• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Hvad er forskellen på undertøj af bambus og bomuld?

Undertøj har ikke kun til formål at dække din bare hud, det skal også holde dig tør for sved og fugt og samtidig være rart at have på. Derfor har undertøj, traditionelt set, typisk været fremstillet af bomuld. Men nu er der kommet et andet og måske bedre alternativ på markedet: Bambus undertøj!

bambustøj

Stof fremstillet af bambusfibre er nemlig langt lettere, mere strækbart, svedabsorberende og hurtigttørrende end bomuld. Desuden er bambus undertøj antibakterielt og det fortæller vi dig meget mere om i artiklen her.

Hvor bomuld vokser langsomt og kræver store ressourcer at dyrke, vokser bambus som bekendt nærmest flere centimeter hver dag. Der kan derfor gro mange flere bambus planter på samme areal og bambus har brug for meget mindre vand under dyrkning end bomuld - og det er godt for miljøet.

Så hvis du bruger undertøj og strømper af bambus, skåner du både miljøet og får lækkert, blødt undertøj med endnu højere svedabsorbering. Det er en ren vinderkombination!  

Hvorfor er bambus undertøj godt?

Når bambus forarbejdes bliver det til et blødt viskose-lignende tekstil og kaldes derfor ofte for bambus viskose. “Rigtig” viskose fremstilles af træmasse og bliver ligeledes til et blødt og luftigt materiale, når det omdannes til tekstiler. Bambus har de samme gode egenskaber, men vokser langt hurtigere end både træer og bomuldsplanter.

bambus strømper til damerBambus strømper til damer - Tryk på foto for mere information.

Blander man bambus viskose med lidt elastan, får man et blødt og elastisk bambusstof eller tekstil, der især passer godt til produktion af underbukser, undertrøjer, trusser og strømper. Bambustøj er blødt, det har en rigtig høj fugtabsorption og strækbarheden er i top - desuden er bambustøj krølfrit og føles let kølende mod huden. Fibrene i bambustøj er naturligt runde og glatte, så de føles rare og lette om silke i direkte kontakt med huden. Det kan derfor føles både blødt og luksuriøst at gå i bambus undertøj.

Bambustøj kan suge langt mere fugt end tøj af bomuld - faktisk op til 50% mere. Har du tendens til fodsved, vil du fx opleve, at fugtabsorberende bambus strømper giver langt mindre følelse af “klamhed” end hvis du bruger strømper fremstillet af nylon eller bomuld. Dertil kommer, at bambustøj er allergivenligt, åndbart lige som uld og langt hurtigere om at tørre.

bambussokker til mændBambus sokker til herre - Tryk på foto for mere information.

Hvorfor skal jeg bruge strømper, underbukser og trusser af bambus?

Tekstiler fremstillet af bambus er antibakterielle - og hvad betyder det så?

Jo, når du sveder, lugter du sådan set ikke, for frisk sved har ingen lugt. Men når sveden lægger sig på hud eller tekstiler, går en bakteriel proces i gang og jo mere bakterierne får lov at udvikle sig, jo mere udvikler lugten sig også.

Polyester er det mindst antibakterielle tekstil der findes, dvs. at det også indkapsler lugte mest. Viskose er til gengæld det stof, der lugter mindst. I slemme tilfælde er polyester nærmest på grænsen til at udvikle syre og derfor er det heller ikke egnet til at producere strømper af. Sveden har svært ved at trænge igennem polyester stoffet og jo mere indelukket sveden bliver, jo mere har bakterierne at leve af - og jo mere kommer du til at lugte.

Bambus viskose er med sin lave vækst af bakterier derimod særdeles velegnet til undertøj og strømper som ellers har tradition for at have høj “lugtfaktor”. Bambusundertøj og bambusstrømper suger og transporterer sveden, men der udvikles altså ikke lugt i samme omfang som ved polyester, da bambustøj er langt mere antibakterielt end bomuld og langt hurtigere til at tørre. 

De fantastiske egenskaber fra bambustøj betyder også, at sengetøj og lagner af bambussatin stormer fremad.

bambus undertøj

Bambus undertøj holder længe, hvis du behandler det rigtigt

Da bambus er et viskose stof, tåler det ikke alt for høje temperaturer. Devisen om at “jo højere temperaturer i vask, jo renere bliver det” gælder ikke, når det handler om undertøj og strømper fremstillet af bambusfibre. Faktisk gør du mere skade end gavn på dit bambustøj med en maskinvask på for høje temperaturer.

Bambustøj holder sig bedst, når det vaskes ved lave temperaturer, og gerne 30°, så glem alt om kogevask for at slå bakterierne ihjel. Bakterierne har nemlig rigtig svære levevilkår i bambus strømper eller trusser og underbukser af bambus, så det er helt unødvendigt at vaske ved 60°.

Viskose tekstiler af træ og bambus føles bløde og behagelige og den fornemmelse holder nærmest uendeligt. Men det kræver, at du behandler tekstilerne med omhu og ikke vasker ved for høje temperaturer, ellers risikerer du, at dine fine trusser og behagelige underbukser krymper.

Faktisk kan du med fordel vaske og behandle bambus lidt på samme måde som uld: Det skal vaskes i halvkoldt vand og må ikke centrifugeres på for høje omdrejninger. Undgå helst at tørretumble dit bambustøj eller brug tørretumblerens allerlaveste varmeniveau. Du bør også undgå at stryge dit bambustøj, ellers ødelægger du hurtigt strukturen i tekstilet med for høje temperaturer.

Så spar på strømmen og lad bambusundertøj og bambus sokker tørre på tørrestativet - det går hurtigt, da fibrene er tynde og stoffet luftigt.

bambus underbukserBambus underbukser - Tryk på foto for mere information.

Er der slet ingen ulemper ved trusser, underbukser og strømper af bambus?

Jo måske - det kommer an på, hvordan man ser på det… Du kender måske allerede bambus fra din egen have. Planten har en vandret, grenet rod, hvorfra der skyder mange skud op. Bambusskuddene står helt tæt og under de rette forhold, kan de vokse med op til 30 centimeter om dagen og er rigtig gode til at brede sig - bambusplanter er det, der på moderne dansk hedder en invasiv art.

Bambus planten er generelt set god for miljøet, fordi den frigiver mere ilt end nogen anden plante, faktisk 35% mere end almindelige træsorter. Men den skal holdes under kontrol, ellers breder den sig uhæmmet.

bambus undertrøjeBambus undertrøje - Tryk på foto for mere information.

Desuden er det stærkt vanedannende at gå i bambustøj. Har du først prøvet en blød undertrøje af bambus, eller lækre, behagelige bambus underbukser, er du solgt!

Er du nysgerrig på bambus og vil du vide mere, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller sende en mail til kundeservice@hafaro.dk