Køb dine julegaver allerede i dag!
Vi bytter helt frem til 31. januar 2025
  • Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Svangsenebetændelse - God behandling af ondt i svangen

Har du ondt i svangen under din fod? I så fald kan det være svangsenebetændelse. Det kan være yderst ubehageligt og smertefuldt, men der findes heldigvis behandling mod det. Læs med her og blive klogere på hvad svangsenebetændelse er, og hvordan du kan slippe for smerterne.

svangsenebetændelse

Hvad er svangsenebetændelse?

Svangsenebetændelse er en irritationstilstand, der giver smerter i fodsvangen og i hælen og kaldes også for plantar fasciitis (eller fasciitis plantaris). Svangsenebetændelse forveksles ofte med hælspore, men det er dog ikke det samme. Du kan sagtens have hælspore, uden det resulterer i smerter. Svangsenebetændelse er dog oftest forbundet med stærke smerter under foden. Hos Hafaro har vi et stort udvalg i svangstøtte produkter der effektivt kan aflaste svangsenen og minimere smerterne.

Du vil opleve, at du har ondt i svangen, når du går eller løber, hvis der er tale om svangsenebetændelse. Det skyldes, at svangsenen er en essentiel del af foden, der skal absorbere stød.

Svangsenebetændelse er ikke en sjælden tilstand og rigtig mange danskere stifter bekendtskab med den. Plantar fasciitis anses som en af de hyppigste årsager til smerter i hælen og under foden.

Der er flere faktorer, der spiller ind og øger risikoen for svangsenebetændelse. Det kan for eksempel være for høj belastning på dine fødder fra meget gang og løb, eller hvis du ofte står på et for hårdt underlag i lang tid ad gangen. Mange stød fra hop og lignende kan også være med til at skabe betændelsestilstanden.

svangsenebetændelse

Derudover er der også visse almene tilstande i fødderne, der er med til at øge risikoen. Er du for eksempel platfodet eller har hulfod, er der en øget risiko for at udvikle betændelse i svangsenen.

For at udvikle betændelsestilstanden, skal der en overbelastning til. Det vil ikke nødvendigvis være én hændelse, der trigger smerten. Det vil i stedet ofte være en smerte, der udvikler sig og tager til over tid, efterhånden som overbelastningen fortsætter.

Symptomer på svangsenebetændelse

Symptomer på svangsenebetændelse vil være, at du har ondt under foden. Mange oplever især smerter i hælen. Det kan for eksempel være om morgenen, hvor fodens muskulatur endnu ikke er varmet op. Der vil også være nogen, der oplever smerterne i forbindelse med belastning. Det kan være efter løb eller efter en hel dag med belastning på fødderne, som kommer til udtryk, når du tager skoene af.

I værste tilfælde, og når det ikke bliver behandlet, kan der også være smerter under fødderne i hviletilstand. Er smerten til stede i hviletilstand kan det derfor være tegn på en forværret tilstand.

Behandling af svangsenebetændelse

Når du har fået stillet en diagnose, skal du i gang med behandling. Der er gode prognoser for at blive helbredt for lidelsen. Det kræver blot den rette behandling og evt. genoptræning.

Der findes forskellige typer behandlinger, hvor det ofte vil være en kombination af flere, der benyttes. Først og fremmest er aflastning en vigtig faktor. Du er nødt til at give dine fødder hvile, så tilstanden ikke forværres.

Derudover kan det være en fordel at kigge nærmere på dit fodtøj. Det er vigtigt, at du har godt fodtøj, der støtter dine fødder optimalt. Gå blandt andet efter fodtøj, hvor der er ekstra affjedring ved hælen. Det er med til at absorbere stød og jag mere effektivt.

Alternativt kan du benytte et støddæmpende indlæg i dine sko. Det er med til at give bedre betingelser for hælpuden, så den ikke bliver overbelastet.

svangstøtte schollSåler med svangstøtte - Tryk på foto for mere information.

Mange vælger at gå til en fysioterapeut for at få behandling. Det kan blandt andet være ved hjælp af ultralydsbehandlinger eller akupunktur. Det er dog meget forskelligt fra person til person, hvad der virker mest effektivt.

Genoptræning efter svangsenebetændelse

Det er vigtigt, at du nænsomt genoptræner dine fødder. Går du for hurtigt i gang med for meget bevægelse, vil svangsenebetændelsen vende tilbage, og du kan starte forfra med behandlingen. Vær derfor meget påpasselig med at lave forskellige øvelser for at træne din svangsene op igen.

Det er vigtigt, at du tager det i et moderat tempo, hvor du mærker grundigt efter, hvad der er behageligt for foden. Det vil være meget forskelligt fra person til person, hvor meget genoptræning der er behov for, og hvor lang tid det tager, før du er helt ovre det.

Øvelser mod svangsenebetændelse

Når du skal i gang med genoptræning, er der flere øvelser, du med fordel kan lave. Der er blandt andet kortfodsøvelsen og balanceøvelsen. Her er der tale om træning af muskulaturen i foden og omkring svangsenen.

svangsenebetændelse

Der findes også smarte redskaber, der gør det nemmere for dig at komme i gang med genoptræningen. Redskaberne kan hjælpe dig med at lave forskellige øvelser. Har du begyndende ondt i svangen, kan redskaberne også benyttes forebyggende, hvor de rigtige øvelser kan hjælpe dig med at tage svangsenebetændelsen i opløbet.

Brug tape mod svangsenebetændelse

Vil du forebygge svangsenebetændelse, er det en fordel at benytte tape. Det kan give dig en bedre støtte, der samtidig er komfortabel for foden. Derudover er det også med til at give afslapning til foden, således det aflaster og dermed mindsker risikoen for svangsenebetændelse. Tape kan derfor være effektivt at benytte forebyggende.

Brug indlæg til svangsenebetændelse

Vil du minimere risikoen for svangsenebetændelse er indlæg i dine sko også en rigtig god løsning. Det er især til dig, der tidligere har haft problemer med svangsenebetændelse, eller som ofte udsætter dine fødder for en stor belastning.

svangsenebetændelse

Indlæggene sikrer, at du giver bedre komfort til dine fødder – især dine hæle, der bliver aflastet fra hårde stød eller hårde underlag.

Virker massage mod svangsenebetændelse?

Der er nogle, der har succes med massage mod svangsenebetændelse. Massagen kan gå ind og løsne op og øge blodtilstrømningen i området under foden. Derudover er det med til at øge udskillelsen af affaldsstoffer.

Der er flere fordele ved massage, men det er ikke alle, der oplever succes med metoden. Det kan dog være et forsøg værd, hvis du oplever problemer over en længere periode.

Operation af svangsenebetændelse

I meget sjældne tilfælde kan der være behov for en operation mod svangsenebetændelse. Der skal være tale om et kronisk tilfælde, eller hvis ingen anden behandling har virket og der fortsat er store smerter.

Inden operation kommer på tale, er det derfor vigtigt, at du prøver de mange behandlingsmetoder af først, da der er langt færre komplikationer forbundet med disse behandlinger.

Årsager til svangsenebetændelse

Som nævnt kan der være flere årsager til svangsenebetændelse. Overbelastning er en af de hyppigste årsager. Er du for eksempel idrætsudøver eller indenfor militæret, er der en stor risiko for tilstanden, da der typisk udføres løb og hop, der kan skabe overbelastning.

Platfod og hulfod er også en typisk årsag, så find ud af hvilken type svang du har, så du kan glæde dine fødder med et par såler der giver bedst mulig støtte i den forbindelse.

svangsenebetændelse

Dagligt arbejde der udføres stillestående på hårdt underlag kan også være en af årsagerne bag. Overvægt har også noget at sige, da en øget belastning på korpus forplanter sig til fødderne. Går du typisk i fodtøj med stive såler, er der også en øget risiko for svangsenebetændelse.

Kvinder og mænd i alle aldre kan i princippet få svangsenebetændelse. Der er dog en tendens til, at især patienter over 40 år bliver udsat for betændelsestilstanden.

FAQ: Oftest stillede spørgsmål til svangsenebetændelse

Hvad er svangsenebetændelse?

Svangsenebetændelse er en tilstand, hvor din svangsene under foden er blevet overbelastet. Det resulterer i smerter, når du belaster foden, som i ubehandlet tilstand kan udvikle sig til intensive smerter både ved belastning og ved hvile.

Hvordan føles svangsenebetændelse?

Svangsenebetændelse føles ofte som en smerte i hælen, der viser sig, når du belaster foden. Det kan være ved meget gang eller løb, eller hvis du står længere tid ad gangen på et hårdt underlag. Nogle oplever også at smerten stråler ud i selve foden. 

Hvorfor får man svangsenebetændelse?

Svangsenebetændelse skyldes en overbelastning af foden, hvor svangsenen for eksempel er blevet udsat for hårde stød. Det kan både være intensiv gang, løb og hop, der over tid er med til at overbelaste dine fødder for meget, hvilket udvikler sig til svangsenebetændelse.

Hvad er forskellen på svangsenebetændelse og hælspore?

Svangsenebetændelse giver ofte smerter i hælen, fordi svangsenen hæfter på hælbenet. Hver gang svangsenen overbelastes vil nogle derfor opleve at smerterne trækker om i hælen.

En hælspore skyldes en kalkaflejring under hælbenet, der opstår som beskyttelse mod gentagen overbelastning. Når overbelastningen fortsættes, kan det komme til udtryk som smerter i hælen. Læs også nederst på siden vores artikel om hælspore der også kan være årsag til hælsmerter.

Har du brug for kompetent rådgivning, sidder vi klar til at hjælpe dig. Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon: 91 25 21 61 eller sende en mail til: kundeservice@hafaro.dk, hvis du har brug for gode råd og professionel vejledning.