Den rette træningsmåtte kan gøre underværker for din træning, og det gælder uanset, om du træner hjemme, i fitness eller på kontoret. Men hvordan vælger man den rette måtte? Har størrelsen på en træningsmåtte betydning og skal den være tyk eller tynd? Bliv klogere på hvordan du finder den perfekte træningsmåtte her.
En træningsmåtte er efterhånden blevet uundværligt tilbehør til træningen for de fleste danskere. En god træningsmåtte kan rulles sammen og tages med på farten, lige så vel som du kan bruge den derhjemme. I rigtig mange tilfælde kan en træningsmåtte danne platform for hele din træning og fungere som en vigtig motivationsfaktor, når du skal igang.
Hvis ikke du allerede har en træningsmåtte, så kan du finde en her. Men hvad er det lige, man skal kigge efter, når man skal vælge den perfekte træningsmåtte? Det får du svar på i artiklen her, hvor vi blandt andet kommer ind på vigtigheden af:
- Træningsmåttens mål og størrelse
- Træningsmåttens tykkelse
- Forskellen på en træningsmåtte og en yogamåtte
- Træningsmåttens skridsikkerhed
- Måttens materiale
- Bæredygtige træningsmåtter
- Prisen på en træningsmåtte
- Træningsmåtters design
Hvad er en træningsmåtte?
Lad os starte med det helt basale – nemlig at besvare spørgsmålet “Hvad er en træningsmåtte?” Som du nok allerede har gættet, er der tale om en måtte, du kan træne på. Det kan dreje sig om mange forskellige typer træning og det er egentlig kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke øvelser du kan udføre på en træningsmåtte, så længe den er stor nok. Her får du et hurtigt overblik over forskellige typer af træning, du kan dyrke på en træningsmåtte:
- Yoga
- Pilates
- Gymnastik
- Fitness
- Genoptræning
- Styrketræning
- Afspænding
- Træning med bold eller elastik
En træningsmåtte er ikke bare en træningsmåtte...
Træningsmåtter fås i mange former og farver. Størrelsen på en træningsmåtte kan variere, ligesom du kan vælge mellem forskellige tykkelser. Der kan også være forskel på, hvilke materialer en træningsmåtte er fremstillet af, hvor holdbar den er, og hvor bæredygtig den er. Designet på en træningsmåtte kan spille en stor rolle for din træning, ligesom kvaliteten selvfølgelig også har en betydning. Prisen er et udslag af alle disse faktorer lagt sammen. Er der meget at holde styr på? Bare rolig, vi gennemgår det hele – punkt for punkt – i det følgende.
Hvor stor er en træningsmåtte?
Træningsmåtter fås i mange forskellige mål og du bør derfor vælge den, der passer bedst til længden på din krop. Træningsmåtten skal samtidig have en passende bredde og må ikke føles for smal. Jo længere og jo bredere træningsmåtten er, jo større del af kroppen kan du have på måtten samtidig, selv når du lave udstrækningsøvelser og det giver en mere behagelig træning.
Tommelfingerregel for yogamåtter
Dyrker du yoga, kan en god tommelfingerregel være at vælge en måtte, som er 10-20 centimeter længere, end du er høj. På den måde får du masser af længde at bevæge dig på, og det kan give frihed til at variere dine yogaøvelser, selv i de dybeste stræk. Hvis du skal ligge ned og træne eller afspænde, vil det også føles mere behageligt, hvis måtten er længere end dig.
Det almindelige valg af træningsmåtte
En længde på 180 centimeter er ret almindelig, når det gælder træningsmåtter. Mindre træningsmåtter kan imidlertid være at foretrække i visse tilfælde. Eksempelvis er en længde på 140 cm ganske populær i gymnastikforeninger, da man ofte skal kunne træne mange samlet på ét sted og så nytter det ikke, at træningsmåtterne ligger ind over hinanden. 140 cm er også en god længde til børn, som skal træne på måtte.
Hvor bred skal træningsmåtten være?
Har du brede skuldre og overkrop, kan det være en god idé at vælge en ekstra bred træningsmåtte - i hvert fald hvis du også skal kunne ligge behageligt ned på den. Har du derimod en smal overkrop, kan du nøjes med at fokusere på længden af måtten. Din kropsbygning har således stor betydning for dit valg af træningsmåtte, og derfor er det også ganske individuelt, hvor bred træningsmåtten bør være.
Træningsmåtte – Skal den være tyk eller tynd?
“Hvor tyk skal en træningsmåtte være?” er et meget almindeligt spørgsmål. Her vil svaret være afhængigt af din kropstyngde, hvilken type træning du skal dyrke på måtten samt det underlag, du lægger måtten på. En klassisk træningsmåtte er som regel minimum 1 centimeter tyk men kan sagtens fås tykkere. Dog bør den ikke være så tyk, at du føler, at du mister balancen og synker ned i den - det uddyber vi i næste afsnit.
I forhold til visse øvelser, er det vigtigt, at træningsmåtten har en vis form for fasthed og ikke opleves for blød. For nogle er træningsmåttens eneste funktion at yde lidt let beskyttelse mod gulvet og underlaget generelt og hvis det også er tilfældet for dig, kan du fint vælge en helt tynd træningsmåtte.
Forskellen på træningsmåtter og yogamåtter
Det har stor betydning, om din træningsmåtte er tyk eller tynd, når du dyrker yoga. Yoga kræver en høj grad af balance og det kan være svært at opnå, hvis din yogamåtte er for tyk. Når du dyrker yoga, er det vigtigt at have en god gulvkontakt, så du kan mærke din grounding og en yogamåtte er derfor ofte tyndere og mindre “fluffy” end en træningsmåtte. En klassisk yogamåtte er derfor sjældent tykkere end 0,5 cm.
Yogamåtte - Tryk på foto for mere information.
En klassisk træningsmåtte er som regel lavet af blødt skum, som udfordrer balancen mere, end du vil opleve det på en klassisk yogamåtte. Til gengæld kan det afbøde stød til knæ, ryg, albuer og lignende ved øvelser, hvor du er meget aktiv på måtten og gør brug af hele din kropstyngde. Desuden er en tyk træningsmåtte naturligvis mere behagelig at ligge på, hvis underlaget er meget hårdt.
Generelt forholder det sig sådan, at jo tykkere en træningsmåtte er, jo mere behagelig vil den føles. Men samtidig udfordres balancen også en hel del mere og det er ikke så hensigtsmæssigt, hvis du dyrker yoga eller pilates. Du bør derfor stille dig selv det spørgsmål, hvad der har størst betydning for dig i forhold til den træning, du skal udføre.
Jeg har dårlige knæ - hvor tyk skal en træningsmåtte være?
Hvis du har store problemer med knæ eller ryg, kan det være en fordel at vælge en måtte, som er minimum 1 centimeter tyk. Dyrker du yoga med dårlige knæ, vil en yogamåtte i den tykkere ende (fx 8 millimeter) være fornuftigt. Du kan også overveje at bruge en klassisk træningsmåtte, hvis du vurderer, at et blødt og støttende underlag er det vigtigste for dig.
Tykkelse på yogamåtter:
- En almindelig yogamåtte har en tykkelse på cirka 4 millimeter.
- Du kan også få helt tynde rejseyogamåtter på omkring 1,5 millimeter.
- Til sårbare knæ eller rygproblemer kan det være en god idé med en tykkere yogamåtte - eksempelvis på mellem 6-8 millimeter.
- Alternativt kan du vælge en klassisk træningsmåtte på minimum 1 cm.
Find en skridsikker træningsmåtte
Uanset om du dyrker yoga, gymnastik, fitness eller styrketræning, er det en god idé at vælge en skridsikker træningsmåtte. Skridsikkerhed er et virkelig vigtigt parameter, når du skal finde en god måtte. Du mærker tydeligt, når måtten er skridsikker, fordi den har godt “fat” i gulvet og ikke glider under dig.
Skrækscenariet er, at du får fat i en træningsmåtte, som overhovedet ikke ligger fast, men skrider under dig, mens du træner. Det gør det svært at lave stræk og indtage stillinger, hvor hænder og fødder er langt fra hinanden.
Dyrker du eksempelvis yoga, ved du, hvor vigtigt det er, at måtten ligger fast under hundestrækket. Det føles hverken behageligt eller afslappende at strække ud, hvis man ikke står ordentligt fast.
Undgå en glat overflade på måtten
Det kan ligeledes være en fordel med en trænings- eller yogamåtte, hvis overflade ikke er for glat. Selvom måtten ligger godt fast på gulvet, vil dine hænder og fødder nemlig stadig kunne glide på en glat overflade. Det kan føles usikkert i forhold til balanceevne og koordination og er især upraktisk, hvis du sveder eller bliver fugtig, hvilket jo er helt almindeligt under træning.
Du kan nemt mærke på overfladens tekstur, om en træningsmåtte er glat eller ej. Eksempelvis vil overflader af plastmateriale ofte føles glattere end overflader i naturgummi. Til gengæld kan naturgummi have en lidt særlig lugt og bør helst ikke udsættes for alt for meget direkte sollys.
Andre ting at tage højde for, når du vælger træningsmåtte
Udover størrelse, tykkelse, skridsikkerhed, overflade og typen af træning er der også nogle andre ting, du kan tage stilling til, når du vælger træningsmåtte. Der er nemlig en del forskellige aspekter, der skal gå op i en højere enhed, hvis du gerne vil have den helt rigtige måtte.
Lægger du vægt på bæredygtighed?
Du kan med fordel tage stilling til, om det er vigtigt for dig, at måtten er bæredygtig. Her kan valget af materiale bestemt have noget at sige. Det ovennævnte naturgummi kan eksempelvis være en miljøvenlig løsning.
Bæredygtighed kan også dreje sig om humane aspekter. Det kan godt betale sig at undersøge, hvordan træningsmåtten er fremstillet. Arbejdsforholdene kan være mere eller mindre etiske, og som forbruger er det suverænt dig, der vælger, hvad du vil og ikke vil støtte.
Prisen på træningsmåtten
Prisen på træningsmåtter og yogamåtter er selvfølgelig heller ikke til at komme udenom og her bør du være opmærksom på, at prisen ofte afspejler de forhold, som måtten er blevet produceret under – heriblandt om de er bæredygtige og etiske. Prisen på en træningsmåtte kan også sige noget om kvaliteten samt de materialer, som er brugt for at fremstille den. Generelt finder du trænings- og yogamåtter i mange forskellige prislejer der typisk spænder fra 200 kr. til 1.000 kr.
Vælg et design, der motiverer dig
En sidste ting at tage højde for er træningsmåttens design. Det lyder måske overfladisk, men faktisk kan det have stor betydning for din motivation, hvordan yoga- eller træningsmåtten ser ud. Når alt kommer til alt, skal du jo kigge på den, hver gang du træner. Gå efter et design eller en yndlingsfarve, som inspirerer og motiverer dig til at træne. Mange yogier foretrækker for eksempel, at en yogamåtte har et udseende, som skaber fokus og klarhed. Det kan eksempelvis være lotusblomster, geometriske figurer eller afdæmpede farver. Er din træning hårdere, kan det være, at du har brug for mere power på designet. En kraftig farve kan give energi og gøre dig mentalt klar til at træne igennem.
Har du spørgsmål til træningsmåtter eller yogamåtter og hvordan du vælger den rette, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller skrive en mail til kundeservice@hafaro.dk