Ømhed i nakke og skuldre? En lænd der konstant føles stiv og spændt op? Er det noget du kan nikke genkendende til, så er du ikke alene. Muskelspændinger er et almindeligt problem, som mange mennesker oplever i hverdagen. Muskelspændinger kan forårsage smerter og ubehag i forskellige dele af kroppen, herunder typisk i nakke, skuldre, ryg og arme. Mens nogle kun oplever lejlighedsvise muskelspændinger, kan andre lide af kroniske muskelinfiltrationer, der kan påvirke livskvaliteten betydeligt.
Heldigvis er der flere måder man kan lindre muskelspændinger på, fx ved massage, udstrækning og motion. En af de mest effektive metoder til at løsne spændte muskler er dybdegående massage og/eller manuelle manipulationer ved en fysioterapeut eller kiropraktor. Fagspecialister er uddannet til at identificere og behandle muskulære ubalancer, der kan føre til muskelspænding og infiltrationer. Men du kan også selv gøre meget for at løsne op for de spændte muskler. Her får du vores bud på, hvordan du kan lindre smerter og infiltrationer i kroppen forårsaget af muskelspændinger.
Muskelspændinger kan lægge en tung dyne over din dagligdag
Muskelsmerter og spændinger kan defineres som midlertidige smerter, der sidder i kroppen efter træning eller hårdt fysisk arbejde. Men der kan også være tale om varige muskelspændinger, der giver nervesmerter andre steder end kun i musklen. Vores krop er fyldt med nerver, der alle løber gennem kroppen til deres bestemmelsessted. Når nerverne skal passere igennem spændte muskler giver det inflammation og irritation, fordi nerven bliver påvirket undervejs. Det kan fx vise sig som:
- Smerter og stikkende fornemmelse i arm, hånd eller fingre på grund af muskelspændinger i nakken eller skulderen.
- Strålesmerter i balle og lår fra muskelspændinger i ryg og lænd.
- Strålesmerter i ansigt eller ind i øret fra overspændte tyggemuskler. Spændingerne kan også give hovedpine.
Kort sagt kan muskelspændinger være roden til mange trælse symptomer andre steder i kroppen. Derfor er der mange fordele ved at afhjælpe muskelspændinger. Du vil både opleve en øget bevægelsesfrihed, forbedret søvnkvalitet, livskvalitet og ikke mindst et reduceret stressniveau.
Hvad er årsagen til muskelsmerter og muskelspændinger?
Stress: Der er en klar sammenhæng mellem stress og muskelspændinger. Når vi udsættes for fysisk og psykisk stress frigives hormoner som adrenalin og kortisol. Herved øges blodtryk og hjerteslag og blodet strømmer til musklerne. Musklerne spændes, så de er klar til handling (kamp- eller flugtreaktion).
Slap kropsholdning og forkerte arbejdsstillinger: Muskelspændinger opstår ofte i forbindelse med forkerte arbejdsstillinger, som forårsager stivhed i leddene og forbliver i kroppen i lang tid. Ofte er uhensigtsmæssige og akavede stillinger, samt tilhørende smerter i kroppen, blevet en vane og man har ubevidst en tendens til at fortsætte dem. Ud over at være ubehagelige kan de dårlige vaner med tiden føre til alvorlige helbredsproblemer. En slap og doven kropsholdning kan føre til problemer med rygsøjlen, fx diskusprolaps eller afklemte nerver. Selv om det kan være svært at bryde gamle vaner, er det vigtigt at rette op på disse holdningsproblemer for at undgå langsigtede komplikationer.
Inaktivitet: Stillesiddende arbejde er en stor synder, når det gælder muskelspændinger og infiltrationer, men endnu værre er det, hvis du fortsætter den inaktive livsstil, når du holder fri. Ved langvarigt eller dagligt stillesiddende arbejde såsom kontorarbejde, hvor du foretager gentagne bevægelser i eksempelvis håndled, arme og skuldre, vil der ofte opstå muskelspændinger. Hvis musklerne ikke bliver rørt på anden vis ved motion, træning eller udstrækning bliver de stramme og svage, og så opstår der en ond cirkel med tiltagende smerter.
Pas på dig selv i hverdagen
Nutidens arbejdsmarked stiller højere og højere krav til os mennesker. Den høje hastighed kan til tider give et højt stressniveau, hvor man ikke passer på sig selv og sin krop. Dårlige arbejdsstillinger, mange timer foran computeren og en nedprioritering af pauser, motion og afslapning øger presset på kroppen og giver muskelspændinger. Faktisk viser undersøgelser, at helt op til hver fjerde voksne dansker inden for de seneste 14 dage har oplevet smerter eller ubehag fra nakke- og skulderregionen. Derfor kan vi kun anbefale, at du husker at holde pauser, hvor du mærker efter i din krop. Muskelsmerter og spændinger i kroppen bør ikke ignoreres og tilsidesættes 'som en del af livet'. Gør noget ved det, så du kan leve livet fuldt ud.
3 veje til at lindre og behandle muskelspændinger
Der findes flere muligheder, som kan hjælpe dig af med smerter forårsaget af spændinger. Her har vi listet nogle af de mest effektive:
Dybdegående massage
Dybdegående massage er en måde at hjælpe med at lindre smerter forårsaget af forkerte stillinger og forbedre den generelle sundhed af bevægeapparatet. Som navnet antyder, fokuserer denne type massage på at rette op i de dybere lag i musklerne og kan derfor lindre muskelsmerter og spændinger. Fysioterapeuten eller massøren bruger langsomme, faste strøg og tryk for at nå de dybere lag af muskelvævet. Der arbejdes både med og mod musklerne, indtil spændingerne er blevet løsnet op. Denne type massage kan være god, hvis du oplever kroniske smerter eller spændinger. Du kan også massere dig selv med hjælp fra en shiatsu massager.
Kiropraktisk behandling
Kiropraktisk behandling er kendetegnet ved ikke kun at arbejde med musklerne, men også involvere leddene. En kiropraktor kan fx foretage en manipulationsbehandling, som frigør leddene og genopretter normal bevægelighed i et bevægeindskrænket led.
Massagepistol
Massagepistoler bliver mere og mere populære, da de er en effektiv måde til hurtigt at lindre muskelspændinger derhjemme. En massagepistol kan være en god måde at reducere muskelømhed og forbedre bevægeligheden på - uden at du skal bestille tid ved en professionel behandler. En massagepistol er ikke kun et godt redskab for idrætsudøveren, men også for den helt almindelige dansker. Det skyldes bl.a., at en massagepistol gør det muligt at massere sig selv på områder, der normalt er svære at nå.
Hvad er en massagepistol?
En massagepistol er en håndholdt enhed, der bruger slagmassage til at lindre muskelsmerter og spændinger. Man kan bruge massagepistolen på sig selv takket være udformningen og de forskellige udskiftelige massagehoveder. Massagepistolen anvender en slagmassageteknik, der løsner knuder og spændinger i musklerne. Massageapparatet holdes mod huden og bevæges i små cirkler. Trykket og hastigheden kan justeres, så den passer til dine behov. En massagepistol fylder ikke meget, og de fleste kan oplades via USB. Det betyder, at du kan tage den med på kontoret og få gang i blodcirkulationen i de anspændte skuldre. Du kan også lindre ubehag i nakke, ryg og lænd derhjemme om aftenen, inden du skal i seng.
Hvad er trommemassage?
Trommemassage er et andet ord for den teknik, som massagepistolen anvender. Trommens vibrationer hjælper med at nedbryde myoser og spændinger i musklerne. Du kan selv justere hastigheden på din trommemassage, så intensiteten passer til dine behov. Massagepistolen kan udskiftes med flere forskellige typer og størrelser af massagehoveder, som passer til de forskellige dele af kroppen.
Hvordan bruges en massagepistol?
- For at opnå det bedste resultat er det vigtigt, at du bruger massagepistolen korrekt.
- Find først den muskelgruppe, som du ønsker at behandle. De medfølgende massagehoveder har forskellige former og størrelser, så de stimulerer musklerne på forskellige måder. For eksempel er det store, runde massagehoved godt til store muskelgrupper, mens et gaffelredskab er effektivt til mindre muskelgrupper.
- Tænd massagepistolen og placer hovedet forsigtigt på det område, du ønsker at massere. Undlad at trykke massagepistolen hårdt ned i musklen, men placer den blot på området med et let tryk.
- Bevæg massagepistolen i en langsom glidende bevægelse i det ønskede område. Hvis du rammer en myose eller et område med en muskelspænding, så skal du lade massagepistolen hvile her et øjeblik.
- Bevæg pistolen op og ned ad muskelgruppen i en langsom, jævn bevægelse. Du skal kunne mærke, at musklen løsnes og slapper af efter 30-60 sekunder.
- Du kan justere hastigheden på massagepistolen, så den passer til dine præferencer. En langsommere hastighed er god til opvarmning af musklerne, mens en hurtigere hastighed er bedre til at lindre smerter og stivhed.
- Husk at trække vejret stille og roligt, mens massagepistolen arbejder på at lindre muskelspændinger, ømhed og stivhed.
- Sørg for at drikke rigeligt med vand efter brug af massagepistolen, da behandlingen hjælper dine muskler med at restituere og skylle affaldsstoffer ud af kroppen.
Kan en massagepistol bruges på alle områder af kroppen?
Generelt kan du anvende en massagepistol til skuldre, baller, lår, læg, hofte, ryg, nakke og overarme. En massagepistol må ikke bruges i ansigtet eller andre steder i hovedområdet. Døjer du med skader eller smerter i andre dele af kroppen, bør du kontakte en læge, før du bruger en massagepistol.
Start langsomt op med en massagepistol
Du kan bruge en massagepistol, så ofte du vil, men det er bedst at starte langsomt og optrappe gradvist. Hvis du aldrig har brugt en massagepistol før, anbefales det, at du ikke bruger den i mere end 15 minutter ad gangen. Når dine muskler har vænnet sig til følelsen, kan du øge den tid, du bruger på at massere. Hvis du bruger massageapparatet til at lindre smerter eller spændinger på bestemte områder, er det bedst at bruge det i korte perioder flere gange om dagen. Har du fx smerter i lænden, så brug apparatet i et par minutter om morgenen, eftermiddagen og aftenen.
Forebyggelse er den bedste medicin mod muskelspændinger
Det bedste du kan gøre, er at forebygge muskelspændinger. Har du et stillesiddende arbejde, så sørg for at strække dig regelmæssigt, praktisere en god kropsholdning, variere dine arbejdsstillinger og holde pauser i løbet af dagen, så kroppen holdes i bevægelse. Ved at forebygge og mindske muskelspændinger kan du forbedre din livskvalitet og forebygge langsigtede sundhedsproblemer. Hvis dine muskelspændinger ikke forsvinder eller ligefrem tager til i styrke, så bør du kontakte læge, fysioterapeut eller kiropraktor.
Hos Hafaro har vi et kæmpe udvalg af massage- og varmeprodukter som lindrer muskelspændinger og har du brug for mere information omkring muskel spændinger og brugen af massageapparater, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller sende en mail til kundeservice@hafaro.dk