dem, hvor som helst og når som helst. 

Kan man få tilskud til zoneterapi?

Det er muligt at få tilskud til zoneterapi behandlinger gennem flere sundhedsforsikringer og Sygeforsikringen "danmark," såfremt behandlingen udføres af en RAB-registreret zoneterapeut. Er du medlem af "danmark" eller en anden sundhedsforsikring, så kontakt dem og hør, hvordan du er dækket.  

zoneterapi oversigt

Hvordan foregår en behandling ved en zoneterapeut?

Et behandlingsforløb med zoneterapi er individuelt. Det afhænger nemlig af din sundhedstilstand, samt hvad du ønsker, der skal arbejde på. Derfor begynder den indledende behandling altid med en samtale, hvor zoneterapeuten danner sig et indtryk af dine symptomer og gener. Herefter vil zoneterapeuten undersøge dine fødder for at vurdere spændinger og ømhed i reflekszonerne. På baggrund af samtalen og undersøgelsen finder zoneterapeuten frem til, hvilke reflekszoner der skal behandles. 

Behandlingen består af massage og forskellige former for tryk på de udvalgte zoner, og trykket på foden justeres efter din smertetærskel. De dele af kroppen, som ikke fungerer optimalt, vil ofte vise sig ved ømhed under eller på foden og tæerne. Zoneterapeuten masserer derfor både føddernes under- og overside med lette tryk og skifter hele tiden mellem højre og venstre fod, da reflekszonerne gennemgås i en bestemt rækkefølge. Ved ømhed forsøger zoneterapeuten at massere smerten væk eller formindske den. Når ømheden er forsvundet, anses forstyrrelsen i den tilsvarende kropsdel for at være fjernet.  

Du bør regne med mindst 2-3 behandlinger for at opnå en virkning og mere komplekse tilstande kan tage op til 10-12 behandlinger. 

Lyst til at prøve zoneterapi?

Zoneterapi er en gammel praksis, der er blevet brugt i århundreder for at hjælpe med at forbedre blodcirkulationen, reducere stress og spændinger og fremme kroppens generelle sundhed. Er du på udkig efter en naturlig måde at forbedre dit helbred på, kan vi varmt anbefale dig at give zoneterapi et skud. En anden – og endnu mere tilgængelig måde at komme i gang på er ved at prøve zoneterapi tøfler eller indlægssåler med trykpunkter. De er nemme at bruge og kan hurtigt give dig en forsigtig indikation af, om du synes zoneterapi kan være noget for dig.

Hos Hafaro har vi et stort udvalg af massageruller til fødderne og har du brug for mere information omkring vores zoneterapi tøfler, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller sende en mail til kundeservice@hafaro.dk