Hvis du Googler “siddepude” dukker der uden tvivl et hav af forskellige resultater og typer af puder op. En siddepude er nemlig ikke bare en siddepude…
Der findes et utal af forskellige varianter af hynder og puder til at sidde på og formålet med denne artikel er at give dig et overblik over nogle af de forskellige typer. Nogle siddepuder er beregnet til at yde trykaflastning, mens andre lindrer og afhjælper smerter i ryggen. Der findes særlige “siddepuder” til jagt og fiskeri og så er der selvfølgelig de helt almindelige til havestolene. Hos Hafaro har vi et stort udvalg af specialpuder der effektivt kan afhjælpe stort og småt.
Hvad er en siddepude?
Før du får en introduktion til forskellige typer af siddepuder, så lad os definere hvad en siddepude egentligt er. I denne sammenhæng er en siddepude én, der lægges ovenpå et fast underlag med det formål at aflaste eller understøtte din krop. Du kan med andre ord også kalde det en “medicinsk siddepude” fordi den er specielt udviklet med henblik på at mindske eller aflaste forskellige kropslige, skavanker.
De puder der bruges til jagt, camping, fiskeri og havearbejde vælger vi i stedet at kalde hynder.
Hvad er forskellen på en siddepude og en siddehynde?
Faconen og størrelsen på en siddepude og en sidehynde er nogenlunde den samme, men selve indmaden er meget forskellig. En siddehynde består typisk af enten skumgummi eller EPE-skum (som dem du bruger til havearbejde). Begge slags beskytter dig mod underlaget og aflaster lidt af din vægt, men ingen af dem former sig efter kroppen.
En god siddepude derimod former sig efter personen, der sidder på den og aflaster eventuelle ømme områder. Indmaden i en god siddepude består ofte af fast gel eller memoryskum, der tilpasser sig kroppen, som sidder på den.
Groft sagt kan man sige, at du sidder oven på en siddehynde, mens du omsluttes af en siddepude.
Hvilke slags siddepuder findes der?
Som nævnt findes der mange forskellige typer af siddepuder og hver især, har de deres helt egen funktion og udformning. I de følgende afsnit kommer vi til at gennemgå disse 4 typer:
- Siddepuder af gel
- Halebenspuder
- Skråpuder til ryggen
- Siddepuder til bilen
De fire kategorier af siddepuder bruges i forskellige sammenhænge og til forskellige formål. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvilket problem du gerne vil afhjælpe, før du investerer i én af disse siddepuder. Lad os tage dem én for én…
Siddepuder af gel - den trykaflastende siddepude
En siddepude af fast gel er redningen til dig, der ikke kan holde ud at sidde på en almindelig stol i længere tid ad gangen. Siddepudens bløde og fleksible gel opfører sig lidt ligesom tungt vand og tilpasser sig din krop lidt efter lidt. Du får med andre ord trykaflastning på hele din siddeflade.
Siddepuder af gel kan både bruges af dig, der bare bliver godt, gammeldags træt i lænden, dig som føler du sidder på knoglerne eller dig, som har haft problemer med diskusprolaps og andre rygproblemer. Døjer du med kroniske smerter i lænd og ryg kan en gelepude også være en kærkommen aflastning.
Siddepuder med en kerne af gel kaldes også for en "honningpude" på grund af gelens specielle cellestruktur. Puden er nemlig opbygget på samme måde, som den struktur honningbierne skaber til at bygge deres bistader med. Den fintmaskede bikubestruktur planerer stød og jag ud i hele pudens flade og sikrer dermed en optimal trykaflastning, ligesom åndbarheden er bedre og køler let med denne type gelepude.
Ømme rygmuskler, stiv lænd eller ømt haleben er uden tvivl bedre stillet med en skånsom og effektiv trykaflastning, som dén en gel pude giver. En gelpude hjælper dig til at sidde mere korrekt på stolen, fordi du ikke hele tiden prøver at kompensere for smerter og ømhed. Du vil opleve, at det rent faktisk bliver lettere at slappe af, både der hvor du har ondt og i de områder, du normalt overbelaster for at undgå smerterne.
Siddepude af gel - Tryk på foto for mere information.
Gele-siddepuden er i øvrigt en favorit hos alle aldersgrupper. Den er nemlig så fleksibel, at den kan rulles sammen og puttes i en pose. Det betyder, at den nemt kan tages med i byen, i bilen eller på ferien. En siddepude af gel er bedst egnet til stole med fast sæde, men kan også bruges på blødere underlag i lænestole og sofaer, blot du er opmærksom på, at effekten langsomt aftager, jo blødere underlaget er, fordi puden så vil synke under din vægt.
Siddepuder af gel er altid betrukket med et vaskbart betræk, som er let at tage af og smide i vaskemaskinen. Derudover har betrækket skridsikre dutter på den ene side. Du skulle jo nødigt glide af kontorstolen, mens du er mest koncentreret…
En gele siddepude er med andre ord en god allround trykaflastnings pude til alle aldre!
Halebenspuder af memoryskum
Halebenspuder er fremstillet med ét eneste formål: At skåne dit ømme eller forslåede haleben.
Eller det vil sige, halebenspuder bruges faktisk også til andre formål. Har du fået en byld bagi, mærker du eftervirkninger fra en hård fødsel eller er du udfordret af hæmorider, så kan en siddepude til halebenet være en fantastisk aflastning af de ømme områder.
En god halebenspude er fremstillet af tykt memoryskum, der langsomt men sikkert tilpasser sig din krop og giver den et lille løft, så du undgår at tynge ned, hvor det gør mest ondt. Det er trykaflastning, når det er bedst!
Halebenspuder er typisk udformet som en rund ring med hul i midten eller som en siddepude med u-form, der kan justeres efter behov. De runde siddepuder er de originale “halebenspuder”, men en u-formet halebenspude giver større fleksibilitet, da den kan tilpasses den enkelte efter behov.
Siddepuder til halebenet er høje og tykke, men når først du har sat dig, har du ikke lyst til at rejse dig igen… Husk at der går et par minutter før en siddepude af memoryskum rigtigt har tilpasset sig din krop - og der går også et par minutter før trykket forsvinder igen, når du rejser dig.
Rund halebenspude med hul i midten - Tryk på foto for mere information.
En u-formet halebenspude er en siddepude, hvor du har mulighed for at fordele trykaflastningen på 80% af ringen. Du har altså et lille åbent område i den ene ende af puden, der ikke er i berøring med din krop og det kan være en fordel, hvis det eksempelvis er et område på dine lår eller baller der er ømme og det ikke er lige i midten af halebenet du har ondt. Åbningen på den u-formede siddepude kan ligeledes gøres større ved at trække enderne yderligere fra hinanden, når du har sat dig på den, eller du kan sætte dig lidt skævt på den og skifte stilling.
Hvis du har fået tømt en byld, er blevet opereret eller på anden måde skal undgå at belaste et bestemt siddeområde med din kropsvægt, så er den u-formede siddepude løsningen. Åbningen kan nemlig drejes rundt, alt efter hvor du har brug for din trykaflastning.
U-formet halebenspude - Tryk på foto for mere information.
Skråpuder/kilepuder til rygsmerter
Skråpuder til ryggen er en hel speciel form for siddepude. Hvor andre puder forsøger at få dig til at sidde så plant som muligt er formålet med skråpuden det modsatte. Du skal helst skråne fremad og løftes bagtil, så hoftevinklen bliver større og din lænd bliver aflastet. Skråpuder kaldes også for kilepuder, fordi du nærmest får en kile ind under rumpetten.
Skråpude med massageknopper - Tryk på foto for mere information.
En skråpude anbefales af ergoterapeuter, fordi den tvinger dig til at sidde oprejst uden at overkroppen falder sammen, men det kræver lidt tilvænning. En klassisk skråpude til lænden er fremstillet af fast, formpresset skum og kan føles lidt hård at sidde på, inden kroppen vænner sig til det. Skråpuden laves også i en ortopædisk udgave af formstøbt memoryskum, der tilpasser sig baller og lår.
Med en skråpude skal rygmuskulaturen arbejde lidt mere for at holde dig oprejst og det er sundt på den lange bane, men man kan godt blive lidt træt i ryggen af at sidde på den for længe ad gangen.
Glemmer du at bruge ryglænet på din (kontor)stol betyder det, at ryggen rundes for meget fremover og du falder sammen. I stedet for at skyde hoften frem, som du burde, overbelaster du i stedet lænden. Det er især, hvis du sidder mange timer ad gangen på den samme stol, at problemet opstår. Over tid kan det udvikle sig til kroniske smerter i lænden, så det er vigtigt at være opmærksom på problematikken i tide.
Skråpude med bækken støtte - Tryk på foto for mere information.
Siddepude eller siddehynde til bilen
Nu bevæger vi os lidt ud i en gråzone, for er det mon en siddepude eller en simpel siddehynde, der er tale om, når den skal placeres i bilen?
Mange af os bruger uforholdsmæssig lang tid i bilen og et bilsæde er sjældent det mest ergonomisk korrekte sted at sidde. Bare det at komme ind og ud af bilen kan være lidt af en anstrengelse for mange. Bliver du hurtigt øm i bagdelen, når du sidder i din bil er siddepuden af gel, som vi nævnte øverst i artiklen, et rigtig godt bud, hvis du gerne vil sidde mere behageligt. Gel puden er fast men fleksibel nok til at tilpasse sig alle overflader, også et bilsæde.
Har du så meget besær med at komme ind og ud af bilen, fordi du synker lidt i sædet og har svært ved at skifte vinkel i siddende stilling, så findes der faktisk en skræddersyet siddepude til formålet, som helt sikkert kan hjælpe dig - den kaldes for en drejepude. En drejepude til bilen består af to runde lag, der er hæftet sammen. Det nederste lag "klæber let" til bilsædet, mens det øverste lag roterer med dig, når du drejer din krop. Når du benytter en drejepude i bilen, bliver det dermed muligt at svinge benene ind og ud af bilen, uden at flytte hele din kropsvægt.
Drejepude til bilen - Tryk på foto for mere information.
Vi har nu været igennem fire meget forskellige typer af siddepuder og som nævnt, gælder det først og fremmest om at definere, hvad og hvordan du ønsker puden skal aflaste dig. Når først du ved, hvad en siddepude skal kunne løse af problematikker for dig, kan du investere i den helt rette siddepude.
Har du spørgsmål omkring brugen af siddepuder, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller sende en mail til kundeservice@hafaro.dk