Gratis fragt til pakkeshop ved køb over 395 kr.

  • Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Sådan kan du forebygge og lindre åreknuder

Åreknuder er en almindelig lidelse, som rammer mange danskere. Åreknuder er kendetegnet ved ømme, hævede og blålige knuder på benene. Åreknuder kan være meget generende for den der lider af dem, men de kan også have helbredsmæssige konsekvenser. I denne artikel vil vi give dig et overblik over åreknuder, mulige årsager og hvordan du forebygger og behandler dem.  

åreknuder

Hvad er åreknuder?

Åreknuder i benene er en sygdom i venesystemet, som er kendetegnet ved snoede og ofte tykke vener fortrinsvis på underbenene. Åreknuder kan opstå, hvis trykket i venerne øges eller hvis veneklapperne ikke fungerer optimalt. Når blodet ikke cirkulerer ordentligt, kan det samle sig i karrene og så opstår åreknuderne som synlige vener gennem huden. 

Symptomer på åreknuder

I starten er symptomerne på åreknuder lette:  

  • Let svien og smerter fra de steder, hvor venerne buler ud
  • Kramper i læggen, særligt om natten
  • Træthedsfornemmelse i læggens muskler
  • Begyndende kosmetiske gener

Åreknuder er en langsomt fremadskridende lidelse og efter længere tids forløb, kan åreknuder udvikle sig til:  

  • Hævelser og ødemer på underbenet
  • Skællende eksem, som klør
  • Øget pigmentdannelse - huden bliver hårdere og brunlig
  • Sår heler dårligere
  • Blødning fra åreknuderne ses nogle gange og kan give et stort blodtab.

Hvorfor får man åreknuder?

Åreknuder forekommer ved nedsat blodcirkulation i venerne, som kan opstå på grund af svækkede veneklapper. Hvis veneklapperne ikke fungerer, som de skal, lækker de blod tilbage i venerne. Det er især almindeligt i benene, da blodet i benene ofte pumpes opad, og tyngdekraften trækker blodet nedad. Det betyder, at det iltfattige og blålige blod ophobes i venerne og fremkalder åreknuder, der ofte betragtes som skæmmende på benet. Udover det rent kosmetiske element kan åreknuder også give ubehag og smerter, fordi de udvider venerne. Årsagerne til åreknuder kan være forskellige: 

  • Gravide kvinder har en øget risiko for at få åreknuder, da der under graviditeten er en højere blodvolumen i kroppen fra fosteret der trykker på venesystemet.
  • Ældre personer er mere udsatte for at få åreknuder, da blodcirkulationen i kroppen ofte forringes med alderen.
  • Overvægt øger også risikoen for åreknuder, da det kan være med til at forringe blodcirkulationen.
  • Tykt fedtlag på benene.
  • Dyb årebetændelse, som har ødelagt klappen i venen.
  • Anden sygdom, der giver tryk på venerne.

Hvem får åreknuder?

Åreknuder er almindelige og rammer 20-30 % af befolkningen. Åreknuder forekommer oftere hos modne mennesker, fordi klapperne i venerne slides i løbet af en persons levetid. Problemer med åreknuder forværres ofte i takt med stigende alder og kan føles ubehagelige for nogle. I nogle tilfælde kan de også føre til mere alvorlige symptomer, såsom hævelse og blødning. Dette kan give problemer med hverdagsaktiviteter og reducere en persons livskvalitet. Åreknuder kan derfor være mere end blot et kosmetisk problem - de kan have en betydelig indvirkning på en persons velbefindende.

Hvad er karsprængninger?

Karsprængninger er små blodkar, der sprænger i huden. De ses ofte på benene og kan være generende kosmetisk, men de kan ikke føles på ydersiden af huden. I modsætning til åreknuder forårsager de dog næsten aldrig ubehag og er meget små. Karsprængninger opstår på samme måde som åreknuder, når blodkarrene bliver for udspilede eller ødelagte på grund af fx graviditet, overvægt, aldring, stående eller siddende arbejde gennem længere tid. 

åreknuder

Dårlig blodcirkulation er en hyppig årsag til åreknuder

Dårlig blodcirkulation er i mange tilfælde årsagen til åreknuder. Årsagerne til dårlig blodcirkulation kan være mange, men den hyppigste årsag er forringet elasticitet i venerne. Åreforkalkning og andre sygdomme, der indsnævrer venerne, kan også bidrage til at forringe blodcirkulationen yderligere. Stillesiddende arbejde og for ringe muskelaktivitet er en almindelig årsag til dårlig blodcirkulation. Derfor kan det anbefales at bevæge sig ofte og holde blodomløbet i gang i det daglige. Især hvis du er arveligt disponeret for at få åreknuder. Du kan også vinterbade eller tørbørste kroppen, hvis du vil sætte gang i blodcirkulationen. 

Kan man forebygge og lindre åreknuder? 

Åreknuder kan ikke forebygges fuldstændigt, hvis du er arveligt disponeret for dem. Men du kan tage dig nogle forholdsregler, som gør, at du måske kan undgå at blive alt for ramt og generet af åreknuder - en effektiv løsning er brug af støttestrømper. Er skaden allerede sket, er det muligt at behandle åreknuder med indsprøjtninger, laserbehandling eller operation. Operationen udføres normalt i lokalbedøvelse og er et relativt enkelt indgreb. I de fleste tilfælde vil åreknuderne ikke vende tilbage efter operatioen.

støttestrømper mod åreknuder

Støttestrømper mod åreknuder - Tryk på foto for mere information.

Hvordan fungerer en støttestrømpe?

En støttestrømpe hjælper med at forbedre blodcirkulationen i benene ved at lægge et let pres på ben og ankler. Strømpen er strammest ved anklen og bliver gradvist løsere op ad benet. Dette tilskynder blodårerne til at pumpe blodet opad mod tyngdekraften. Brug af støttestrømper kan være med til at forhindre, at åreknuder forværres og kan også lindre symptomer som smerter, tunghed, træthed og hævelse i benene.

Støttestrømper er normalt fremstillet af et elastisk materiale og passer til både kvinder og mænd. De kan købes uden henvisning fra lægen i modsætning til mange kompressionsstrømper, der ofte ordineres af læge eller hospital. Støttestrømper fås i forskellige størrelser, længder og kompressionsniveauer. Her hos Hafaro kan du finde flere forskellige modeller som kan bruges til hverdag. Skal du på en længere flyrejse, togrejse eller ud at køre langt i bil, er det en god ide at benytte et par knælange støttestrømper, også kaldet flysokker, som forbedrer blodcirkulationen i benene, når du er tvunget til at sidde stille over længere perioder.

Forebyggelse af åreknuder

Der er flere ting, du kan gøre for at forebygge åreknuder. En del omhandler de generelle sundhedsråd: 

  • Motionér og hold dig i gang - det øger blodcirkulationen i kroppen.
  • Spis sundt og undgå overvægt - det minimerer risikoen for åreforkalkning
  • Undgå rygning, da rygning kan beskadige klapperne i dine vener.

Men der er også nogle konkrete råd og vaner, du kan indarbejde med henblik på at undgå åreknuder:

  • Du bør undgå at stå stille i længere perioder ad gangen. Hvis det ikke kan undgås, kan en støttestrømpe lette generne. En støttestrømpe lægger ekstra pres på venepumpe og vener og holder blodcirkulationen i gang.
  • Hvis du har meget stillesiddende arbejde, bør du sørge for pauser og prøve at bevæge dine ben ofte. Du bør også undgå at krydse benene, når du sidder ned.
  • Har du tendens til hævede ben, kan det modvirkes ved at bruge en støttestrømpe.
  • Det kan også hjælpe at lægge benene højt, når man sidder eller ligger ned.

behandling af åreknuder

Behandling af åreknuder

Åreknuder er ikke farlige og det er de færreste, der bliver meget generet af dem eller får alvorlige gener. I de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt at behandle dem, men skal åreknuderne fjernes, kan det foregå på forskellige måder. Hvert år behandles cirka 10.000 danskere for åreknuder - enten på grund af ubehag og smerter eller af kosmetiske årsager. 

Operation af åreknuder

Åreknuder fjernes ved operation, hvor kirurgen, gennem et snit i lysken, trækker de overfladiske vener ud på låret. De mindre åreknuder fjernes ved små snit på benene, og man kan evt. kombinere med indsprøjtninger, som får de små åreknuder til at størkne. Der er rigtig gode erfaringer med denne metode. Ulempen ved operationen er, at det tager 1-2 uger at komme sig. 

Laserbehandling af åreknuder

I de seneste årtier er der udviklet mindre belastende metoder, som fjerner åreknuder ved hjælp af laserbehandling. Her føres et lille fleksibelt kateter ind i blodåren fra knæet og op til lysken. I spidsen af kateteret er der en varmekilde, som aktiveres, mens kateteret trækkes tilbage. Varmen gør, at blodåren trækker sig sammen og derefter lukker permanent. Behandlingen er mindre belastende end en operation, men rent teknisk er det ikke alle, der kan behandles med denne metode, fx hvis åreknuderne er meget store eller meget slyngede.

Skumbehandling af åreknuder

Det er også muligt at behandle åreknuder med indsprøjtninger. Her sprøjter lægen et lokalirriterende stof ind i åreknuden. Dette fremkalder en lokal betændelse i åren som gør, at åreknuden lukker. Metoden er ikke helt så effektiv som de andre metoder - og formentlig bedst til små åreknuder.

Hos Hafaro har vi et kæmpe udvalg af fodprodukter, der løser stort og småt og har du spørgsmål til åreknuder eller vil du vide mere om brugen af støttestrømper, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller skrive en mail til kundeservice@hafaro.dk