Køb dine julegaver allerede i dag!
Vi bytter helt frem til 31. januar 2025
  • Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Sådan fjerner du splinter – hurtigt og nemt

Splinter er muligvis ikke det mest faretruende, et menneske kan opleve, men de små splinter kan alligevel være utrolig generende. En splint kan sætte sig fast i fingre, fødder og andre steder, som kan gøre det smertefuldt at udføre helt almindelige dagligdags opgaver. Heldigvis kan splinter fjernes hurtigt og nemt, så længe man griber splinten an med de rette værktøjer. 

splint i fingeren

Aldrig har noget været så småt og samtidig så irriterende. Nogle gange er det heldigvis tydeligt, hvor en splint har sat sig fast. Hudområdet omkring splinten kan vise sig at være rødt og irriteret, der hvor man kan se et stykke af splinten stikke op over hudens overflade. Men andre gange er splinten så lille, at øjet næsten ikke kan se den, man kan kun mærke den.  

Hvor lille en splint end er, lige så smertefuldt kan det føles, når den først har sat sig fast, og det sker ofte, når man mindst venter det. Har du ujævne trægulve eller et spisebord, der ikke er helt finpudset, så kan du hurtigt blive offer for en sand splint-invasion. En splint kan sætte sig i en finger, i foden eller for eksempel mellem hud og negl, men uanset hvor uheldigt et sted splinten har sat sig fast, behøver det ikke være svært at få splinten ud igen. 

Egentlig er det tankevækkende, hvad en lillebitte splint, på blot et par millimeter, kan tiltrække sig af opmærksomhed. Derfor bør man tage en splint alvorligt og straks sørge for at fjerne den på sikker vis. De redskaber det kræver at fjerne en splint i fingeren eller foden er heldigvis nogle de fleste af os allerede har i hjemmet. 

Splint i foden

Du kender det sikkert selv: du slår foden ind i et bordben af træ eller træder på et trægulv, som gemmer på splinter, du uheldigvis får op under huden. Foden er ikke det mest belejlige sted at få en splint, især ikke hvis den sidder under foden og kan mærkes, hver gang du tager et skridt. Med en irriterende splint, der sidder det forkerte sted, kan lysten til at være aktiv, løbe eller gå en tur hurtigt forsvinde.

splint 

Har man først oplevet den konstante svien og ømhed en splint i foden kan forårsage, så ved man også, hvor stor en hæmsko splinten kan være på trods af dens lille størrelse. Derfor er det vigtigt, at man går koncentreret og forsigtigt til værks, så splinten kommer helt ud i første forsøg. I samme øjeblik splinten er ude af foden, kan man således fortsætte sin normale aktivitet og nyde sine løbe- eller gåture splintfri. 

Uanset hvor man får en splint henne, så er det vigtigt, at man først rengør området, med sæbe og vand, hvor splinten sidder fast. Dette skal naturligvis gøres inden, man fjerner splinten. På den måde mindsker man risikoen for, at der går betændelse i huden, efter man har fjernet en splint. 

En splint i foden kan være særligt irriterende. Sidder den under foden er den svær at se og nå for personen, der døjer med splinten, og så er det endnu mere uhensigtsmæssigt. Derfor kan det være en god idé at få en anden person til at hjælpe dig med at hive splinten ud.

I første omgang handler det om at lokalisere splinten og finde ud af, hvordan og i hvilken vinkel den sidder. Når området er vasket med sæbe og vand, kan man med fordel bruge en pincet med lys, der gør splinten mere synlig. En helt almindelig pincet rækker naturligvis også – alt efter hvad man har til rådighed. Man bør komme så tæt på hudens overflade som muligt for at få et godt greb omkring splinten, inden man tager fat og hiver den ud af huden. på den måde får du hele splinten ud i første forsøg.

Splint i fingeren

En splint i fingeren kan være mindst lige så frustrerende som en splint i foden. Der er sandsynligvis større chance for at få en splint i fingeren end i foden, fordi man nemt kan komme til at røre ved en ru overflade med løse træsplinter. Ganske som med en splint i foden, er det ret ufarligt at få en splint i fingeren – men det gør den ikke mindre generende. 

pincet

Man går på fødderne, men man bruger hænderne – og dermed fingrene – til alle mulige ting i løbet af en dag. Sidder splinten lige på fingerspidsen, kan man nemt komme til at blive generet af smerten, den forårsager, hver gang man rører ved noget. Blot det at skrælle en appelsin eller arbejde ved sin computer, kan hurtigt blive en smertefuld affære.

Laver du havearbejde eller arbejder du fysisk med træ som materiale er der større chance for at få en splint i fingeren. Det er derfor en rigtig god idé at bruge handsker, så du mindsker risikoen for en splint i fingeren. Men selvom man tager alle sine forholdsregler, så kan man alligevel ende med en irriterende splint i hånden eller mellem neglene. 

Det er heldigvis nemmere at håndtere en splint i fingeren, end en splint i foden, fordi man selv kan komme helt tæt på den og vurdere, hvordan man bedst går til værks. Hvis splinten er svær at få øje på, kan man eventuelt forstørre den med en lup eller blot føle sig frem med en anden finger. Ofte vil man hurtigt kunne mærke, hvor splinten sidder.

På samme måde som med foden, bør man vaske hudområdet med sæbe og vand for at undgå en potentiel infektion. Herefter kan man tage fat i en pincet eller nål for at få splinten ud. Hvis man bruger en nål, er det især vigtigt, at man steriliserer den først – det kan nemt gøres ved at holde den igennem en flamme i nogle få sekunder – så er den tryg at bruge og chancen for betændelse i huden er minimal. Med nålen kan man lige så stille åbne huden, hvor splinten sidder, men brug en pincet når splinten skal hives ud.

Pincet med lys

Der findes mange forskellige pincetter, der er gode at have ved hånden, hvis du skal fjerne en splint. Pincetter fås i forskellige størrelser og forskellige vinkler. For eksempel kan man både få en traditionel pincet med lige vinkel, såvel som man kan få en skrå pincet.

Uanset hvilken type pincet, man foretrækker, så kan en pincet bruges til mange ting og er én af de små redskaber, der er gode at have ved hånden. Man ved for eksempel aldrig, hvornår man lige pludselig får en splint i sin finger eller tå. Selvom man fint kan starte med en nål for at åbne hudområdet op, der hvor splinten sidder fast, er der ofte brug for en pincet, når man skal fjerne splinten og gerne vil sikre, at man får hevet hele splinten ud. 

pincet der fjerner splint

Hvis splinten knækker, når man forsøger at fjerne den, vil den stadig sidde og irritere. En afkortet splint kan være endnu sværere at fjerne, så det er vigtigt, at man går til splinten med en solid pincet første gang, man forsøger at fjerne den. Endnu bedre er det at bruge en pincet med lys. Selv i dagslys kan det nemlig være svært at se, hvordan splinten sidder, men især i dårligt belysning kan øjnene have svært ved at se splinten. 

Ved at bruge en pincet med lys, kan man lyse splinten op samtidig med, at man hiver den ud. Det gør det langt nemmere, når man selv skal tackle en splint. Man kan altså klare sig uden det helt rette lys og behøver ikke holde en lygte over splinten samtidig med at der også skal være plads til en pincet i hånden. En pincet med lys dækker begge behov på én gang, så man hurtigere og nemmere – og uden hjælp fra andre – kan komme af med den generende beboer i finger eller fod. 

Pincetter med lys findes i forskellige prisklasser og er ikke nogen dyr investering. Den hjælp sådan et lille redskab kan yde, er det hele værd og lettelsen ved at få hele splinten ud i første forsøg er langt mere værdifuld end prisen på en pincet med lys. 

Hvis ikke du allerede har en pincet, så kan du lige så godt investere i en pincet med lys. Så er der ingen tvivl om, hvordan du går til splinten næste gang, du bliver ramt af én. Det er som regel nemt at få en splint ud af huden på egen hånd, men hvis du er så uheldig at du ikke kan fjerne den, og du oplever, at den bliver ved at sidde og genere, så kan du overveje at søge hjælp hos din læge. Især hvis huden bliver rød og i stigende grad mere irriteret, kan det være en idé at få professionel hjælp.

Hos Hafaro har vi et stort udvalg af fodpleje, der kan afhjælpe mange af hverdagens små fodskavanker. Har du spørgsmål til en splint i fingeren eller foden eller de produkter, som er nævnt i artiklen, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller skrive en mail til kundeservice@hafaro.dk