Gratis fragt til pakkeshop ved køb over 395 kr.

  • Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Fodbad - Guide til hjemmelavet fodbad (nem opskrift)

Der kan være mange forskellige grunde til, at du med fordel kan forkæle dine fødder med et hjemmelavet fodbad. Dels er det behageligt at tage et fodbad, og dels kan et sådant afhjælpe en række problematikker. Lav dig eget fodbad - Her får du en guide til, hvordan du laver det absolut bedste fodbad.

Opskrift på hjemmelavet fodbad

Hvordan laver man fodbad? Jo, det skal vi såmænd svare dig på, og heldigvis er det ganske nemt at lave et hjemmelavet fodbad. Det kræver som udgangspunkt ikke meget mere end en passende balje, en omgang lunkent vand og det eller de plejende produkter, der giver mening for dig at bruge.

Ønsker du at lave dig selv et hjemmelavet fodbad med det formål at få lækre, bløde fødder? Så skal du være påpasselig med, hvordan du griber det an, da du ellers risikerer at opnå det stik modsatte - tør hud og tørre fødder. Det gælder nemlig, at vand generelt udtørrer huden. Når du nedsænker dine fødder i vand, fjerner du de naturlige fedtstoffer i huden – især, hvis der er tale om varmt vand. Derfor bør du altid bruge lunkent vand til et fodbad og maksimalt lade dine fødder være i vandet i 10 minutter ad gangen.

Når du vil lave et hjemmelavet fodbad, griber du det således an:

1. Find en passende balje til formålet frem – eksempelvis en klassisk opvaskebalje.

2. Fyld baljen ca. 3/4 op med lunkent vand, så dine fødder kan blive dækket til, men vandet ikke risikerer at skvulpe over.

3. Hæld eksempelvis badeolie eller badesalt i vandet. Vi kigger nærmere på forskellige produkter til forskellige fodproblemer senere i indlægget.

4. Placer baljen på et håndklæde bredt ud på gulvet.

5. Lad fødderne glide ned i det lunkne vand, og behold dem deri i maksimalt 10 minutter.

6. Skrub dine fødder med en pimpsten, svamp eller fodraspe, hvis du ønsker at slippe af med hård hud.

7. Sørg for at smøre dine fødder ind i en god, fed creme, når fodbadet er ovre, og plej eventuelt dine negle med en negleolie.

Hjemmelavet fodbad – hvad er det godt for?

Ligesom du tænker alverdens andre former for hudpleje ind i din hverdag, bør du også tænke fodpleje ind i den. Et afslappende fodbad kan afhjælpe diverse problematikker såsom vabler eller hælrevner, ligesom det kan hjælpe dig med at få bløde fødder – hvis du gør det rigtigt, vel at mærke. Hvis ikke du føler du har tid til lækkert fodbad, så kan et fodbad med massage være et godt alternativ.

Fodbad mod hård hud

Det er fristende at slå sig løs med en fodfil, når der er hård hud på fødderne. Desværre gør denne fremgangsmåde, at der på sigt bliver produceret endnu mere hård hud. Det skyldes, at den hårde hud fremkommer grundet friktion.

Ønsker du at fjerne hård hud, bør du benytte en pimpsten eller en fodraspe til formålet. Nedsænk dine fødder i et lunkent blødgørende fodbad med fodbadeolie og eventuelt lidt æteriske olier i. Tør fødderne godt af, og benyt dig af en pimpsten til at fjerne den hårde hud. Smør derefter fødderne ind i en fed creme. Gentag processen jævnligt.

Fodbad til nedgroet negl

Har du en nedgroet negl, kan du med fordel benytte Epsom-salt i dit fodbad. Fodsalt fungerer også særdeles godt som forebyggelse, hvis du har tendens til nedgroede negle. Fyld blot en balje med lunkent vand, og tilsæt ca. 50-60 g Epsom-salt. Lad fødderne hvile i vandet i omkring 10 minutter, tør dem, og tag sokker på.

Brintoverilte kan berolige smerten ved en nedgroet negl samt forhindre bakterier i at udvikle sig til en infektion. Brug ca. 125 ml brintoverilte til et fodbad.

Det er godt at sætte fødder i sæbevand. Sidst, men ikke mindst, kan du derfor benytte klorhexidinholdig sæbe i et fodbad, da klorhexidinen dræber bakterier.

Fodbad til sure tæer

Som nævnt tidligere opløses hudens naturlige fedtlag, når du tager et varmt fodbad. Det gør huden mere modtagelig over for bakterier, hvilket er roden til sure tæer. Sørg derfor for ikke et have fødderne i vandet i mere end 10 minutter, hvis du tager fodbad for at slippe af med sur lugt.

Du kan passende benytte fodbadesalt i vandet, og sågar kan du overveje at benytte eddike, som dræber bakterier. Gør du dét, er det dog en god idé at skifte eddikevandet ud med rent vand undervejs, så dine fødder ikke ender med at lugte syltede i stedet for sure.

Fodbad til ømme fødder

Er dine fødder ømme og trætte efter en lang dag, kan du give dem fornyet energi ved hjælp af et fodbad med mineralbaserede salte i. Det kunne for eksempel være Epsom-salt, som vi også har nævnt tidligere.

Som afslutning på dit fodbad kan du med fordel komme fødderne i skiftevis varmt og koldt vand for at stimulere blodcirkulationen i fødderne, hvilket i den grad kommer ømme fødder til gode.

Fodbad mod betændelse

Har du en betændt tå eller er der tale om betændelse i en nedgroet negl, kan du følge fremgangsmåden beskrevet i afsnittet fodbad til nedgroet negl.

Drejer det sig for eksempel om neglerodsbetændelse, gælder det ganske enkelt om at holde området rent og bakteriefrit. Benyt gerne en sæbe med klorhexidin i dit fodbad, og brug eventuelt en antiseptisk creme eller olie bagefter.

Fodbad med bagepulver

Du har måske hørt om, at man kan fjerne dårlig lugt fra sko ved hjælp af bagepulver, og det kan altså også med fordel bruges i et hjemmelavet fodbad. Bagepulveret hjælper med at holde dine fødder lugtfrie, og samtidig kan det sikre dig blødere hud på fødderne.

Tilsæt ca. tre spiseskefulde bagepulver til dit fodbad, og lad fødderne hvile deri i 10 minutter.

Fodbad med salt 

Det er nærmest altid en god idé at benytte en form for salt i et fodbad. Det skyldes, at salt består af mineraler, som har en plejende effekt på huden. Samtidig kan groft salt fungere eksfolierende og hjælpe dig med at slippe af med hård hud på fødderne. 

Du kan finde mange forskellige former for fodbadesalt målrettet forskellige formål. For eksempel kan du finde produkter særligt til ømme fødder eller bekæmpelse af hård hud. Du kan også nemt lave en hjemmelavet fodbadesalt ud af for eksempel havsalt og æteriske olier.

Fodbad med fisk

Fiskespa er et af de helt store hit inden for fodpleje. Her spiser små garra rufa-fisk – også kaldet doktorfisk – den døde hud, du har på dine fødder og efterlader dem bløde og lækre.

At lave et fodbad med fisk derhjemme er næppe en mulighed, du har. Vil du have små doktorfisk til at fjerne den døde hud på dine fødder, kræver det altså, at du besøger en form for spa.

Fodbad med sæbespåner

At komme sæbespåner i et fodbad er en gammel klassiker. Det er især udbredt at gøre, hvis man har fået et sår på foden, der skal renses godt og grundigt, eller hvis en splint har sneget sig ind. Ved blødgøring af foden i et fodbad med sæbespåner falder splinten som regel ud af sig selv.

Som nævnt tidligere gælder det om at holde fødderne rene, hvis du døjer med betændelse på fødderne eller neglene. Her kan et fodbad med sæbespåner også være vejen frem.

Fodbad med natron

Natron har langt hen ad vejen de samme egenskaber, som bagepulver har. Du kan altså også benytte natron i et fodbad, hvis du ønsker at slippe af med dårlig lugt fra fødderne, eller hvis du gerne vil have blødere fødder.

Natronen kan opløses i fodbadet, eller du kan lave en form for skrub ud af natron og en smule vand, som du benytter på fødderne, inden du nedsænker dem i et lunkent fodbad.

Fodbad med brun sæbe

Brun sæbe og sæbespåner har samme effekt. Du kan altså overveje at tage et fodbad med brun sæbe, hvis du vil undgå betændelse i et sår på foden, eller hvis du forsøger at holde eksempelvis neglerodsbetændelse væk.

Detox-fodbad

At detoxe handler kort sagt om at udrense kroppen for giftstoffer. Et detox-fodbad har altså til formål at fjerne affaldsstoffer igennem fødderne for at skabe kropslig balance.

Et detox-fodbad kræver en særlig maskine indrettet til formålet, og du kan således ikke bare lige sådan lave et hjemmelavet fodbad, der udrenser din krop. Det ér muligt at købe en maskine til detox-fodbade i privaten, men ellers kræver en sådan behandling som regel, at du søger professionel hjælp.

Fodbad med massage

Vil du skrue lidt ekstra op for følelsen af velvære derhjemme, kan du overveje at investere i et særligt fodbad, som benyttes i stedet for en balje.

Køber du et specialdesignet fodbad med massagefunktion, kan du skabe den helt rette spastemning derhjemme. Døjer du meget med ømme fødder efter en lang arbejdsdag, kan disse i en fart få lidt ny energi ved hjælp af en omgang massage. Husk dog på, at selvom det føles fantastisk med en omgang fodmassage, bør du fortsat kun have fødderne i fodbadet i maksimalt 10 minutter ad gangen.

Elektrisk fodbad

Et elektrisk fodbad kan fungere på flere forskellige måder – for eksempel ved at give fodmassage i forbindelse med fodbadet, som vi også var inde på tidligere. Ligeledes kan der findes elektriske fodbade, der producerer bobler i vandet, ligesom du kender det fra et boblebad.

Et elektrisk fodbad kan fås i mange forskellige prisklasser, og uanset hvilke krav og ønsker du har til dit fodbad, kan du finde et elektrisk et af slagsen, der kan gøre det endnu skønnere at tage fodbad derhjemme.

Elektrisk fodbad med massage og bobler - Tryk på foto for mere information.

FAQ: Oftest stillede spørgsmål til hjemmelavet fodbad

Hvordan laver man det perfekte fodbad?

Et fodbad kræver dybest set blot en balje og nogle liter lunkent vand. Derudover kan du med fordel tilføre forskellige plejende midler til vandet – for eksempel fodbadesalt eller olie.

Hvad er godt til fodbad?

Det afhænger ganske enkelt af, hvorfor du tager fodbad. Du kan blandt andet bruge fodbadesalt og olie, men også forskellige sæber samt ingredienser som bagepulver og natron kan have gavnlig effekt.

Hvilken sæbe til fodbad?

Skal du holde et sår rent eller forhindre betændelse i at sprede sig, kan du bruge sæbespåner eller brun sæbe. Har du nedgroede negle eller neglerodsbetændelse, kan du overveje en sæbe med klorhexidin, som virker særligt bakteriedræbende.

Hvad kan man putte i et fodbad?

Det er populært at komme særligt fodsalt og olie i et fodbad, men du kan også bruge mange andre ingredienser, afhængigt af hvad du vil opnå med dit fodbad.

Hvor længe skal jeg tage fodbad?

Du bør generelt ikke tage fodbad i mere end 10 minutter ad gangen.

Hvor meget salt i fodbad?

Det er som regel passende at bruge et par spiseskefulde salt i et fodbad, men følg altid vejledningen på det enkelte produkt.

Hvorfor putte salt i fodbad?

Mineralerne i salt plejer huden på fødderne og efterlader dem bløde og lækre.

Hvor ofte kan jeg tage fodbad?

Du kan i princippet tage fodbad hver dag, men vær opmærksom på, at vand generelt udtørrer huden. Tager du ofte fodbad, bør du begrænse deres længde.

fodbad

Hvorfor er fodbad godt?

Fodbad kan afhjælpe mange forskellige gener og for eksempel give ømme fødder fornyet energi. Desuden kan fodbad hjælpe dig med at holde hård hud på fødderne væk.

Hvad er et fodbad?

Et fodbad er kort og godt et bad til dine fødder. Du kan benytte en klassisk opvaskebalje fyldt med vand til et fodbad, eller du kan købe et særligt fodbad med for eksempel massagefunktion i.

Hvad er detox-fodbad?

Et detox-fodbad har til formål at udrense kroppen for giftstoffer igennem fødderne. Man skal bruge en særlig maskine for at lave et detox-fodbad, hvorfor du typisk vil skulle gå til en professionel for at få udrenset kroppen på denne måde.

Hvad gør et fodbad for fødderne?

Et fodbad kan blødgøre fødderne, samtidig med at det kan give fornyet energi til ømme og trætte fødder. Har du problemer som nedgroede negle eller neglebåndsbetændelse, kan et fodbad afhjælpe disse.

Hvorfor er fodbad godt for børn?

Et fodbad virker afslappende – også på børn. I flere daginstitutioner bruger man fodbade til børnene med henblik på at mindske stress, give tid til eftertænksomhed og forbedre koncentrationsevnen. Et fodbad er en dejlig måde at komme ned i gear på og mærke sin egen krop.

Du er altid velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller på mail til kundeservice@hafaro.dk, hvis du har spørgsmål vedrørende træning, lindring og aflastning af dine fødder.