• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Gode råd mod musearm

En musearm, fx i form af "carpal tunnel syndrome", er en tilstand, hvor der opstår smerter og følelsesløshed i hånden og armen på grund af afklemning af en nerve i håndleddet. Musearm opstår ofte på grund af gentagne bevægelser med hånden og armen, såsom tastearbejde ved en computer eller andre former for monotont arbejde. Symptomerne kan være milde i starten, men kan forværres, hvis ikke tilstanden behandles. Behandling af musearm kan omfatte fysioterapi, håndøvelser og eventuelt medicin eller kirurgi.

musearm smerter

Hvad er en musearm?

Musearm er et almindeligt problem, der dækker over forskellige former for overbelastning af muskler, ledbånd, sener og nerver, der kan opleves som tilstande i både skulderen, armen, håndleddet og hånden.

Er tennisalbue og musearm det samme?

Nej, selvom begge tilstande giver smerter i armen, er der tale om to forskellige lidelser. Tennisalbue er en overbelastningsskade, der opstår, når du gentagne gange udfører den samme bevægelse, mens musearm er en skade, der opstår i forbindelse med brug af mus og tastatur. 

Hvordan opstår musearm?

Musearm opstår efter brug af en computermus over længere tid. Tilstanden kan være et resultat af gentagne bevægelser, der udføres med musen såsom at klikke, trække eller rulle.

Hvilket symptomer giver en musearm?

Musearm kan komme til udtryk på flere forskellige måder men generelt som smerter i hånden og armen ved overbelastning. Det er en smerte, der ofte føles som en brændende fornemmelse eller jag og kan opleves som stivhed og ubehag i arm, håndled og skulder.

Oplever du, at smerterne fortsætter i hviletilstand og er du ramt af føleforstyrrelser, bør du kontakte din læge. Nogle oplever ømhed og irritation ved albuen, mens andre udvikler karpaltunnelsyndrom, hvor nerverne ved håndleddet bliver klemt. Det er desuden ganske almindeligt, at musearm også medfører nakkesmerter.

muse arm

Hvordan behandler man musearm?

Det er et spørgsmål, som mange computerbrugere stiller sig selv, for musearm kan nemlig være en smertefuld tilstand. Heldigvis er der nogle enkle ting, man selv kan gøre for at lindre smerterne og forebygge musearm.

Bruger du en almindelig mus, kan du udskifte den med en ergonomisk mus. En ergonomisk mus er nemlig specielt designet til at støtte hånden og forhindre unødvendig overbelastning. Vær desuden opmærksom på at musen er placeret således, at hånden kan hvile på den, uden at du skal bøje hånden for at nå knapperne.

Det er også vigtigt at holde pauser, hvis du bruger musen dagligt. Tag pauser hver halve time og stræk ud i hånd og håndled. Det er desuden en god idé at ændre arbejdsstilling jævnligt. Hvis du stadig oplever smerter, så prøv at bruge en anden type mus, for eksempel en trådløs ”Roller Mouse”, der placeres foran dit tastatur og minimerer overbelastning.

Hvis du allerede har musearm, skal du sørge for at få den behandlet af en læge eller fysioterapeut, som kan anbefale nogle gode øvelser, der styrker sener, led og muskler. Hvis du følger disse trin, kan du forebygge og behandle musearm.

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne og søge lægehjælp, hvis du har smerter eller ubehag.

oevelser musearm

7 gode tips til, hvordan du kan lindre musearm.

  1. Hold pauser: Det er vigtigt at holde pauser fra musen, når du arbejder. Tag en pause hvert 20. minut og stræk dine håndled, arme og skuldre. Det kan hjælpe med at lindre spændinger og smerter.
  2. Juster din computer: Sørg for, at tastatur og mus er indstillet korrekt. Begge bør være placeret, så du ikke skal bøje armene for meget for at nå tasterne eller have armene ud i yderpositioner for at bruge musen.
  3. Brug ergonomisk udstyr: En ergonomisk mus, et tastatur med forhøjet kant og blød måtte til håndleddene eller en såkaldt Roller Mouse, hvor musefunktionen er placeret foran tastaturet, kan være med til at reducere spændinger og smerter.
  4. Lav øvelser: Stræk og styrk dine muskler i fingre, hænder og håndled, så de bedre kan klare den belastning, det nu engang er at arbejde med en mus dagligt. Prøv at lave cirkler med armene, strække ud og lave knyttede næver skiftevis med spredte fingre, så du holder gang i blodomløbet, der sender ilt og næringsstoffer rundt i blodet.
  5. Massage: Massage kan være en effektiv måde at lindre smerter på. Prøv at massere dine arme og skuldre for at lindre spændinger. Du kan eventuelt bruge en massagerulle eller en massagebold med pigge, som aktiverer blodomløbet.
  6. Varier dit arbejde: Indfør nogle rutiner, hvor arbejdet med musen ikke bliver for dominerende, men sørg for at tilrettelægge din arbejdsdag med afvekslende opgaver.
  7. Søg lægehjælp: Hvis du har alvorlige smerter, er generet af spændinger selv i hviletilstand eller oplever føleforstyrrelser, skal du kontakte din læge.

Er det farligt at have musearm?

Nej, musearm er ikke farligt, men det kan være meget smertefuldt og kan forårsage nedsat funktionsevne, hvor gribefunktionen svækkes og man kan opleve at tabe ting. Det er derfor vigtigt at tage de nødvendige forholdsregler for at forebygge musearm.

Konklusion

For at forebygge musearm kan det være nyttigt at tage pauser og strække og styrke musklerne regelmæssigt, når man arbejder ved en computer eller udfører andre former for monotont arbejde. Det kan også være en god idé at bruge ergonomisk udstyr i form af tastatur med roller mouse, musepude, hæve/sænke bord eller en justerbar skrivebordsstol for at minimere smerter i håndled og tommelfinger og belastningen på håndleddet.

Hvis du oplever symptomer på musearm, bør du søge lægehjælp for at få den rette behandling. Jo tidligere du får behandling, jo større er chancen for at lindre symptomerne og forhindre, at tilstanden forværres.

Kontakt os på 91 25 21 61 eller på mail til kundeservice@hafaro.dk, hvis du har brug for råd omkring musearm.