• Altid gode råd og vejledning
 • Dansk kundeservice 
 • Levering: 1-2 hverdage

Masser af gode grunde til at bruge uld

10 Gode grunde til at bruge uld

Uld har utrolig mange kvaliteter, der gør materialet særligt fleksibelt og brugbart. Uld er det perfekte materiale til at holde varmen i de kolde vintermåneder og ved udendørsaktiviteter. Men hvorfor er uld så godt?

Hvis man har brug for at holde varmen, så er uld det perfekte materiale at have tæt på kroppen. Men det er langt fra den eneste kvalitet, som uld har. Hvorfor er uld så godt at bruge? Det er der mange grunde til og det kan du læse meget mere om i denne artikel.

Der er måske nogle, der stadig forbinder uld med noget der kradser og føler at det begynder at klø, bare de tænker på det. Men der findes heldigvis mange typer af uld, der slet ikke kradser. Merino uld er en af de lækreste uldtyper på markedet og et glimrende eksempel på uld, der ikke kradser. En anden type er den lidt finere kameluld, der er dobbelt så let som almindelig fåreuld og har en større brudstyrke. Begge er skønne, bløde materialer, der med sikkerhed vil få enhver skeptiker til at holde af uld. Hos Hafaro har vi et stort udvalg af produkter af uld.

uldprodukt

Hvorfor er uld så godt?

Der er virkelig mange grunde til, at uld er et fantastisk materiale. Udover at være et 100% naturligt materiale fra får, geder og kameler, findes uld desuden i så mange forskellige kvaliteter, at det kan fås i alle prisniveauer. Nogle typer uld betegnes som en ren luksusvare, mens andre typer er lettere tilgængelige og ikke kræver at du har en stor pengepung.

Fælles for alle typer af uld er, at de som udgangspunkt besidder en lang række naturlige kvaliteter:

 • Uld kan sky vand
 • Uld regulerer kropstemperaturen
 • Uld holder på varmen om vinteren og køler let om sommeren
 • Uld er antibakterielt og selvrensende
 • Uld beskytter mod fugt og kulde
 • Uld er svedtransporterende
 • Uldens varmende egenskaber har en lindrende effekt på ledsmerter
 • Uld lader huden ånde frit
 • Uld er velegnet til allergikere
 • Uld har en lang levetid

Uld holder altid på varmen

Den første og vigtigste grund til at investere i uld er, at det er et af de bedste materialer til at holde på kropsvarmen. Uld har en særlig isolerende effekt, der gør materialet oplagt til varme beklædningsgenstande og tæpper. Hvis du skal holde dig varm ude i naturen eller på en kølig aften, så er uldundertøj helt uundværligt.

Uld er også et virkelig godt materiale at have inderst på kroppen, hvis du skal være aktiv udendørs. Uld er nemlig svedtransporterende, så her kan man holde varmen uden at komme til at svede. Derudover har uld den geniale egenskab, at det også varmer, selv hvis det bliver vådt, for materialet har nemlig en vandskyende yderside. Uld kan desuden absorbere en stor del af sin egen vægt uden, at det føles vådt. Derfor er det rigtig smart at bruge uld, hvis man skal ud at cykle eller vandre og der er udsigt til regn. 

Uld kan regulere din kropstemperatur

Uld kan være med til at regulere din kropstemperatur. Det, som er så smart ved uld, er at det kan isolere mod både kulde og varme. Hvis du har det varmt, lader uld sveddampen fra din krop passere gennem dit tøj og isolerer kroppen fra udefrakommende varme. På den anden side, vil ulden isolere dig mod kulde, når det er koldt udenfor. Det betyder, at din krop slipper for at afgive ekstra varme, og du sparer derfor energi og unødvendige spændinger.

uld undertøj

Uld er selvrensende

Der er flere grunde til, at uld er særligt godt at bruge ved længere ture i det fri. For ikke nok med at uld er varmt og svedtransporterende, så er det også selvrensende. Uld har nemlig en naturlig lugt- og bakteriehæmmende egenskab. Det skyldes et stof, der hedder lanolin. Lanolin er et naturligt fedtstof, der kan afvise både bakterievækst og snavs, hvilket vil sige, at det også reducerer lugten.

Derfor er det en rigtig god idé at vælge et naturligt materiale som uld, når du opholder dig udendørs over længere tid. Bomuld eller syntetiske stoffer besidder nemlig ikke samme egenskaber som uld. Her vil lugten tværtimod sætte sig i tøjet og udvikle sig kraftigere i løbet af en dag. Vil du gerne slippe for lugten af din egen sved, så bør du derfor vælge at klæde dig i uld. 

Uld har en lang levetid

Selvom uld undertøj kan fås i mange forskellige prisniveauer, kan det godt løbe op, når hele familien skal ekviperes. Det gode ved at købe tøj af uld er dog, at det er en langtidsinvestering. Uld er nemlig slidstærkt og har en lang levetid. Materialet er som udgangspunkt meget holdbart, og der skal derfor meget slid til, før dit uldtøj skal udskiftes.  

Uld der ikke kradser

Der er mange, der har en idé om, at uld det er noget der kradser. Der er dog stor forskel på kvaliteten af uld, og det har en afgørende indflydelse på, om ulden kradser eller ej. Noget uld har grovere fibre, mens andet har finere fibre. Uldens blødhed afhænger desuden af, hvor på fåret ulden sidder og af dens race og levevilkår. Grove fibre kan føles let kradsende, men den type bruges dog i dag mest til tæpper og overtøj. Man har på mange måder forfinet metoden, man producerer uld på, så man undgår, at den kradser.

Der er dog visse typer uld, som er så delikate og med så fine strukturer, at man ikke ved første øjekast forbinder dem med uld. Denne type uld er for eksempel merino uld, kameluld og lammeuld. Hvis man gerne vil beholde uldens fine strukturer og stærke naturlige kvaliteter, så skal man huske at vaske det i hånden eller på et uldprogram i vaskemaskinen. 

Den populære merino uld 

En af de lækreste typer uld er merino uld. Merino uld er særligt fint, blødt og slidstærkt. Det er en type af uld, der stammer fra merinofåret. Ofte bruges merino uld til delikate produkter som for eksempel undertøj. Merino uld har super fine strukturer og klør derfor ikke, når den kommer i berøring med kroppen. Merino uld har ligeledes gode antibakterielle egenskaber såvel som en solid temperaturregulerende effekt og er en uldtype, der holder utroligt godt på farven og ser flot ud i lang tid. 

kamel uld

Kameluld er en af de mest eksklusive uldtyper

En af de andre uldtyper af høj kvalitet er kameluld. Det er en utrolig eksklusiv og dyr uldtype på grund af dens svære tilgængelighed. Kameluld stammer nemlig fra en helt særlig slags kamel, hvis hår ikke kan klippes så ofte. Denne type kamel har en stærk, kort og tæt pels, der kan holde på varmen i meget kolde temperaturer. Udover at være utrolig varm, så er kameluld ligeledes dejlig blød, men grundet den noget højere pris, vil man ofte blande kameluld med for eksempel merinould.

Uld skal ikke passes

Uld er et af de nemmeste materialer at vedligeholde og fordi det er så slidstærkt, har det en ekstra lang levetid. Da uld er selvrensende, skal du ikke vaske det særlig ofte, ligesom det sjældent krøller, simpelthen fordi det i forvejen består af krøllede fibre. Uld er således et strygefrit materiale. Alle disse egenskaber er gode grunde til at have uld i sin basisgarderobe, ligesom uld er det perfekte materiale at tage med på rejser og udflugter. 

Et hav af produkter med uld

Uld bruges til at producere en lang række forskellige produkter som for eksempel sokker, trøjer, undertøj, jakker, sjaler, halstørklæder og hjemmefutter der holder træk og kulde fra fødder og ben. Uld bruges desuden til fremstilling af tæpper, sengetøj og puder til hjemmet og også støtteprodukter som knæbind, håndledsvarmere, albuebind, lændevarmere og skuldervarmere, som lindrer ledsmerter. Hvis du leder efter uldprodukter, behøver du ikke lede længe, da der i dag er et bredt udvalg at vælge fra.  

Sutsko af merinould

Hjemmesko i uld - Tryk på foto for mere information.

Sov i uld og få en bedre søvn

Der hvor uld kan gøre en stor forskel i hverdagen, er i sengetøj, dyner og puder af uld. Lækkert uldsengetøj kan forbedre din nattesøvn og gøre den mere rolig. Netop uldens isolerende, temperaturregulerende og fugtafvisende kvaliteter er utrolig praktiske, når det gælder dyner, puder og sengetøj. Det betyder nemlig, at din krop holder en stabil og ensartet kropstemperatur natten igennem, så den kan restituere fuldt ud, eftersom den ikke skal bruge energi på at temperaturregulere.

Når du sover med uld, slipper du for at føle dig varm og fugtig, da uldsengetøj, dyner og puder opfanger fugt og sved fra din krop mange gange bedre end andre materialer. Da ulden er selvrensende, mindsker du desuden mængden af støvmider og snavs i dit sengetøj ved at vælge uld. Sengetøj, dyner og puder af uld er det perfekte valg både sommer og vinter. 

Uld af mange kvaliteter og prisniveauer

Du kan, som nævnt, købe uld i mange forskellige kvaliteter. Uld er som udgangspunkt af høj kvalitet, men der er visse typer, der er mere eksklusive end andre. Prisen på uld handler i høj grad om typen af uld og måden den er forarbejdet på. I dag er økologisk forarbejdet uld blevet særligt populært, men det er naturligvis en dyrere måde at producere tekstiler på.

Derfor er uld så godt

Det er svært at komme udenom, at uld er et af de mest fantastiske og alsidige materialer, der findes og så er det 100% naturligt. Uld kan både regulere temperaturer, afvise vand og fugt og holde i utrolig lang tid. Så er du på udkig efter et materiale, der beskytter din krop optimalt, så er uld det helt rigtige valg.

Vil du vide mere om uldens mange kvaliteter, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller skrive en mail til kundeservice@hafaro.dk