Gratis fragt til pakkeshop ved køb over 395 kr.

  • Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Vabler - Kom irriterende vabler til livs med vores bedste tips

Vi kommer ikke uden om, at vi gennem livet vil opleve vabler på fødderne, hænderne og hælen, som er de typiske områder, hvor vi oplever hudirritationen. Der er heldigvis godt nyt til dig, der kæmper med vabler, og som gerne vil finde den bedste behandling mod de væskende og ømme områder på huden. 

I denne artikel fortæller vi dig mere om årsagen til vabler, og hvordan du undgår dem i fremtiden. Og så skal du selvfølgelig ikke snydes for gode råd til en effektiv behandling, så du hurtigst muligt kan blive vabelfri. Hos Hafaro har vi et stort udvalg i førstehjælp til vabler og ligtorne.

vabler

Hvad er vabler, og hvordan opstår de? 

Lad os først kigge lidt nærmere på, hvad vabler egentlig er for en størrelse. Fænomenet opstår på baggrund af en blære i huden, der kan opleves som yderst smertefulde hulrum i huden, der ofte er fyldt med en klar væske. Små blærer kaldes også for vesikler, men de større er kendt som bullae inden for medicinsk fagsprog.  

De små blærer opstår ikke kun på baggrund af én årsag, men ligegyldigt årsagen er de små blærer både irriterende og generende. Vabler opstår helt grundlæggende på grund af brug af gentagne gnidninger eller tryk på et bestemt område af huden, hvilket ofte er tilfældet, når der er tale om vabler på hælen eller vabler på fødderne.  

Derudover vil også varme, kulde og sollys kunne forårsage, at der dukker små blærer op på huden. I forbindelse med eksempelvis forbrændinger af varmt vand eller solen vil dette danne små væskefyldte hulrum under huden. Også infektioner som børnesår eller herpes kan danne mere smertefulde vabler, der kan rumme en form for betændelsestilstand. Heldigvis er vabler sjældent et farligt fænomen, og de opstår typisk på baggrund af årsager, du selv kan spore dig frem til. 

vabler

Nogle oplever allergiske reaktioner eller fototoksiske reaktioner, som også kan være årsag til vabler eller blærer. Tager du eksempelvis medicin, der gør dig mere overfølsom over for solen, vil der nemmere opstå små væskeansamlinger på huden.  

Oplever du derimod et større antal vabler på huden, kan det være et tegn på en mere alvorlig hudsygdom, hvilket dog er yderst sjældent. Er det noget du oplever, bør du søge lægehjælp for at få en afklaring på, hvad der kan være tale om.

Forskellige årsager til vabler: 

  • Mekanisk påvirkning i form af tryk eller gnidninger

  • Infektioner, der også kan give vabler i munden

  • Forbrænding og solskoldning

  • Frostskader

  • Kemikalier

  • Allergiske eller fototoksiske reaktioner

  • Væskeophobning i huden

  • Autoimmune hudsygdomme

  • Andre hudsygdomme, soleksem eller lignende.

Må man prikke hul på sine vabler?

Når huden reagerer på én eller flere af de forskellige årsager, vil der ophobe sig en klar væske i hulrummet på huden. Her vælger mange at prikke hul på vablen, og det er der god grund til. Ved at prikke hul vil vablen have lettere ved at hele i og med, at huden ikke forbliver fugtig, men derimod har mulighed for at tørre. 

prik hul på vabel

Når du prikker hul på en vabel, er det dog særdeles vigtigt at lade blærelåget sidde. Fjerner du dette, vil det først og fremmest udsætte området for langt mere belastning og tryk end højst nødvendigt. Derudover er der fri adgang til den irriterede hud, hvilket nemt kan føre til forværring eller i værste fald infektion på grund af bakterier.  

Du skal altid anvende en ren nål, så du netop undgår at tilføre bakterier. Nålen kan du vaske med vand og sæbe eller brænde en smule inden brug. Herefter bør du anvende et vabelplaster, der består af et beskyttende lag, der muliggør en effektiv heling, samtidig med at du kan bevæge dig mere frit rundt.

vabelplasterVabelplaster - Tryk på foto for mere information.

En ligtorn er ikke det samme som en vabel

Det kan sommetider være svært at kende forskel på en ligtorn og de små væskefyldte blærer under huden. Der er imidlertid stor forskel på de to hudirritationer, og derfor fortæller vi dig mere om forskellen på disse to. 

En ligtorn er ikke en væskeophobning, men derimod en ophobning af hård hud. Denne vil typisk sidde under foden eller mellem dine tæer, og der findes både en blød version og en hård version. De bløde ligtorne, Clavus Molle, sidder mellem tæerne i et fugtigt miljø, hvorimod de hårde ligtorne, Clavus Durus, sidder under fødderne. Begge typer vil typisk være smertefulde, og her vil smerten blive forstærket ved brug af fodtøj. Læs også vores artikel vedrørende ligtorne, som du finder nederst på siden.

Den store forskel på ligtorne og vabler er, at en ligtorn ikke forsvinder af sig selv, medmindre du kan finde frem til årsagen. Har du mistanke om en ligtorn, skal du derfor kontakte fodterapeut, så du kan få hjælp til behandling hurtigst muligt.

Sådan behandler du dine vabler bedst muligt 

Der er mange forskellige måder, hvorpå du kan behandle dine vabler, men når skaden er sket, er det dog kroppens egen helingsproces, der er afgørende for den gode behandling. Som nævnt skal du lade blærelåget sidde, så det stadigvæk kan beskytte det lille sår, der er blevet dannet på huden. Du bør ligeledes beskytte det med vabelplaster, der bevirker til en hurtigere heling af vablen. Typisk vil dette tage en uges tid, alt efter størrelse og omfang.  

Bliver du derimod forbrændt på mindre områder fra kontakt med strygejernet, madlavningsdamp, ovn eller kogende vand, skal du sørge for at køle området ned i lunkent eller køligt vand i omkring 15 minutter. På den måde kan du forhindre, at det blusser op og bliver til blærer. 

vabler

Tryk på foto for at læse guide om at tage et korrekt fodbad

For at rense dine vabler bedst muligt bør du hver aften tage et lunt fodbad i omkring 10 minutter. Her kan du med fordel tilsætte fodsalt, der hjælper med helingsprocessen, hvorefter du slutter af med at dække din vabel til med et plaster der holder skidt og bakterier ude. Du kan også rense dine vabler effektivt med en klorhexidinspray.

Nye sko kan have konsekvenser 

Vi kommer ikke uden om, at den mest hyppige årsag til vabler på fødderne er nye sko. Dette kan både være hverdagssko, nye fodboldstøvler eller de gode løbesko. Hvad end der er tale om det ene eller det andet, kan det være svært at undgå, og her vil det typisk være vabler på hælen, lilletåen eller storetåen, du vil opleve.  

Der er en grund til, at du ofte får vabler på fødderne. Foruden gentagne bevægelser ved løb eller gang vil dine fødder typisk svulme op på grund af varmen, og dermed kan dine sko komme til at klemme flere steder. Grundet friktion i skoene vil der være en øget risiko for vabler.

Derfor gælder det først og fremmest om at købe et par sko, der giver dig mulighed for en god bevægelsesfrihed og har plads til, at dine fødder kan udvide sig en smule. Har du en tendens til at have tør hud eller hælrevner, kan det også være effektivt at behandle dine fødder med fodcreme hver aften. Når det drejer sig om sko til løb eller fodboldstøvler kan det være særdeles effektivt at anvende et hælindlæg, der er med til at give ekstra beskyttelse og mindsker friktion på hælen.

fodcremeFodcreme - Tryk på foto for mere information.

Gode råd mod vabler, inden de dukker op

Kan jeg helt undgå vabler? Nej, her må vi desværre skuffe dig. Det er nemlig uundgåeligt med vabler, der dukker op i ny og næ, men du kan til gengæld sørge for at forebygge dem på den bedst mulige måde.  

Du skal altid sørge for at vælge sko, der passer til din aktivitet, og som passer til din fod. Det gælder både i længden og bredden, og har afgørende betydning for, hvor på foden, skoen trykker. Sko skal ikke gås til, de skal passe til din fod, første gang du har dem på. Derudover skal du vælge strømper, der nedsætter friktion og forhindrer fugt mest muligt. Her kan det godt betale sig at investere i specielle sportsstrømper, bomulds- eller bambussokker, der holder foden mere tør. 

Du kan også købe indlæg, der er med til at udbedre eksempelvis over- eller underpronation af foden. På den måde får din fod en optimeret pasform, så du belaster hæl og tæer mindst muligt. Hold samtidig en god fodhygiejne.

Kommer det derimod til vabler på huden i forbindelse med solbadning eller frost, skal du sørge for at beskytte huden bedst muligt. Brug solcreme og træk i skyggen, når du opholder dig udendørs i kraftigt solskin, og befinder du dig i et koldt klima, skal du beskytte hænder og ører med vanter og hue. 

Oplever du vabler på mystisk vis, skal du kontakte din læge. Dette kan som nævnt være på grund af en allergisk reaktion, en hudsygdom eller en infektion i huden. På den måde kan du få den rette behandling, der er afgørende for, hvornår du kan blive vabelfri. 

Hvad gør man, når man har fået en vabel?

Det er desværre ikke nok at vaske din vabel i forbindelse med en behandling. Selvom du beskytter din vabel med vabelplaster, er det stadigvæk nødvendigt at passe ekstra godt på. Derfor er pauser nødvendige, hvis du vil undgå vabler og behandle dem effektivt. Dette er både på grund af føddernes behov for luft og for at få mindst mulig belastning på det ømme område.  

Oplever du tegn på vabler, skal du sørge for at skifte fodtøj med det samme. Du kan også anvende et vabelplaster eller sportstape til at beskytte det rødlige område og på den måde undgå, at det bliver værre. Er dine strømper fugtige, bør du ligeledes tage en pause eller skifte disse. 

Hvad gør man ved vabler under foden?

Vabler er typisk noget man får på hælen eller på siden af fødderne og skyldes som regel gentagen tryk eller friktion. Men man kan også få vabler under foden. De kan fx opstå, hvis man har gået rundt med våde fødder og våde sokker i vådt fodtøj. En anden mulig årsag til vabler under foden kan være småsten, der ligger og gnider sig mod huden. Brug vabelplaster der beskytter og opløser vablerne og lad det sidde til det selv falder af. 

Hvad gør man ved vabler på hænderne?

Har du haft gang i gulvskrubben, saven eller malekosten, så kender du sikkert alt til vabler på hænderne - specielt i hulrummet mellem tommeltot og pegefinger eller på bagsiden af fingrene. Er der tale om væskende blærer, er det bedste du kan gøre at vaske hænderne grundigt med vand og sæbe, desinficere vablerne og dernæst prikke små huller i kanten med en nål, så væsken kan flyde ud. Det er vigtigt at nålen også er desinficeret. Fjern aldrig huden fra vablerne, de tjener nemlig som vigtig beskyttelse mod bakterier.  

Hvad gør man ved vabler når man vandrer?

En helt almindelig vandretur på en solbeskinnet søndag kan hurtigt udvikle sig til et mareridt, hvis du har fået de forkerte sko på. Vabler og vandring hører ofte sammen, især hvis der er tale om en længere gåtur, hvor strømper og sko ikke fungerer optimalt for fødderne men i stedet skaber tryk og friktion på huden. Vabler kan desværre opstå som lynet fra en klar himmel. Derfor er det bedste, du kan gøre, for at forebygge vabler i forbindelse med vandring, at have vabelplaster med i lommen, så du straks kan stoppe udviklingen, hvis først uheldet er ude og du fornemmer den lille svien. 

vabel på fod

Hvad gør man ved vabler i fodboldstøvler?

Skal der spilles fodbold, så dur det ikke med vabler, der begrænser både løbemønster og sparketeknik. Den gode nyhed er, at vabler i fodboldstøvler sagtens kan undgås, det kræver blot, at du vælger en støvle der hverken er for stor eller for lille og at du bruger fodboldstrømper der sidder godt til omkring foden uden at rutsje rundt. Brug fx strømper med små gummidutter under foden, der holder strømpen på plads, så du kan koncentrere dig om at lave den perfekte aflevering. God fodhygiejne og rene, tørre fødder er et andet godt udgangspunkt for at undgå friktion, så du kan forebygge vabler i fodboldstøvler.  

 

FAQ: Oftest stillede spørgsmål til vabler

Se de oftest stillede spørgsmål til vabler herunder.

Skal man prikke hul på vabler?

Det kan være en god idé at prikke hul på vablen. På den måde får vablen lettere ved at hele. Men husk at bruge en ren nål og at lade blærelåget sidde for at beskytte huden mest muligt.

Hvordan behandler man vabler?

Brug et vabelplaster til at beskytte huden ved vablen. Husk også at give foden pauser, så området ved vablen har mulighed for at hele. Det kan også være smart at skifte sko, så trykket på foden ikke rammer de samme steder.

Hvordan undgår man vabler?

Et af de bedste råd til at forebygge vabler er at købe fodtøj, der passer til den aktivitet du skal i gang med. Du kan desuden supplere med støttende indlæg, der beskytter og giver de bedste betingelser for foden.

Har du brug for hjælp eller vejledning, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller sende en mail til kundeservice@hafaro.dk