• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Løb i mørke - brug en refleksvest med lys

Lige så lyst der er i Danmark om sommeren, lige så mørkt er her om vinteren. På visse tidspunkter af året virker det nærmest som om, der ingen dagslys er overhovedet…

Men det skal heldigvis ikke afholde dig fra at komme ud at trække frisk luft, spadsere en tur eller gennemføre din faste løberute. Når du opholder dig udendørs i vinterhalvåret, skal du huske at passe på dig selv i mørket. Som "blød trafikant" er det vigtigt, at du sørger for at være synlig, så hårde, hurtige trafikanter som knallerter, motorcykler, biler og busser altid kan få øje på dig. Det kan klares ved at bruge en refleksvest med LED lys eller et såkaldt løbelys. Ligesom cykellygter er afgørende for, om cyklisten kan ses på afstand i mørket, kan løbelys også sikre dig, når du løber eller går i mørket. 

Derfor skal du også have løbelys på i byen

Umiddelbart skulle man jo tro at det kun er nødvendigt med løbelys langt ude på landet, hvor der ingen gadebelysning er. Men sådan forholder det sig ikke, for på landet er der også langt færre biler.

Faktisk var bløde trafikanter involveret i 76% af alle trafikuheld i København i 2019. Med bløde trafikanter menes cyklister og fodgængere. På landsplan er det cirka halvdelen af alle trafikuheld, der rammer en ikke-bilist. Og hvad værre er, så kommer de bløde trafikanter langt mere til skade end bilisterne. Her er ingen airbag til at beskytte dig mod slag og hvis du løber eller går har du typisk hverken hjelm eller andet beskyttelsesudstyr på, der kan afbøde faldet. Du skal derfor passe godt på dig selv og tage dine forholdsregler, når du bevæger dig ud i mørket!

Faktum er, at det især er i lyskryds i byerne, at fodgængere kommer til skade. Blinde vinkler, mange ting at være opmærksom på og vekslen mellem lys og skygge gør, at du er i risikozonen for at blive overset. Uheld mellem cyklister og løbende/gående sker også jævnligt, når de deler samme sti eller skal krydse fælles områder. Dertil kommer så, at meget løbe- og træningstøj er i mørke farver, så hvis ikke du bærer en refleks, løbelys eller lysvest, falder du alt for let i ét med omgivelserne og er svær at få øje på, før det er for sent. Hjernerystelse og skader på ben og arm er ikke ualmindeligt efter sammenstødet med en bil og i værste fald, kan man miste livet.

Så hvordan sikrer du bedst muligt, at du bliver set på din løbetur eller gåtur? Her gennemgår vi tre forskellige muligheder for at “oplyse” dig selv og eventuelle bløde medtrafikanter i mørket.

OBS! En refleks er effektiv men bør suppleres af lys, for hvis du kun bærer reflekser kan bilisterne ikke se dig, før du bliver fanget af bilens lyskegle - og så er det ofte for sent! Højresvingsulykker sker, fordi du ikke bliver set.

refleksvest med lys

Refleksvest med LED lys - let og effektiv

Når du læser ordet refleksvest, falder tankerne måske på en stor orange sag, der ligner en regnjakke og som du ikke kan ånde i. Men sådan behøver en refleksvest IKKE se ud nu om dage! Faktisk er det nok lidt forkert at kalde det en vest, for i virkeligheden et det et Y-formet refleks bånd, du kan tage udenpå al slags overtøj, eller trække direkte over t-shirten, hvis du vil. En vest med lys egner sig rigtig godt til en aktiv livsstil og giver dig fuld bevægelsesfrihed. 

En refleksvest har typisk, foruden refleksbånd, også LED lys monteret på både forsiden og bagsiden, så du tydeligt kan ses fra alle vinkler. Refleksvestens stropper kan justeres i længden over skuldrene og rundt om livet og så har vesten desuden en smart kliklås, der gør det supernemt at tage den af og på.

Som tidligere nævnt er reflekser ikke nok. Derfor er det også LED lyset på refleksvesten, der for alvor gør dig synlig og sikker i trafikken, for nu kan du ses på lang afstand og i god tid, inden du opfanges af køretøjernes lyskegler.

En refleksvest med lys kaldes også for en løbevest og selvom navnet antyder noget andet, er en løbevest med lys altså lige så egnet til dig, der blot er ude at gå med hunden, kører på mountainbike i skoven eller rider på din hest. 

løbelys

LED lys til ankel - smart hælclip gør dig mere sikker i trafikken

Et alternativ til refleksvesten er løbelys til foden. En lille bøjle med lys, der er beregnet til at klikke på hælen af din sko. Men hælclippen med lys kan også sættes mange andre steder; omkring anklen, om håndleddet eller i en løkke på din rygsæk. 

Bøjlen griber godt fat omkring din sko, bliver siddende hvor den skal og fylder næsten ingenting. Du lyser med andre ord godt op i mørket, uanset om du løber eller går! Løbelyset til fodtøj er praktisk, fordi det bruges helt nede ved fødderne, så du ikke bliver generet af lyset i ansigtet. Løbelys har gerne mulighed for at aktivere blink og hvis formålet med din gåtur er fordybelse og ro, er det ikke nødvendigvis rart at blive forstyrret af blinkende lys i øjenhøjde.

Løbelys til sko er, som navnet antyder først og fremmest beregnet til at sætte omkring hælen på din sko, men kan placeres, hvor det passer dig bedst, så længe du er let at få øje på. LED lampen tiltrækker sig opmærksomhed, fordi du bevæger dig og faktisk er lyset i hælclippen så stærkt, at det ikke er nødvendigt med LED lamper på begge sko. Batterierne holder det meste af en vinter, så løbelyset til skoen er en lille investering med meget stor effekt! 

 

løbelys til sko

 

Derfor kan det være bedre med løbelys på armen

Hvis du går eller løber på uoplyste stier, hvor du også krydser cyklisternes spor i mørket, kan et armbånd med løbelys være en bedre løsning. Din overarm er nemlig i øjenhøjde med cyklisterne og de kan få øje på dig i mørket, uanset om de kommer kørende forfra eller bagfra. Lys til arm er desuden praktisk, når du støder på andre løbende på turen, da man hurtigere får øje på lys i øjenhøjde end lys i fodhøjde.

Et armbånd med LED lys er på størrelse med et armbåndsur og fylder derfor ikke mere, end at det kan medbringes alle steder - også hvis du skal snuppe en hurtig løbe- eller gåtur på ferien. Løbelyset på armen består af en plastikbøjle med lys og en justerbar elastik der kan trækkes bag om armen og fæstnes på bøjlen med velcro. Derfor kan du også sætte løbelyset omkring håndleddet, på løbehjulet, i hundens halsbånd eller ethvert andet sted, hvor du har brug for synlighed i mørket.

løbelys til armen

Synlighed i mørket er alfa og omega

En investering i en refleksvest, en hælclip med LED lys eller løbelys til armen er minimal i forhold til de konsekvenser, det kan have at blive overset af en bilist. Så pas på dig selv når du løber eller går i mørket og husk at det er dig, som blød trafikant, der kommer alvorligst til skade, hvis uheldet er ude! Og igen: De fleste trafikuheld sker i byerne, hvor trafikken er massiv og ikke ude på en mørk grusvej, hvor langt færre færdes på samme tid.

Læs også om hvorfor du måske får ondt i knæet