• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Tennisalbue - sådan behandler du den

Tennisalbue er ikke nødvendigvis noget, man får, fordi man spiller for meget tennis. Tennisalbue er en ubehagelig overbelastning af albueleddet, som kan fremprovokeres, hvis man for eksempel kommer til at lave nogle forkerte bevægelser gentagende gange. I denne artikel gør vi dig klogere på, hvad en tennisalbue er, hvorfor den opstår og hvad man kan gøre for at behandle den.

tennisalbue

Tennisalbue er en overbelastningsskade, man får i albueleddet på baggrund af nogle uhensigsmæssige bevægelser i underarm og håndled, som udspringer fra albuen. Når man taler om tennisalbue, så er det altså ikke kun albueleddet, der er tale om. Særligt hånden og håndleddet er med til at forårsage tennisalbue. 

Man ser især tennisalbuer hos folk, der over længere perioder eller gentagne gange griber hårdt fat om noget, samtidig med at armen er bøjet i albueleddet. Det kan for eksempel være tennisspillere, der bruger en ketcher, men det kan også være håndværkere, der griber fat om et stykke værktøj og spænder i håndleddet samtidigt. Denne bevægelse kan overbelaste de sener i håndleddet, der fører op til albuen og kommer til udtryk som smerter, jag og irritation i hverdagen.  

Tennisalbue kan ramme alle, der beskæftiger sig med sportsgrene som for eksempel tennis, badminton og golf. Overbelastningsskaden kan også fremprovokeres, hvis man sidder uhensigtsmæssigt med overkroppen og armene, når man arbejder ved et skrivebord. Her kan et unødigt pres eller en forkert rotation i armen skabe irritationer i albuen. Derfor kaldes lidelsen også ofte for ”musearm”.

Tennisalbue – eller musearm – skaber formentlig smerte på grund af det irriterede væv omkring albuen, som fører til en betændelseslignende tilstand. Smerterne kan stråle ned fra albuen og op i overarmen, ligesom området omkring albuen også føles ømt, når man trykker på det. Smerter og gener fra musearm og tennisalbue kan hæmme dig i hverdagen, især hvis det begrænser dig i dit daglige arbejde eller under fysisk aktivitet. Heldigvis går tennisalbuer over af sig selv, hvis blot man har tålmodighed, giver det tid og holder armen i ro. Har du ikke tid at vente, er der flere ting du selv kan gøre for at hjælpe processen lidt på vej og mindske smerterne.

albuebind til tennisalbue

Albuebind til tennisalbue - Tryk på foto for mere information.

Tennisalbue støttebind

Så snart du begynder at opleve gener og smerter i håndled eller albue, gør du klogest i at holde armen i ro og stoppe de bevægelser, der resulterer i ubehaget. Har du ikke mulighed for at holde armen i ro, kan det være en god idé at støtte albueleddet og afhjælpe smerter og irritation fra tennisalbue med et støttebind.

Et støttebind til albuen kan hjælpe med at stabilisere armen under bevægelse og bidrage til at lindre eventuelle smerter. Dog bør man ikke se det som en decideret behandling af en tennisalbue, golfalbue eller musearm. Du kan bruge et støttebind til at komme igennem arbejdsdagen eller når du er nødt til at udføre bevægelser med armen, som du ved kan have en belastende effekt. Det er dog altid vigtigt, at man kommer årsagen til livs og korrigerer det underliggende problem, som forårsager betændelse og smerter i albuen.

Et støttebind eller en bandage til albuen kan imidlertid skåne og beskytte sener, led og muskler. Et godt støttebind til albuen strammer let op uden at hæmme din bevægelsesfrihedog så kan det nemt bæres under en skjorte, T-shirt eller kjole, der ikke er alt for tætsiddende omkring armen. Støttebindets kompression omkring albuen gør, at smerter og ubehag mindskes, så hvis du gerne vil afhjælpe din tennisalbue og ikke har mulighed for at holde armen helt i ro, kan et støttebind være en fin lille investering.

Albuebind fås i mange forskellige materialer og det er naturligvis vigtigt, at du vælger et støttebind, der passer til størrelsen på din arm, så du får en behagelig kompression omkring albueleddet – uden at støttebindet hverken sidder for stramt eller for løst.

Støttebind til albuen findes også i forskellige varianter; du vil typisk se albuebind og bandager, der dækker hele albuen og et stykke under og over albuen, så du får støtte på en større flade af armen. Der findes også albuebind i form af en mindre strop, som lægger en mere fokuseret kompression på et mindre område omkring albueleddet. Denne albuestøtte skal typisk placeres lige under albueleddet. 

Skån dit albueled

Albueleddet forbinder håndleddet og skulderen. Det betyder, at smerterne man oplever lige omkring albueleddet, kan stråle ud til de omkringliggende led, men det kan også betyde at årsagen til smerterne i albuen skal findes i en uhensigtsmæssig position af håndled og skuldre. Hvis ikke man har den rette bevægelighed i skuldre, nakke, håndled og arm - der i øvrigt bør ses som én sammenhængende enhed – så kan det forårsage overbelastning i nogle af områderne, herunder albueleddet. 

Du kan hjælpe en overbelastet albue godt på vej med tennisalbue øvelser, men det kan være en god idé i første omgang at give lægen et besøg, så du er sikker på, at du behandler den rigtige diagnose. Det er nemlig vigtigt at udelukke andre potentielle årsager til det ubehag, du oplever i albueleddet. 

Hvis du med sikkerhed ved, at det er en tennisalbue, du døjer med, bør du straks kigge på, hvilke muligheder du har for at afhjælpe og mindske generne. I første omgang er det vigtigt, at du skåner din arm mest muligt og forsøger at stoppe eller i det mindste nedsætte de bevægelser, der er skyld i tennisalbuen og som skaber smerterne.

Du kan også tale med din læge om medicin, der nedsætter inflammation – det nogle betegner som gigtmedicin. Idet smerterne ved en tennisalbue skyldes inflammation, eller det der ligner en betændelsestilstand, så kan gigtmedicin muligvis være med til at mindske betændelsen og virke smertestillende. Gigtmedicin kan have en lindrende effekt i den akutte periode, men det er tvivlsomt, hvor meget det hjælper på langvarige irritationer.

Golfalbue 

Ligesom med en tennisalbue, kan man ved overbelastning også pådrage sig en golfalbue, når man griber fat om en ketcher eller golfkølle med hånden, samtidig med at albuen er bøjet. Der er dog en lille forskel på de to betegnelser: for ved en tennisalbue vil du opleve smerter og irritation på ydersiden af albuen, mens du ved en golfalbue vil opleve, at generne sidder på indersiden af albuen.  

På samme måde som med tennisalbuen, er det vigtigt, at du så vidt muligt forsøger at undgå for meget aktivitet, så du kan dæmpe generne og undgå yderligere irritation. Behandlingen af en golfalbue er stort set samme behandling, man giver ved en tennisalbue.

Udover at minimere aktivitet med den udsatte arm, kan man naturligvis også bruge et støttebind til en golfalbue. Tennisalbue øvelser kan også afhjælpe en golfalbue, men vigtigst af alt er, at du undgår yderligere belastning. Med tiden kan golfalbuen også gå væk af sig selv, men her kan det også være en god idé først at lægge vejen forbi egen læge for at fastslå, om der reelt er tale om en golfalbue, eller om smerterne skyldes andre ting, der kræver en helt anden type behandling. 

albuestøtte

Forskellige albuestøtte - klik på foto

Tennisalbue behandling 

Ofte vil en tennisalbue gå over af sig selv efter noget tid, men man kan også tage initiativ til at hjælpe det hele lidt på vej. Smerter og gener i albuen er ikke sjove at døje med til daglig og selvom det ikke er de store skridt, der skal tages for at behandle en tennisalbue, så er der stadig nogle små, du sagtens selv kan tage.

Ved en nyopstået tennisalbue kan det være en god idé at afkøle dit albueled. Is på albuen kan være med til at dæmpe smerten – du skal blot undgå at lægge is direkte på huden og heller ikke bruge is i alt for lang tid ad gangen. Du kan også selv massere området omkring albuen blidt for at lindre generne. 

Hvis du har fået en tennisalbue, er det som sagt bedst at holde armen i ro så meget som muligt. Ideelt set bør du holde en pause, fra den belastning der forårsager betændelsen, i mindst én til to uger. Det betyder, at du især skal undgå at gribe fat om ting med hånden og løfte tungere ting med albuen drejet udad, da det ofte er i denne stilling, at tennisalbuer opstår i første omgang. 

Hvis det er helt umuligt at undgå belastning og du fortsat oplever, at det er svært at komme igennem dagen uden smerte, så kan et støttebind med god kompression være med til at dæmpe smerterne. 

For nogle kan det tage tid at komme sig over en tennisalbue, mens det for andre gr hurtigere. Det kommer an på, hvor meget inflammation, der opstår i albueleddet og hvor meget støtte og ro du giver din arm undervejs i processen. Tennisalbueøvelser i kombination med hvile og et godt støttebind kan i hvert fald hjælpe dig godt på vej. 

Har du brug for hjælp til at finde det rette støttebind til din albue, er du velkommen til at kontakte os. Ring på tlf. 91 25 21 61 eller skriv en mail til kundeservice@hafaro.dk