• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Nemme måder at huske din medicin

Er indtagelse af forskellig medicin, piller, tabletter og tilskud en del af din hverdag, kender du sikkert alt til problematikken med at holde de forskellige lægemidler organiseret og adskilt. 

At kende den ene type medicin fra den anden og huske tidspunkterne for, hvornår de bør indtages, kan virke overvældende på de fleste - for hvad sker der, hvis man tager de forkerte piller eller helt glemmer at tage dem? 

Konsekvensen af at glemme sin medicin kan blandt andet være farlig for folk, der lider af forhøjet blodtryk, hjerteflimmer eller alzheimers. Én af de mest almindelige og overskuelige måder at håndtere sine medikamenter på er ved at bruge en pilleæske med inddeling, der hjælper dig med at dosere og skabe et godt overblik over din medicin. 

Sådan skaber du et godt overblik over din medicin

Nøglen til succesfuld styring af dine medikamenter opnås, når du organiserer og skaber overblik. Det kan hjælpe dig med at sikre, at din medicin tages rettidigt og i den rette dosis. En pilleæske fås i mange forskellige størrelser og med flere forskellige inddelinger, så du kan forberede og dosere din medicin til flere dage ad gangen. 

For eksempel er en pilleboks med 7 rum, til alle ugens dage, designet til at hjælpe dig med at holde alt organiseret og er rigtig god at have liggende derhjemme men kan med fordel også tages med på ferie, så du allerede har organiseret dine medikamenter hjemmefra. Skal du til arrangementer eller sociale sammenkomster og ønsker du ikke at dit medicinindtag skal være samtaleemne, kan du også få små, diskrete pillebokse, der nemt kan ligge i en bukselomme og tages frem, uden at nogen bemærker det.

pilleæske i bambus

Pilleæske i bambus - Tryk på foto for mere information.

6 gode råd til at huske din medicin:

Sæt dit medicinindtag i system. Brug en lille notesbog, en smartphone eller en pilleæske med alarm til at hjælpe dig med at huske og overholde dine doseringer.

Tag din medicin på samme tid hver dag. Disse tidspunkter falder muligvis sammen med din morgenkaffe, måltider eller tandbørstning og på den måde kan du skabe en rutine, som det bliver nemt for dig at huske.  

Lav små huske noter på gule, grønne eller lyserøde Post-it blokke og placer dem på køleskabet, badeværelsesspejlet, natbordet eller sengelampen og fjern dem i takt med hver dosis, du indtager.  

Brug en kalender til at nedskrive dine doser samt en påmindelse om, hvornår genopfyldning skal udføres. Kontakt læge eller apotek i god tid inden dine doser slipper op, så du aldrig løber tør.  

Tager du din medicin direkte fra pillebeholderen, så vend den på hovedet når dagens dosis er indtaget, så er du aldrig i tvivl om du nu huskede at tage din medicin. Før du går i seng, sætter du den rigtigt igen som en påmindelse om at starte på en frisk næste morgen. 

7 dages pilleæske 

Pilleæske 7 dage - Tryk på foto for mere information.

Brug en pilleæske med alle ugens 7 dage påført lågene og opbevar den et synligt sted for eksempel på køkkenbordet eller hylden under badeværelsesspejlet men sørg for at undgå alt for meget fugt, varme og sollys og hold den altid med afstand fra børn og kæledyr.  

På trods af din indsats vil du sandsynligvis gå glip af en dosis medicin på et eller andet tidspunkt, hvilket sker for selv den mest årvågne. I nogle tilfælde skal du fordoble dosis næste dag, andre gange skal du blot fortsætte med regelmæssige doser og holde øje med bivirkninger. Et godt råd er, at du på forhånd sætter dig ind i, hvordan du skal forholde dig efterfølgende, hvis du skulle være så uheldig at gå glip af en dosis medicin. På den måde får du hurtigt styr på dit medicinindtag igen.

Hvorfor skal jeg bruge en pilleæske? Har du nogensinde oplevet at glemme din daglige medicin, ved du sikkert også, at det nemt kan skabe utryghed, uro og bekymring i forhold til dit helbredsmæssige ve og vel. 

Når vi bliver ældre, oplever mange at forskellig medicin kan være en nødvendighed og der er ofte stor forskel på, hvornår og hvordan medicinen skal indtages – det kan godt være lidt af en udfordring og der kan let ske fejl lige fra manglende dosering til overdosering. 

Hvis du gør det til en vane at dosere din medicin i pilleæsker på forhånd, vil denne håndtering af din medicin effektivt hjælpe med at reducere eventuelt fatale fejl. 

Hvilken pilleæske skal jeg vælge? 

Der findes mange forskellige pilleæsker på markedet og der findes helt sikkert også én, der dækker netop dit behov. Hos Hafaro har vi alt lige fra den klassiske, store pilleboks med ugens syv dage skrevet på hvert låg, til diskrete mini pilleæsker af bæredygtig bambus, genanvendelige pille doseringsposer til rejsebrug, en pilleæske med indbygget kop eller tabletdeler og så har vi selvfølgelig også en pilleæske med alarm, der effektivt minder dig om, at det er tid til at tage din medicin.

pilleæske med alarm

Pilleæske med alarm - Tryk på foto for mere information.

Når du vælger pilleæske, gør du klogt i at tænke praktisk og vælge den eller de modeller, der giver dig størst fleksibilitet i forhold til din hverdag og det liv, du lever. Lad ikke dit medicinindtag begrænse din bevægelsesfrihed, da der er masser af muligheder for at dele dine medikamenter op i små pillebokse og have dem med på farten – en pilleæske med alarm sikrer, at du ikke glemmer at tage din medicin, også selvom du er midt i noget, der får dig til at glemme alt om tid og sted. En pilleæske med alarm kan altså med andre ord skabe tryghed og ro, så du ikke behøver være bange for at glemme at tage din medicin.

Spar på kræfterne med en pilleknuser 

Hører du til dem, der har svært ved at sluge en hel pille ad gangen, eller skal din medicin indtages i pulveriseret form sammen med for eksempel yoghurt, er en pilleknuser løsningen. At knuse en pille mellem to skeer, som man gjorde i gamle dage, kræver både koncentration og kræfter, hvis ikke pillen skal smutte fra dig, for de fleste piller er hårde og glatte. Med en effektiv pilleknuser kan alle være med, også selvom dine kræfter er svækkede eller du er ramt af gigt i fingre og hænder. Pilleknuseren efterlader et fint pulver, der er lige til at hælde på en ske og indtage. 

Halver dine piller med en tabletdeler

Også en pilledeler, eller tabletdeler som den kaldes, kan være en god, lille hjælper i dagligdagen, hvis du har svært ved at sluge en hel pille eller doseringen kun lyder på en halv. Tabletdeleren kan fås som del af en pilleæske med integrerede pillebokse til medicinen, så du har det hele lige ved hånden og også kan tage den med på farten. Tabletdeleren har en lille, lukket beholder til pillen og et skarpt knivblad i låget, der nemt og uden besvær halverer pillen, når du lukker den sammen. På den måde undgår du at pillen glider rundt og du slipper for selv at forsøge dig med en køkkenkniv. 

pilleæske med dispenser

Pilleæske - Tryk på foto for mere information.

Hvornår, hvorfor og hvor ofte? Der kan være meget at huske på, når man skal til at tage medicin første gang. Derfor er det en rigtig god idé, at du allerede fra starten finder svar på de mest relevante spørgsmål. 

Hvorfor skal du overhovedet tage medicin? Når din læge har givet dig et konkret svar på dette spørgsmål, får du en bedre forståelse for vigtigheden af at indtage den ordinerede medicin og kan dermed lettere implementere medicinindtaget som en naturlig del af din hverdag.

Hvornår skal du tage din medicin? Når du ved, hvornår på dagen din medicin helst bør indtages, kan du bedre sætte det i system og skabe dig nogle rutiner, som er både genkendelige og lette for dig at huske. Du kan for eksempel indtage din medicin i forlængelse af andre daglige rutiner såsom morgenkaffen, måltider eller tandbørstning.

Hvor ofte skal medicinen indtages? Din medicin skal altid tages nøjagtig som din læge har ordineret den. Ved at følge lægens anvisninger sikrer du, at medicinen har den rette effekt og du undgår unødvendige bivirkninger, som kan opstå ved fejlagtig dosering. Er du den mindste smule i tvivl, så tag hellere fat i lægen én gang for meget end én gang for lidt.

Du er altid velkommen til at kontakte os pr. mail eller på tlf. 91 25 21 61 hvis du har brug for hjælp eller har spørgsmål.