• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Fjern lugt fra sko - Hvordan fjerner man lugt fra sko?

Har du problemer med ildelugtende tæer, skal du læse med her. Her kigger vi på årsagerne til, at dine sko eller sandaler begynder at lugte, så du kan forebygge problemet. Lugter skoene allerede? Så fjern lugt fra sko med de tips og tricks, vi ligeledes gennemgår. Hos Hafaro har vi et stort udvalg af Scholl produkter der både kan hjælpe fødder og sko.

fjern lugt fra sko

13 gode råd til at fjerne lugt fra dine sko

1. Sørg for at vaske dine fødder grundigt mindst en gang om dagen. Herved fjerner du sved, skidt og bakterier, som resulterer i dårlig lugt. Sørg for at være grundig omkring neglebåndene og imellem tæerne.

2. Eksfolier dine fødder for at slippe af med døde hudceller. Det fjerner dårlig lugt, og samtidig får du bløde, lækre fødder af det.

3. Sørg for at holde dine fødder tørre. Det er ikke fodsved i sig selv, der er skyld i sure tæer og fødder der lugter, men derimod bakterier, og disse trives godt i et fugtigt miljø.

4. Brug altid strømper i dine sko. Strømper absorberer fodsveden, så denne ikke trænger ind i dine sko. Sørg for at skifte strømper ofte, og vask altid dine sokker på 60 grader – gerne med vrangen udad, så sved og snavs kan blive vasket ordentligt af.

5. Overvej at bruge en spray til sure sko. Med en antiperspirant mindsker du nemt svedproduktionen, imens en duftspray maskerer sko der lugter.

6. Lad fødderne ånde, hvis du vil slippe for sur lugt. Et af de bedste tricks mod sure tæer er at lade fødderne ånde så ofte som muligt. Det lyder banalt, men det virker. Gå barfodet, når det kan lade sig gøre, og brug gerne åbne sko om sommeren.

7. Bad dine fødder i vand med eddike i. Eddike fjerner bakterier, så kom gerne lidt husholdningseddike i et lunkent fodbad for at fjerne dårlig lugt.

8. Brug rodalon ved rengøring af dine sko. Rodalon dræber effektivt bakterier i skoene.

9. Brug bagepulver på tæerne, hvis du vil sikre dig, at de holder sig svedfrie. Bagepulveret absorberer lugt og fugt fra fødderne.

10. Sørg for at skifte imellem flere forskellige par sko. Bruger du altid de samme sko, ophober bakterierne sig i dem. Du bør derfor altid lade dine sko stå i et døgn, efter du har haft dem på, så de kan blive helt tørre.

11. Hold dit fodtøj tørt. Som nævnt trives bakterier godt i fugtige sko, så sørg altid for at holde dine sko tørre. Vær dog opmærksom på, at de ikke kan tåle at komme i tørretumbleren.

12. Vask dine sko jævnligt for at fjerne svedlugt. Mange sko kan vaskes i vaskemaskine på et skåneprogram. Tilsæt eventuelt natron, som kan hjælpe med at absorbere lugt fra skoene.

13. Vælg sko i åndbare materialer, hvis du vil undgå sure tæer. Syntetiske materialer holder fugten inde i dine sko, så vælg i stedet sko i for eksempel læder, tekstil eller mesh.

 

Kender du selv dette problem?

Årsager til, at sko lugter

Alle mennesker sveder – herunder også på fødderne. Har dine fødder været lukket inde i et par sko hele dagen, er det derfor også ganske normalt, at der vil sprede sig en mere eller mindre ubehagelig lugt i rummet, når du langt om længe får dine sko af.

Modsat hvad mange går og tror, gælder det imidlertid ikke, at det er fodsved, der får dine sko til at lugte. Eller… det er i hvert fald ikke fodsveden i sig selv, der lugter og giver sure sko. Derimod skyldes den dårlige lugt i dine sko, at der bliver produceret smørsyre, når de naturlige bakterier på dine fødder nedbryder fodsved. Fodsved hænger altså indirekte sammen med, at dine sko kan komme til at lugte, men det er ikke fodsveden i sig selv, der er årsagen til sure tæer eller sko.

Vil du fjerne dårlig lugt fra sko, bør du altså ikke blot tænke i at minimere mængden af fodsved, om end dette naturligvis spiller en rolle. Du skal i lige så høj grad fokusere på at dræbe bakterier og skabe et miljø i dine sko, som bakterier ikke trives alt for godt i.

fjern lugt fra sko

Undgå sur og dårlig lugt fra sko

Der er en lang række forskellige ting, du kan gøre, hvis du ønsker at undgå dårlig lugt fra dine sko eller sandaler. Vi har listet 13 gode råd til, hvordan du undgår, at dine sko kommer til at lugte dårligt, tidligere i artiklen, men her gennemgår vi et par af de væsentligste ting, du skal have for øje i kampen mod dårligt lugtende fødder, sandaler og sko:

Vil du undgå sur og dårlig lugt fra sko, skal du generelt sørge for at holde fødder og sko rene. Sørg for at vaske dine fødder grundigt mindst en gang om dagen for at fjerne snavs, bakterier og sved, som kan få dine fødder til at lugte. Vær særligt opmærksom på at vaske godt imellem tæerne samt ved neglebåndene, hvor bakterier typisk samler sig.

Dine sko kan du med fordel give en tur i vaskemaskinen, hvis de kan tåle dét. Ellers kan du rengøre dem i hånden med for eksempel rodalon. Et alternativ til dette er, at du kommer dine sko i en pose og lægger dem i fryseren, da den lave temperatur slår bakterier ihjel.

Dine sko kan ikke holde til at komme i tørretumbleren, men det er vigtigt, at de bliver ordentligt tørre efter vask – og efter en lang dags brug. Du kan eventuelt komme avispapir i dem efter vask, da dette kan hjælpe med at absorbere fugten.

skospray fra schollSkospray - Tryk på foto for mere infomation.

Generelt er det vigtigt, at du holder både dine fødder og sko tørre, hvis du vil undgå sur og dårlig lugt fra skoene. Sørg derfor for at bruge strømper, som kan absorbere sved fra dine fødder, før den når at sætte sig i skoene. Skift desuden imellem flere forskellige par sko, så dine sko kan nå at blive fuldkommen tørre, når du har haft dem på. Du bør altid lade dine sko stå i et døgns tid efter brug, før du tager dem på igen. Du kan også benytte en skotørrer.

Det sidste gode råd i denne omgang er, at du skal lade dine fødder ånde. Sørg derfor for at vælge sko i åndbare materialer, og gå gerne barfodet så ofte som muligt.

Behandling af fodsved

Hvis du vil behandle fodsved, kan du overveje at benytte dig af en antiperspirant til fødderne. En sådan hjælper med at minimere svedproduktionen og kan dermed mindske risikoen for ildelugtende fødder. En foddeodorant maskerer lugten af sved, men afhjælper ikke selve problemet. Derfor bør du altid vælge antiperspirant fremfor deodorant til fødderne.

En antiperspirant skal helst bruges om aftenen, før du går i seng. I løbet af natten har det effektive middel god tid til at trænge ind i huden og virke. Inden du tager sko på om morgenen, kan du eventuelt benytte produktet igen, men kun hvis dine fødder ikke allerede sveder. Gør de dét, kan sveden ødelægge effekten af antiperspiranten.

fjern lugt fra sko

Undgå fodsved

Det er næppe muligt helt og holdent at undgå fodsved. Der er imidlertid mange ting, du kan gøre for at minimere mængden af fodsved samt generne heraf. At dine fødder sveder en smule, når du har sko på, er ganske normalt, og det er ikke i sig selv et problem. Det kan imidlertid blive problematisk, hvis du producerer mere fodsved end gennemsnittet og ikke er god til at holde styr på fodhygiejnen, hvorfor svedproduktionen fører til sure tæer.

Som nævnt i afsnittet ovenfor kan du overveje at benytte dig af en antiperspirant til fødderne, hvis du vil mindske mængden af fodsved. Ellers gælder det om at give dine fødder mulighed for at ånde, hvis du så vidt muligt vil undgå fodsved.

fodspray fra schollFodspray - Tryk på foto for mere information.

Rensning og rengøring af sko

Det er – som nævnt – ikke noget problem i sig selv, at dine fødder sveder en smule. Dog gør du klogt i at sørge for grundig rensning og rengøring af dine sko, hvis du vil undgå, at de kommer til at lugte surt. Det gælder, uanset om du producerer mere fodsved end gennemsnittet eller ej.

Mange sko kan fint holde til at blive vasket i vaskemaskine på et skåneprogram. Det gælder for eksempel sneakers og træningssko. Du kan eventuelt tilsætte lidt bagepulver eller natron til vasken, da disse midler kan hjælpe med at absorbere dårlig lugt. Foretrækker du at vaske dine sko i hånden, kan du benytte vand med en smule rodalon i til formålet.

Når du vasker dine sko jævnligt, fjerner du bakterier og ophobet snavs, som kan være skyld i, at dine sko kommer til at lugte. Derfor bør du vaske dine sko en gang om måneden, hvis du går meget i det samme fodtøj. Bruger du mange forskellige par sko, kan du nøjes med at vaske dem nogle gange om året.

FAQ: Oftest stillede spørgsmål til at fjerne lugt fra sko

Hvordan fjerner man dårlig lugt fra sko?

Vask dine sko i vaskemaskine, hvis de kan holde til dét – eller kan du vaske dem i hånden. Brug gerne natron eller bagepulver, hvis du maskinvasker, eller tilsæt rodalon til vandet, hvis du vasker i hånden. Sørg for, at de tørrer ordentligt efter vask.

Hvad gør man med sure sko?

Lugter dine sko, er første step at vaske dem. Det kan du gøre i hånden, men mange sko kan også maskinvaskes. Alternativt kan du komme dine sko i fryseren i en pose, da lave temperaturer slår bakterier ihjel, og den sure lugt skyldes smørsyrebakterier.

Hvorfor har nogle meget fodsved?

Mængden af fodsved hos den enkelte handler dels om genetik, dels om, hvilke strømper og sko man går i. Nogle mennesker producerer ganske enkelt mere sved end andre, men går du i tætsluttende sko i syntetiske materialer, hjælper det bestemt ikke på sagen.

Hvordan renser man sure sko?

Du kan rense dine sure sko med rodalon, som virker bakteriedræbende. Ligeledes kan du vaske dine sko med natron eller bagepulver, hvis du maskinvasker dem.

Hvordan fjerner man lugten af sure tæer i sko?

Det gælder slet og ret om at holde sko rene og fri for bakterier, hvis ikke de skal lugte. Vask derfor gerne dine sko jævnligt, og brug eventuelt en antiperspirant til fødderne, hvis du generelt producerer meget fodsved.

Vil du vide mere om problemet, kan du også læse vores artikel nederst på siden om sure tæer & fodsved. Har du brug for råd og vejledning, er du naturligvis også velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller på mail kundeservice@hafaro.dk