• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Sådan klipper du dine negle korrekt

Negleklipning er noget de fleste mennesker gør med jævne mellemrum. Rene, velsoignerede negle er en del af kropsplejen, men hvor nogle foretrækker lange negle, vil andre helst have dem helt korte - og det er de kortklippede negle, der kan volde problemer, hvis ikke de bliver klippet korrekt.

Negle er en underlig størrelse, når man tænker over det. De hårde flader, som sidder på fingrene og tæerne, kaldes negleplader og er sjældent nogle man mærker, medmindre der er noget i vejen med dem og man for eksempel flækker neglen, har klippet den for langt ned eller har fået en neglerod. En god grund til at holde neglene korte er, at man mindsker sandsynligheden for at få en knækket negl, hvilket kan være ret så smertefuldt, hvis først den knækker for langt nede. 

sådan klipper du dine negle

Negle kan fortælle noget om kroppens sundhed. Opstår der hvide pletter på neglene, kan det skyldes, at de har fået et stød. Tynde, bløde negle kan skyldes slid fra vand, sæbe og opløsningsmidler og ændrer neglene farve og bliver gule, sorte eller hvide, kan det være et symptom på neglesvamp. Mange, især kvinder, gør neglene til en del af den daglige skønhedsrutine, hvor de plejer, polerer og farver neglene efter smag og behag. For negleelskere kan udsmykning af neglene være et ritual og det er efterhånden blevet helt almindeligt at tage på neglesalon og få ordnet neglene. Hos Hafaro har vi et stort udvalg af fodpleje, herunder diverse negleklippere og fodfile.

Vil du hellere ordne dine negle selv, kræver det kun nogle få grundlæggende redskaber at holde neglene pæne. Lange negle kan være flotte, men kræver mere arbejde og vedligeholdelse end korte negle, så hvis ikke du gider bruge alt for meget tid på manicure og pedicure, er det en god idé at holde neglene korte ved at klippe dem med jævne mellemrum.

Hvordan klipper man tånegle?

Man kan nemt komme til at glemme, at man har negle på tæerne, fordi de ofte er gemt væk i sokker og sko – især i vinterhalvåret. Men når solen skinner og sommeren står for døren, er der større tendens til at fødderne bliver luftet i sandaler og bare tæer og så får man pludselig øje på tåneglene. Er du derimod så uheldig at have indgroede tånegle, kan det føles så smertefuldt, at du konstant bliver mindet om dine negle på tæerne. For at undgå nedgroet negl er det derfor afgørende, at du klipper dine negle korrekt.

Det er altså ikke helt ligegyldigt, hvordan man behandler sine negle. Hvis først man får en tendens til at klippe dem på den forkerte måde, kan man skabe grobund for at neglene vokser ind i huden. Alt for mange klipper tåneglene i en bue, så neglen følger tåens form. Selvom det lader til at give god mening at lade formerne følges ad, kan en buet negl hurtigt gro ind i huden.

indgroet negl

En indgroet negl kan skabe generende smerter og har man svært ved selv at rette op på den, kan det være en god idé at få professionel hjælp fra en statsautoriseret fodterapeut. Ved at klippe sine tånegle efter devisen "hellere for lidt end for meget" og allerhelst lige over, kan man dog undgå nedgroede negle.

I praksis er det ret simpelt at klippe sine tånegle, hvis bare man ved, hvordan man klipper neglene korrekt. I første omgang er det vigtigt at være opmærksom på, hvor meget man klipper af neglen. For selvom man foretrækker kortklippede negle, skal man helst ikke klippe neglene for korte, da det også kan skabe irritation. Men vigtigst af alt bør man klippe neglen lige over i stedet for i en bue. Så giver du neglen mulighed for at vokse ud over huden, i stedet for potentielt at gro ind i siderne af huden. 

Et andet godt tip, når du klipper tånegle, er, hellere at klippe for lidt end for meget. Når neglen er klippet, kan man altid justere den med en neglefil og alt efter hvor meget man har klippet af, kan et par enkelte strøg med filen være nok. På den måde har neglefilen flere funktioner – den polerer kanten af neglen samtidig med at den afkorter den yderligere. Selvom en neglefil ikke nødvendigvis er lavet for at klippe eller afkorte neglene, kan den altså stadig bruges med dét formål. 

Hvordan klipper man fingernegle?

Fingerneglene har tendens til at få mere pleje og kærlighed end tåneglene, måske fordi vi har dem tættere på ansigtet og bruger vores hænder som et redskab mange gange dagligt. Alligevel bliver de samme fejl begået, når neglene på fingrene skal klippes. Men ligesom med tåneglene er det vigtigt, at man klipper fingerneglene lige over i stedet for i en bue. Så holder de sig stærke og man undgår at de knækker. Igen er det en god idé at undgå at klippe fingerneglene for korte.

klip negle korrekt

Korrekt klip af fingernegle, som det gøres ved en professionel manicure, er altså ikke kun for folk, der oplever velvære ved at få ordnet negle, det er for alle, der gerne vil have sunde, stærke negle. Men noget så simpelt som at klippe sine fingernegle, kan alligevel være svært at navigere i. For hvor ofte skal neglene klippes? Hvilket redskab er bedst at bruge og hvor lange bør neglene være før du klipper dem?

I forhold til længden af neglen, så bør man som hovedregel ikke klippe dem kortere, end at man kan se omkring en millimeter af den yderste hvide negleplade. Det svarer nogenlunde til, at neglen klippes ved fingerspidsen. Nogen foretrækker naturligvis at have længere fingernegle og selvom det er mindre praktisk og der er kan være større risiko for knækkede negle, så handler det i sidste ende om æstetiske præferencer.

På samme måde som med tåneglene, gør man klogest i at undgå at klippe neglene for langt ned ved huden. Så er det bedre at justere længden med en neglefil. I forhold til tykkelsen af neglene, kan man vælge at polere overfladen og fjerne et eventuelt ru og hornet lag. Nogle døjer især med fortykkede tånegle, som kan være hårde og svære at klippe og her er det en rigtig god idé at polere overfladen tyndere og mere glat med en poleringsfil. Har man til gengæld tendens til tynde negle, bør man holde sig langt væk fra polering, så man undgår at gøre neglene endnu tyndere og mere skrøbelige.

negleklipper til svage hænderNegleklipper til svage hænder - Tryk på foto for mere information.

Hvor ofte skal negle klippes?

Nu hvor du ved, hvordan du klipper dine negle korrekt, vil du måske også gerne vide, hvor ofte neglene skal klippes. Desværre er der ikke et endegyldigt svar på, hvor tit du bør klippe dine negle – mest af alt fordi det er individuelt i forhold til alder. Vores negle vokser nemlig langsommere jo ældre vi bliver. Dertil kommer, at vi har forskellige ønsker til, hvor lange neglene skal være. 

Tåneglene har en tendens til at vokse langsommere end fingerneglene. Hvor en fingernegl vokser ca. 1 millimeter om ugen, vokser en tånegl kun ca. 1 milimeter om måneden. Vil du undgå lange negle, vil det derfor være passende at klippe dine tånegle hver 4. eller 6. uge. Dog kan du med fordel klippe dem oftere, hvis du er meget aktiv og for eksempel løber meget. Fingerneglene kan du trimme en gang om ugen, hvis du foretrækker dem korte.

I sidste ende handler det om, hvordan netop du synes, dine negle skal se ud, for at de er pæne og velsoignerede. Skønhed og æstetik er nemlig en personlig sag og kan være meget forskellig fra person til person. Uanset hvad, så er neglepleje ikke kun noget, man får foretaget på neglesaloner. Korrekt neglepleje er vigtigt, hvis du vil have stærke, sunde negle og gerne vil undgå flossede negle, fortykkede og hornede negle, negle der knækker eller nedgroede negle.

Negleklipper eller neglesaks

Det er vigtigt, at du klipper dine negle korrekt, men du kan vælge at gøre det med forskellige værktøjer. Der er delte meninger i forhold til hvilket redskab, der er bedst at klippe negle med, hvis du vil undgå at udsætte dem for unødig skade, sprækker og ujævnheder.

neglesaks eller negleklipper

Valget står ofte mellem en klassisk neglesaks eller en traditionel negleklipper. De fleste husstande har enten det ene eller det andet redskab til rådighed – og ofte endda begge dele. Hvad man foretrækker er individuelt og handler tit om, hvad man føler sig bedst tilpas med i håndteringen af sine negle. Hornede og tykke negle kræver ekstra styrke i fingrene under klipningen og lider man af gigt eller nedsat funktionsevne fingrene, kan det være sin sag at trykke på negleklipperen, uden den glider mellem hænderne. Neglesaksen derimod er ikke altid stærk nok til de hornede negle, selvom saksegrebet føles mere stabilt at holde om. Problematikken kan afhjælpes med en negleklipper med saksegreb, der kombinerer de to muligheder på bedste vis. Sidst men ikke mindst er der naturligvis også neglefilen, der også kan være med til at afkorte neglen. Du har altså som udgangspunkt tre forskellige metoder til at klippe dine negle – men hvad er bedst?

negleklipper med saksegreb

Negleklipper med greb - Tryk på foto for mere information.

Hvis man bruger værktøjerne på korrekt vis, kan alle tre være gode, fornuftige løsninger. Alligevel vil du altid kunne finde fagfolk, der fraråder brugen af en traditionel negleklipper, fordi der er risiko for at bøje neglen og potentielt foretage en lille skade på den. Men det er forskelligt, hvad den enkelte foretrækker og handler tit om, hvad der ligger bedst i hånden. Hvor nogle bedst kan lide at gribe fat om en negleklipper, foretrækker andre en neglesaks. Det kan også være, at man foretrækker at bruge alle tre redskaber alt efter, om man klipper tånegle eller fingernegle. 

Har du spørgsmål til klipning af dine negle eller produkterne, som er nævnt i artiklen, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller skrive en mail til kundeservice@hafaro.dk