Søger du en naturlig måde at forebygge og lindre hævede ben og fødder, så kan du læse om de være løsningen for dig. Strømperne giver et let tryk på venerne og hjælper blodet til at cirkulere nemmere rundt i kroppen.
Støttestrømper er gode til folk, der lider af væskeophobning i benene (ødem) f.eks. i forbindelse med graviditet, overvægt, kredsløbssygdomme, samt hvis man har meget stående eller stillesiddende arbejde.
Rejser du med fly, bil eller tog, kan de også hjælpe med at forhindre blodpropper i benene, som kan forekomme ved længere rejser, hvor du er inaktiv og kroppen er tvunget i samme stilling over længere tid.
Hvem kan bruge støttestrømper?
Både mænd og kvinder kan med fordele bruge støttestrømper til at lindre og forebygge hævede ben i hverdagen. Strømperne fungerer som støtte for fodsålen, anklen, skinnebenet og lægmusklen, hvor de giver et let tryk, der er med til at fremme en bedre blodcirkulation i benene.
De findes i mange forskellige former, herunder knæstrømper, ankelstrømper eller strømpebukser, der støtter hele benets længde. Uanset om du er stillesiddende ved et skrivebord hele dagen eller udøver anstrengende fysisk aktivitet, kan de give en tiltrængt lindring, da de er med til at forhindre, at hævede ben overhovedet opstår. Mange bruger støttestrømper både som rejse- og sportsstrømper. Du kan med fordel tage et ekstra par med, så du slipper for at undvære dem når de skal vaskes.
Hvordan opstår væskeophobning i benene?
Væskeophobning i benene kaldes også ødemer, og kan skyldes en række forskellige faktorer, herunder graviditet, overvægt og kredsløbssygdomme.
Ødemer kan også opstå som følge af langvarigt siddende eller stående arbejde, fordi blodet her samles i benene og cirkulationen derfor ikke er optimal. Når det sker, kan det føre til hævelse og ubehag.
Her kommer et par forslag til, hvad du kan gøre for at mindske væskeophobning i benene:
- Regelmæssig træning
- Daglige venepumpeøvelser hvor du løfter dine ben, når du sidder eller ligger ned
- Brug af støttestrømper
Støttestrømper - ældre
De bruges blandt andet til forebyggelse af blodpropper og åreknuder hos ældre, men også til at reducere risikoen for blodpropper hos nyligt opererede eller sengeliggende patienter.
Hvis du er over 60 år og har tendens til åreknuder og hævede ben, så anbefaler vi at bruge dem forebyggende. Er du samtidig sengeliggende og/eller blevet opereret for blandt andet åreknuder, er der en lille risiko for at udvikle blodprop i benet i fremtiden.
Vi anbefaler, at du bruger en strømpe forebyggende for at holde dine ben sunde.
Hverdags støttestrømper - Tryk på foto for mere information.
Støttestrømper - gravid
Under en graviditet, gennemgår kroppen en masse forandringer, både fysisk og hormonelt. Undersøgelser har vist, at en kvindes blodsystem under graviditeten transporterer op til 20% mere blod rundt i kroppen end normalt på grund af hormonelle ændringer og et øget pres på venerne som følge af den voksende livmoder.
Som følge heraf oplever mange gravide kvinder problemer med åreknuder, hvilket kan føre til smerter, betændelse og endda blodpropper. Strømperne er imidlertid en enkel og effektiv måde at hjælpe med at lindre disse symptomer på. Ved at komprimere benene og forbedre blodcirkulationen hjælper støttestrømperne med at holde blodet flydende i kroppen.
Desuden kan regelmæssig fysisk aktivitet yderligere hjælpe et sundt kredsløb ved at øge blodgennemstrømningen og reducere blodansamlinger i venerne. I sidste ende er de altså et effektivt redskab til at lindre hævede ben og mindske risikoen for åreknuder og blodpropper i forbindelse med graviditet.
Støttestrømper - mænd
Mænd har også gavn af støttestrømper, da de også, præcis som kvinder i alle aldre, kan døje med overvægt eller kredsløbsproblemer. De er særdeles velegnet til længere rejser, stående arbejde, uro i benene eller hævede ben.
Du kan købe støttestrømper helt op til størrelse 47 hos Hafaro. Der er som udgangspunkt ikke forskel på støttestrømper til mænd og kvinder - det handler i bund og grund om, at størrelsen passer til den enkeltes fødder.
De fleste modeller laves i materialer der er ultra strækbart og dermed passer alle, uanset størrelsen på læg og underben. Støttestrømpen smyger sig tæt til benet og tillader huden at ånde.
Hvordan vælger jeg de rigtige støttestrømper?
De er inddelt i fire klasser, der hver især kompresserer forskelligt. Klasse 1 (15-21 mmHg) er den mildeste form for kompression, der er god at bruge dagligt, forebyggende og ved lettere problemer som fx små åreknuder, hævede fødder, ødemer i ben og træthedssymptomer.
Hos Hafaro fordeler de fleste af vores støttestrømper sig under denne klasse. Øvrige klassifikationer 2-4 er medicinske og bør kun bruges efter anbefaling fra egen læge. Klasse 4 må kun bruges af sygehusvæsenet.
Når du skal vælge en model, er det vigtigt at overveje følgende faktorer:
- Typen af støttestrømpe (knæhøj, ankelhøj eller fuld længde)
- Kompressionsniveauet (let, medium eller fast)
- Anledning
- Størrelsen
- Materialet
- Åben eller lukket tå, med eller uden hæl
Det er vigtigt at vælge en støttestrømpe, der er behagelig at have på. Er du usikker på, hvilken type støttestrømpe der passer bedst til dig, anbefaler vi, at du rådfører dig med en sundhedsfaglig person, der kan hjælpe dig med at vælge den bedste løsning til dine individuelle behov.
Med indbygget ankelstøtte - Tryk på foto for mere information.
Strømper til sport med særlig støtte til ankler, akilles, pronation og skinneben
For atleter og sportsfolk kan særlige støttestrømper hjælpe på de zoner på fødder og underben, hvor der oftest opstår skader.
Hos Hafaro finder du blandt andet modeller med ankelstøtte og støttestrømper med akilles support, der inkorporerer effekten fra kinesiotape i et par støttestrømper. Strømperne giver hhv. optimal stabilitet i anklen og akillessenen under enhver bevægelse, når du dyrker sport.
Med indbygget akilles support - Tryk på foto for mere information.
Støttestrømperne er specielt udviklet til den aktive, sportsfolk og atleter med henblik på forebyggelse og behandling af sportsskader. Støttestrømpernes specielle kompressionsteknologi og zoneopdeling er desuden særligt velegnet ved genoptræning efter skader.
Med indbygget svangstøtte - Tryk på foto for mere information.
Har du tendens til pronation, når du løber, så kan et par støttestrømper med svangstøtte modvirke både overpronation, underpronation (supination) og faldende svang.
Støttestrømperne har indbygget pronationskontrol der kommer til udtryk som en effektiv V-form teknologi på begge sider af foden og dette giver optimal kontrol ved stødpåvirkning. Når svangen løftes, stabiliseres hælen og holdes i en neutral position, der mindsker risikoen for skader.
Hos Hafaro har vi også lange støttestrømper med indbygget tibia støtte, der både har pronationskontrol og giver stabilitet og støtte til skinnebenet.
Med indbygget tibiastøtte - Tryk på foto for mere information.
Fordelene ved sports støttestrømper:
- Anatomisk design
- Giver ekstra beskyttelse og støtter uden at gå på kompromis med fodens bevægelsesfrihed
- Reducerer overbelastning og stressbrud
- Sidder perfekt på foden uden at skabe friktion
- Coolmax teknologi regulerer fugtighed
- Du slipper for at tape foden op
Støttestrømper - sådan fungerer de
De er designet til at give dig et let tryk og massere ben og fødder, så blodet kan flyde frit i årerne. Trykket kan variere i forskellige dele af strømpen. Ofte er de strammest omkring anklen og bliver løsere opad benet. Det skyldes, at blodet skal strømme mod tyngdekraften for at komme tilbage til dit hjerte.
Ved at bære støttestrømper hjælper du blodgennemstrømningen i dine vener og mindsker risikoen for blodpropper, åreknuder og vand i benene. Du kan med fordel også bruge en massagerulle til underben, for at få mere gang i blodcirkulationen.
Hvornår skal en støttestrømpe udskiftes?
De har en levetid på cirka 6 måneder ved normalt daglig brug. Derefter må man forvente at kompressionen i strømpen aftager og ikke længere yder den fulde effekt.
Støttestrømper bør ikke bruges om natten, medmindre andet er aftalt med lægefagligt personale, da det vil belaste hjertet for meget.
Hvad er forskellen på støttestrømper og kompressionsstrømper?
- Støttestrømper er til raske ben og bruges for at undgå hævede fødder eller uro i benene, når man skal sidde ned i længere tid ad gangen, fx på en flyrejse. De bruges desuden til at forebygge og reducere risikoen for blodpropper hos nyopererede eller sengeliggende patienter.
- Medicinske kompressionsstrømper er et hjælpemiddel til folk med sygdom og forskellige lidelser, som kræver speciel behandling. Kompressionsstrømper anvendes kun efter aftale med din læge og bevilges af kommunen i henhold til Serviceloven.
Nu har du alt, hvad du har brug for at vide om hvad almindelige støttestrømper kan og hvorfor du bør bruge dem.
Uanset om du er gravid, ramt af kredsløbsforstyrrelser eller bare ønsker at forbedre din blodcirkulation, så kan støttestrømper bruges blandt andet til disse problemer.
Har du brug for mere information omkring forskellen mellem støttestrømper og kompressionsstrømper, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller sende en mail til kundeservice@hafaro.dk