• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Fodvorter - Sådan slipper du af med de uønskede vorter

Har du oplevet, at der er kommet en lille blomkålsagtig gevækst på din fod? Så kan det være, at du har fået en fodvorte. Fodvorten opstår, ligesom andre vorter, på hænder og resten af kroppen på grund af en HPV-virusinfektion, hvor infektionen angriber hudcellerne. Den bedste måde at undgå at få en fodvorte på er ved at holde sig sund og rask. Hvis du har et stærkt immunsystem, vil det gøre det sværere for infektionen at vinde indpas. Derudover kan du forebygge fodvorter ved ikke at gå i bare tæer i offentlige rum, eksempelvis i svømmehallen, hvor du kan blive smittet af andre med fodvorter.

Når uheldet er ude, kan det være rart at vide, hvad en fodvorte er, hvordan den opstår, hvilke symptomer der er typiske for en fodvorte og hvordan den kan behandles. 

vorter på fod

Man skønner, at 10% af alle danskere har en fodvorte og man kan både overføre smitten til andre, men også til sig selv. Med det høje antal af personer, der oplever at have fodvorter, giver det derfor god mening, at det første, der kommer frem, når man skriver fodvorter på Google, er "fodvorter behandling" - og hvordan behandler man så en fodvorte? 

Hvad er en fodvorte?

Fodvorten er som sådan ganske ufarlig. Som beskrevet tidligere så er fodvorten en lille blomkålslignende gevækst, der ofte er mellem 4-5 millimeter, men kan blive helt op til 1 centimeter. Du kan kende fodvorten på dens runde, ru overflade. Fodvorten dannes af en HPV-infektion, der kan snige sig ind i små rifter i kroppen fra andres døde hudceller. 

Fodvortens kendetegn:

  • Vorten vil oftest være placeret i området, hvor fodballen er udsat for tryk. Det vil sige lige under dine tæer.
  • Når du trykker, står eller går på fodvorten, vil du opleve ømhed.
  • Fodvorten er blød i midten og omkranset af en hård kant.
  • Hvis du nærstuderer fodvorten, kan du se små, sorte prikker inden i den. Dette er vorterødder, som opstår af trykket, når man går og står på foden.

Symptomer på en fodvorte

Normalvis er der ikke de store smerter forbundet med fodvorten, men der er risiko for kløe og blødning fra det inficerede område. Fodvorter kan dog give anledning til smerter, når man går på dem. Derfor er der oftest kun små gener forbundet med det at have en fodvorte.

fodvorter badesandaler

Hvordan undgår du at smitte andre med din fodvorte?

En fodvorte kan være med til at begrænse dig i din dagligdag. Hos lægen kan du få en behandling mod fodvorter, som kan være med til at få fodvorten til at forsvinde. Indtil fodvorten er væk, kan du beskytte andre ved at bære badetøfler, når du går i bad og måske endda sørge for at have et vandtæt plaster på også. Hvis du kan undvære badet, er det dog den bedste løsning, da du så er sikker på, at du ikke giver infektionen videre. Smitten videregives især i varme miljøer og finder bedst vej gennem rifter. Begge ting er oftest til stede i et idrætsmiljø, så tænkt dig om en ekstra gang, inden du går under bruseren, der også benyttes af andre. 

Hvis du har børn, der har idræt i skolen, vil de godt kunne deltage i undervisningen, såfremt de får et flydende plaster på. Det flydende plaster kan købes i håndkøb og giver en tæt dækning, så dit barn ikke behøver at tage plads ude på bænken. 

Hvis vorten ikke behandles

Fodvorte behandling er ikke altid nødvendig, da kroppen normalt er i stand til at opbygge immunitet over for virussen og derved selv bekæmpe den. Således vil halvdelen af de inficerede opleve, at fodvorterne går væk af sig selv i løbet af et år. 80% vil opleve, at fodvorterne er væk i løbet af to år, hvorimod de resterende 20% har brug for en eller anden form for behandling for at komme af med dem. Da det oftest kan være forbundet med gener at rende rundt med en fodvorte, vælger mange imidlertid at få fjernet fodvorten, inden det kommer så vidt. 

frysning af vorte

Frysning af vorter

En af de behandlingsformer, der findes, er at fryse fodvorterne væk. Det gøres ikke bare med fodvorter, men med vorter i al almindelighed. Du kan få dette gjort hos en læge, hvor de fryser vorten væk med flydende kvælstof ved en temperatur på minus 190 grader. Denne behandling kan være smertefuld og anbefales ikke til børn. Behandlingen kan du også selv foretage, da der findes flere lægemidler i håndkøb, der fryser vorten mellem minus 50 og minus 80 grader. Den lavere temperatur gør behandlingen mindre smertefuld. Hvis ikke du opnår de ønskede resultater, bør du gå til egen læge, så du kan få den rette vejledning. 

frysning af vorterFrysning af vorter - Tryk på foto for mere information.

Andre behandlingsformer

Der er også andre behandlingsformer udover afisning af dine fodvorter. Selvom der findes en masse gamle husråd for, hvordan du kan fjerne vorterne på naturlig vis, er der dog ingen vindeskabelige resultater. Grunden til at vorter går væk af sig, skyldes i højere grad, at kroppen er i stand til at opbygge sin egen immunitet. I stedet for at vente på den mirakuløse selvhelbredelse kan man gøre følgende:

  • Hjemmebehandling. Der findes flere midler, der gør, at du selv kan behandle dine fodvorter. De fleste af dem kan findes som håndkøb og dermed også på vores side.
  • Skrab hos lægen. Lægen kan behandle med et ætsende middel, der dræber hudcellerne. Herefter isoleres fodvorten med flydende plaster og skrabes så i ugerne derefter. 
  • Laser. Hvis det er helt umuligt at komme af med en fodvorte, kan du blive henvist til en hudlæge. De har mulighed for at laserbehandle den. Denne behandling er dog ret smertefuld og anbefales derfor heller ikke til børn. 

fodvorte på haanden

Vorter på hænder

Vorter bliver desværre ikke altid siddende på fødderne, men kan også sprede sig til andre områder af kroppen. Et af dem er hænderne. Hvis du har været i fysisk kontakt med din fodvorte, skal du huske at vaske dine hænder grundigt bagefter, så du forhindrer en spredning til andre dele af kroppen. Vorter på hænderne skyldes den samme HPV-virus og er godartede og ofte selvbegrænsende. Det vil sige, at de ikke bare vokser og vokser. Du vil kunne kende en vorte på, at den er hård i kanten og blødere i midten. Nogle gange vil der være sorte prikker i den, der skyldes, at den har været udsat for tryk. 

Sådan genkender du en vorte: 

  • Vorten er oftest placeret omkring negle og på selve fingrene. 
  • De ligner miniatureudgaver af blomkål.
  • Børn vil kradse og kratte i vorterne, hvilket får dem til at bløde og derved smitte.

Behandlingsformen for vorter på hænderne vil oftest være den samme som til fodvorter, såfremt der er tale om smitte med HPV-virus. Vorter på hænderne er imidlertid sværere at skjule, og man vil derfor i højere grad søge at få dem fjernet så hurtigt som muligt.

Vorter på kroppen

Vorter kan forekomme overalt på kroppen, og det vil næsten være umuligt at gå igennem et helt liv uden på et eller andet tidspunkt at opleve nye gevækster. Hos børn forekommer der ofte vandvorter, og ældre mennesker vil opleve seboroiske vorter, også kaldet gammelmandsvorter. Vorter kan derfor også være både sorte, brune og hvide. Uanset farven kan langt de fleste vorter behandles. Hvis du oplever at få en ny vorte på huden, er det dog altid en god idé at få en læge til at kigge på den, så du kan få bekræftet, at den ikke er farlig.

operation af fodvorter

Hvordan fjerner man selv vorter?

Heldigvis findes der er en lang række vortemidler, der kan være med til at fjerne dine vorter. Som tidligere nævnt er det muligt selv at fryse dem væk, men der findes også alternativer. Uanset hvilken behandlingsform, du benytter, så er det vigtigt at blødgøre behandlingsområdet, inden du påfører vortemidlet. Put derfor det inficerede område i noget lunkent vand i 5-10 minutter og fjern derefter døde hudceller og hård hud. Herefter kan du påføre det opløsende vortemiddel fra for eksempel en vortepen

En af de vortepenne, der findes til behandling af vorter, er Scholls vortepen. Pennen kan bruges til både hænder og fødder. Med blot et enkelt klik får du tilført en gel, der opløser det yderste lag hud og derved dræber infektionen. Den dræber derved den gamle syge hud, så ny sund hud kan sprudle frem. Du bør allerede kunne se synlige resultater efter en uges tid, men du skal fortsætte behandlingen indtil vorten er helt væk. 

fodvortepenVortepen - Tryk på foto for mere information.

Inden du begynder din behandling for vorter, er det vigtigt, at du er sikker på, at det drejer sig om en vorte. Du bør derfor snakke med din læge og få klarlagt, om det kan være en fodvorte, håndvorte eller en anden type vorte. Hvis du er sikker på, at det er en fodvorte, er der imidlertid intet problem forbundet med at behandle dem selv. Du kan finde produkter både til frysning og opløsning af dine vorter her på vores side, så du kan blive fri af den generende virus. 

Vi håber, at denne artikel har givet dig ro i maven og at du nu ved, hvordan du skal komme af med dine uønskede vorter. Har du spørgsmål til artiklen eller nogle af de produkter, som er nævnt, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller skrive en mail til kundeservice@hafaro.dk