Køb dine julegaver allerede i dag!
Vi bytter helt frem til 31. januar 2025
  • Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Ømme fødder - Sådan slipper du for ømme og trætte fødder

Dine fødder står model til meget i løbet af en dag og det kan nemt give ømme fødder og trætte ben. Mærker du også symptomerne og kunne du tænke dig at vide, hvordan det kan undgås, så læs med her, hvor vi beskriver mulige årsager og giver forslag til effektiv behandling.

ømme fødder

Årsager til ømme fødder 

Ømme fødder kan skyldes mange forskellige årsager lige fra overvægt til det forkerte fodtøj og varierer fra person til person. Helt konkret handler det om den enkeltes livsstil og hvad man udsætter fødderne for i løbet af en dag. Derfor er det også vigtigt, at du starter med at indsnævre feltet af mulige årsager til, hvorfor du har ondt i fødderne, så du får lettere ved at identificere og behandle det egentlige problem. Hos Hafaro har vi et stort udvalg af aflastningsprodukter der kan hjælpe mod ømme fødder.

Forkert fodtøj

Et rigtig godt sted at starte er med dit fodtøj. Der findes så mange forskellige typer af sko, at man nemt kan miste blik for, om de nu også tilgodeser føddernes ve og vel, giver god stødabsorbering og yder optimal støtte. Det forkerte fodtøj kan nemt skabe problemer på den lange bane og resulterer ikke bare i ømme fødder men også i skader i knæ, lænd og ryg og det vil du uden tvivl helst være foruden.

Ideelt set trives vores fødder allerbedst, når huden får lov at ånde frit og tæerne ikke er lukket inde i en sko hele dagen lang. Fra naturens side er vores tåled mobile og bøjelige og blot ved at sende en tanke til en hvilken som helst tå, kan du vippe med den. Det bliver straks lidt sværere, når du har sko på og har du de forkerte sko på, bliver det nærmest umuligt og så får du let stive tåled og ondt i fødderne.

Den fleksibilitet og bøjelighed vores fødder er født med, skulle vi gerne bevare bedst muligt, når vi har sko på. Dit fodtøj skal føles som en naturlig forlængelse af fødderne og må hverken hæmme fodens eller tæernes bevægelsesfrihed. En sko med spidse snuder, en stiv sål, eller alt for høje hæle kan være årsag til flere fodproblemer på én gang og resulterer ofte i stive, ømme led samt smerter under foden eller smerter i hælen. Nu ved du, hvor vigtigt det er med gode sko, hvis du vil undgå ømme fødder, så her får du lige 10 hurtige tips til at vælge det rette fodtøj.

ømme fødder

10 tips til fodtøj der mindsker ømme fødder 

  • Køb sko om eftermiddagen, så du tager højde for de hævelser, der måtte opstå i løbet af en lang dag.

  • Læg dig ikke fast på ét bestemt skonummer, da længde og bredde varierer en hel del i forhold til skomodel og mærke.

  • Bruger du normalt en str. 39, så prøv altid en str. 40 også. Din storetå må ikke støde på skosnuden, der skal være ca. 1 cm imellem.

  • Giv dig tid til at gå en tur rundt i butikken med skoene på, da dine fødder udvider sig en smule, når du går, kontra når du står.

  • Vælg sko af fleksible materialer som læder, ruskind, nubuck og forskellige tekstiler der tilpasser sig foden, i takt med at du bruger skoen.

  • Vælg fodtøj med aftagelige indersåler, så du nemt kan udskifte dem efter behov.

  • Bare fordi et par sko er flotte, er de ikke nødvendigvis egnet til dine fødder. Et godt trick: Stil skoen på gulvet, placer din fod ca. 1 centimer over skoen og tjek hvordan bredden passer. Er der udsigt til sammenklemte tæer, bør du kigge dig om efter nogle andre sko.

  • Gå efter sko med høj stødabsorbering og god affjedring i ydersålen, da det mindsker muligheden for stød og jag der forplanter sig til knæ, lænd og ryg.

  • Vælg sko med fast bagkappe, så den ikke klaprer mod din fod, hver gang du træder ned. Det reducerer både hælsmerter, hælrevner og hård hud.

  • Kig efter sko der støtter ordentligt op omkring din fod, så du undgår at vride om og overbelaste dine led.

Specifikke fodproblemer

Oplever du smerter i og omkring særlige områder af din fod, kan det skyldes nogle helt specifikke fodproblemer, som kan lindres og måske endda afhjælpes med de rette aflastningsprodukter.

Både knyster, hallux valgus (skæv storetå), ømme trædepuder, ømme fodballer, nedsunken forfod, hammertå, overbelastning i svangsenen, platfod, hælspore, ligtorne, vabler, hård hud og hælrevner kan give ømme fødder og udmønte sig i deciderede smerter i større eller mindre grad. Går du rundt med et specifikt fodproblem, bør du behandle det hurtigst muligt. Når man oplever ømhed i fødderne, vil man ofte kompensere ved at træde anderledes, så eventuelle smerter mindskes, men et ændret trædemønster kan hurtigt påvirke andre dele af kroppen negativt, f.eks. hofter, lænd og ryg. 

Overvægt belaster fødderne

Det er fødderne der bærer rundt på kroppen og som sådan er det ikke nogen hemmelighed, at overvægt er en kendt årsag til ømme fødder. Den vægt, vi bærer rundt på, tynger nemlig nedad og ender i fødderne, hvilket kan resultere i uhensigtsmæssig brug af fodens mange knogler, led og muskler. Bærer dine fødder rundt på ekstra vægt, bør du i endnu højere grad investere i ordentligt fodtøj, der støtter godt op omkring foden, har optimal stødabsorbering og giver en affjedring der virkelig kan mærkes.

Hyppige problemer med ømme fødder 

Der skal egentlig ikke så meget til, før man får ondt i foden. Når musklerne kommer på overarbejde, skaber det en overbelastning af fodmuskulaturen og det resulterer i nogle helt almindelige dagligdags problemer med ømme fødder, som de fleste kan nikke genkendende til.

ømme fødder

Stive og ømme fødder om morgenen 

Har du ondt i fødderne hver morgen? Er det allerede, fra du står op om morgenen, at fødderne føles ømme og endda stive, kan det skyldes en betændelse i svangsenen, også kendt som plantar fasciitis. Ømheden trækker ofte om i hælen, hvor det både kan opleves som jag og uudholdelige smerter. Det er den samme ømhed, der går igen, når man har siddet stille i længere tid ad gangen, hvor sener, led og muskler er blevet kolde og stive, og man så rejser sig og skal i gang igen. Læs vores artikel nederst på siden om mulighederne for at afhjælpe plantar fasciitis / svangsenebetændelse.

fodruller

Fodruller - Tryk på foto for at se sortiment.

Ømme fødder efter arbejde 

Hører du til dem, der har værkende, ømme fødder, når du kommer hjem fra en lang arbejdsdag, er du langt fra alene. Lettelsen ved at smide skoene og lade tæerne bevæge sig frit igen, er enorm, men ømheden forsvinder desværre ikke helt, bare fordi du tager skoene af. Når man står og går meget i løbet af en dag, kan det både komme til udtryk som trætte hævede fødder, stive led eller endda en let brændende fornemmelse, der gør ondt under foden.

Ømme fødder efter løb 

Fødderne er den del af kroppen, der belastes allermest, og det bliver bestemt ikke mindre, når man løber. Ømme fødder efter løb er derfor ganske almindeligt forekommende og kan for nogen forstærkes, hvis man løber på hårdt underlag som f.eks. asfalt. Det er ikke bare selve fødderne der bliver ømme efter løb, også smerter i trædepuderne under forfoden eller i anklen og akillessenen ses hyppigt hos løbere.

ømme fødder

Ømme fødder som gravid 

Under en graviditet sker der en masse hormonforandringer og det giver ekstra væske i kroppen. Når væsken hober sig op, kommer det til udtryk som hævelser, også kaldet ødemer, som strammer og spænder under huden. De ledbånd der understøtter foden bliver slappere og det kan tilsammen give rigtig ømme fødder. I takt med at graviditeten skrider frem, øges vægten med 13-18 kg., kroppens tyngdepunkt ændres og det kan mærkes i fødderne, der som kroppens platform pludselig bærer rundt på en masse ekstra kilo. Også hård hud, ligtorne og hælrevner ses ofte i forbindelse med graviditet. 

Ømme fødder efter fødsel

Det er ikke unormalt at have ømme fødder efter en fødsel, for oven på en lang graviditet kan der nemlig mangle cirkulation nedad i benene. Mange oplever lindring ved at ligge ned med fødderne i luften, hvor de laver let vippende øvelser med fødderne. Det hjælper også at dem i koldt vand. Ømme fødder efter en fødsel kan også skyldes det faktum, at man ændrer trædemønster under graviditeten og det kan give varige følger, der ikke nødvendigvis ændrer sig efter fødslen. Kort sagt er dine fødder sjældent de samme efter graviditet og fødsel som før. 

Behandling af ømme fødder 

Der er mange muligheder for behandling, hvis du går rundt med ømme fødder. Kig på dit fodtøj, skil dig af med det, der ikke opfylder kravene nævnt tidligere i artiklen og invester så i noget godt fodtøj. Et besøg hos en fodterapeut kan også være en god løsning. Hører du til dem, der går rundt og fryser om tæerne, har vi også gode råd til kolde fødder - se artiklen nederst på siden.

Gode sko til ømme fødder

De bedste betingelser for ømme fødder er gode sko, der understøtter din fod på en naturlig og hensigtsmæssig måde. Dine sko skal støtte op omkring hele foden, så den er godt beskyttet, når du bevæger dig omkring og er aktiv. Såler med høj affjedring og optimal stødabsorbering mindsker stød og jag, som kan forplante sig til knæ, lænd og ryg. Køb rummelige sko af fleksible materialer, der giver god plads til tæerne uden at klemme dem sammen, ligesom sko med aftagelige indersåler, levner plads til at skifte sålen ud efter individuel behov og belastning.

ømme fødder

Fodbad mod ømme fødder

Et fodbad kan afhjælpe flere problematikker, kræver kun 10 min. af din tid og er noget, du nemt kan forkæle dine fødder med. Brug som udgangspunkt lunkent vand, men også gerne koldt vand, hvis du har brug for effektiv lindring af meget ømme fødder. Under et fodbad blødgøres huden og det bliver lettere at fjerne død og hård hud eller behandle en nedgroet negl. Et fodbad giver fødderne fornyet energi, virker effektivt mod trætte, ømme fødder og fungerer som den perfekte afslutning på en lang og strabadserende dag.

fodbad

Fodspa - Tryk på foto for mere information.

Massage til ømme fødder 

Der findes et hav af fodruller og spikey bolde med bløde eller hårde pigge, som kan give dine fødder en stimulerende massage, der har en effektiv virkning på ømme fødder. Stive led er ofte et udtryk for dårlig blodcirkulation, men den kan man sætte fut i med de rette massageredskaber og på den måde løsne op for stive led og ømme muskler. Smid evt. en spikey bold i førnævnte fodbad og slå to fluer med ét smæk.

Spikey massagebolde - Tryk på foto for mere information.

FAQ: Oftest stillede spørgsmål til ømme fødder

Hvorfor får man ømme fødder?

Har du en aktiv hverdag, kan det i sig selv være nok til at få ømme fødder. Ofte hænger det sammen med, at fødderne ikke får nok støtte eller at fodmuskulaturen er overbelastet. Den helt store synder er ofte det forkerte fodtøj, som giver ømmer fødder allerede efter kort tids brug. 

Hvorfor har jeg ømme fødder om morgenen?

Ved betændelse eller overbelastning af svangsenen, vil smerterne ofte være værst om morgenen og når du begynder at belaste foden efter hvile, f.eks. efter du har siddet lidt ned med fødderne i ro. Ømme fødder fra morgenstunden kan også skyldes, at blodcirkulationen skal sættes igang.

Hvad gør man mod ømme fødder?

Når man døjer med ømme fødder, bør man kigge nærmere på symptomerne, så man kan finde ud af, hvad der forårsager dem. Tag også et kig på hvad dine fødder udsættes for i løbet af dagen og tænk over, hvordan du kan aflaste dem bedst muligt.

Hvad hjælper på ømme fødder?

Der er flere ting, der hjælper på ømme fødder. Det kan f.eks. være stødabsorberende såler med høj affjedring, rummelige sko med god plads til tæerne, venepumpe øvelser der mindsker hævelser, massage med fodruller eller spikey bolde, et koldt fodbad og tågymnastik blot for at nævne nogle.

Hvad skyldes ømme fødder?

Der kan være mange årsager til ømme fødder f.eks. i forbindelse med dårlige sko der ikke yder nok støtte, et højt aktivitetsniveau under løb og anden sport, i forbindelse med overvægt, graviditet og fødsel eller som et symptom på mere alvorlige og specifikke fodproblemer.

Du er velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller sende en mail til kundeservice@hafaro.dk, hvis du har spørgsmål vedrørende træning, lindring og aflastning af dine fødder.