Køb dine julegaver allerede i dag!
Vi bytter helt frem til 31. januar 2025
  • Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Hvordan slipper jeg af med hård hud under fødderne og på hælene?

Hvis du kører dine fingre hen over dine fødder og mærker hård hud under storetåen, hælen eller fodsålen, kan det kun betyde én ting: Dine sko trykker på dine fødder, på steder hvor de ikke burde gøre det! Så simpelt er det.

Hård hud opstår nemlig, når der er unødig tryk på et hudområde gennem længere tid. Det får huden til at gå igang med at beskytte sig selv ved at danne ekstra hudceller, der kommer til udtryk som hård hud. Hård hud skal altså ses som et tegn på, at dit fodtøj ikke sidder optimalt omkring din fod! Hos Hafaro.dk har vi et stort udvalg af produkter til hård hud og hælrevner.

Det er typisk 3 forskellige steder man får hård hud under fødderne: Omkring hælen, på “trædepuderne” og på ydersiden af storetå, lilletå og foden. Hård hud kan dog også opstå andre steder under - eller på siden af - fødderne, hvis du for eksempel har en syning i din sko, der generer din hud eller, hvis din sål fordeler din kropsvægt forkert.

Men før vi kommer nærmere ind på, hvordan du fjerner hård hud under fødderne, skal vi måske lige se på, hvordan den hårde hud opstår. For hvis ikke du gør noget ved måden den opstår på, forsvinder problemet ikke og så ender du med kun at symptombehandle.

Sagt på en anden måde: Du skal smide nogle af dine sko ud eller tilpasse dem til din fod med en skoudvider. 

Hvordan opstår hård hud på fødderne?

Hård hud er føddernes forsvarsmekanisme, når huden har været udsat for unødvendigt tryk gennem længere tid. Det er typisk sko der er for snævre, sko der er for stive, en hælkap der sidder forkert i forhold til hælens facon eller løse sko der klaprer under hælen, som er årsag til den hårde hud.

Hård hud fungerer lidt på samme måde som en vabel: Det er en form for selvbeskyttelse, der opstår, som en forsvarsmekanisme fordi huden bliver overbelastet. Men tag endelig ikke fejl, forsvarsmekanisme eller ej, hård hud under fødderne er ikke nogen positiv ting i længden!

Noget af det værste, du kan udsætte dine fødder for, hvis du gerne vil undgå hård hud er for eksempel stift fodtøj som løse træsko, indvendige syninger der frikterer på huden, smalle sko eller sko der støtter forkert og ikke sidder ordentligt til omkring foden. Går du mange tusinde skridt i en sko, der sidder forkert, vil der opstå friktion og huden vil naturligt forsøge at beskytte foden ved at danne hård hud.

Sådan slipper du af med hård hud under fødderne

Hård hud under fødderne kan du slippe af med på to måder: 

For det første skal du behandle årsagen til, at den hårde hud overhovedet opstår. Det vil sige, at du skal kigge nærmere på dine sko. Har du sko, der ikke sidder ordentligt fast omkring din fod? Sidder dine sko for løst? Er de for smalle og klemmer de om tæerne?   

Du bør seriøst overveje, om dine sko passer så skidt til din fod, at du bør skille dig af med dem? Du kan måske afhjælpe problemet ved at udblokke dem, så de kommer til at sidde bedre end de gør nu, men det kræver, at de er lavet af naturmaterialer som uld, læder og skind.

sko udviderSko udvider til sko - Tryk på foto for mere information.

Det næste, du skal gøre, er at fjerne den hårde hud under fødderne og det kan du gøre på flere forskellige måder: 

Dels skal du sørge for, at få den hårde hud fjernet og efterfølgende skal du huske at pleje dine fødder dagligt. Hård hud forsvinder nemlig ikke af sig selv og jo hårdere den bliver, jo sværere er den at fjerne. Er du først ramt af virkelig hård og fortykket hud under fødderne og på hælene, der er opbygget gennem længere tid, så kan det være en omstændelig proces at komme af med. Så jo før du kommer i gang, jo bedre!

Et fodbad kan være en effektiv måde at opbløde den hårde hud på - og det skal endelig ikke være et fodbad, der tager en time, men snarere 5-10 minutter. Huden udtørres nemlig yderligere, hvis du stikker fødderne i vand i en time og det afhjælper ikke den hårde hud. 

Derefter kan du forsigtigt file foden, så den hårde hud kommer af. Du kan file manuelt med en “håndholdt” pimpsten eller du kan bruge en elektrisk fodfil, som nedenstående. Hvis du har et virkelig tykt lag hård hud under fødderne, så få hjælp til at fjerne huden med en fodhøvl men brug den varsomt og kun på områder, hvor huden er helt død.

elektrisk fodfilElektrisk fodfil - Tryk på foto for mere information.

Der findes også særlige fodcremer, som kan opløse hård hud og et alternativ er, at du smører dine fødder med den hver aften, før du går i seng. Vi anbefaler nedenstående fodcreme fra Scholl.

Har du svært ved at nå eller har du virkelig meget hård og fortykket hud, så anbefaler vi, at du bestiller tid hos en statsautoriseret fodterapeut, der kan hjælpe dig med at komme helt i bund med den hårde hud én gang for alle. Så kan du altid selv holde fødderne ved lige med fugtgivende og nærende cremer bagefter. 

scholl fodcremeScholl fodcreme - Tryk på foto for mere information.

Hvad er en hælrevne?

En anden variation af hård hud, er det man kalder hælrevner. De sidder i sagens natur på hælen.

Hælrevner opstår af to forskellige grunde: Overbelastning af huden, som nævnt ovenfor, men der er faktisk også en anden grund. Hælrevner kan også være et tegn på manglende fugt i huden. Ligesom læder der tørrer ud og revner, hvis ikke det behandles med læderfedt, sker det samme for dine hæle, hvis huden tørrer ind.. 

Når huden er dehydreret, trækker den sig sammen og tørrer ud og på hælene, der udsættes for stød, hver gang du træder ned på foden, vil der derfor opstå revner. Tør hud viser sig ikke kun på hælene men også på andre steder af kroppen og dehydrering må du endelig ikke ignorere, da det i yderste konsekvens kan medføre overbelastning af dine indre organer og gøre dig konfus og desorienteret. Så inden du går i gang med at behandle den tørre hud og revnerne under hælen, så drik en liter vand! Og bliv ved de kommende dage. 

De indtørrede celler der sidder i de yderste lag af din hud, kan du ikke rette op på indefra, men du kan sørge for, at de nye celler, der dannes, har nok væske til ikke at sprække og forværre situationen. Og mens du venter, så husk at smøre din hud med en god fugtighedscreme, så du undgår at den klør og skaller.

hælcreme fra SchollScholl creme til hælrevner - Tryk på foto for mere information.

Derefter skal du selvfølgelig forsøge at lindre dine hælrevner og sørge for, at den hårde hud der er sprukken ikke forværres. Du kan forsøge med et forsigtigt fodbad og efterfølgende file den hårde hud af, som nævnt ovenfor. Skal revnerne i hælen heles og vil du undgå at de bliver dybere, kan du bruge en specialcreme fra Scholl mod hælrevner. Der findes desværre ikke noget “quickfix” mod hælrevner men efter 3 dage, skulle du begynde at se resultater, forudsat at du smører fødderne to gange dagligt og drikker rigeligt med vand.

Vil du undgå at revnerne i hælen bliver dybere og generer dig, når du går, kan du tage en silikone hælstrømpe på, der yder beskyttelse og fungerer som 9-10 lag ekstra affjedrende hud. Husk at drikke vand, ellers dehydrerer din hud igen og hælene sprækker!

silikone hælstrømpe

Silikone hælstrømpe - Tryk på foto for mere information.

En ligtorn giver også hård hud

En ligtorn er resultatet af hård hud, der er blevet presset sammen i helt ekstrem grad. Ligtorne opstår, når der ikke er plads til, at den hårde hud kan vokse udad. I stedet for vokser den indad, hvor den danner en hård spids kegle, der presser på fodens knogler og væv. Det er ikke uden grund, at det kaldes en "torn".

En ligtorn kan være særdeles smertefuld at rende rundt med og bør behandles straks! Den opstår typisk, når dit fodtøj trykker og generer samme sted på din hud gennem længere tid. En ligtorn kan også opstå på grund af for tætsiddende sko, en indvendig syning der trykker på huden eller fordi skoene er for smalle eller stramme. 

hård hud under fødderne

En ligtorn opstår typis fordi dit fodtøj er for småt og foden ikke kan få lov at brede sig naturligt. Når der dannes hård hud under foden, der ikke kan vokse naturligt udad, ja så vokser det i stedet indad og kommer til udtryk som en ligtorn ogg det gør ondt!

I virkeligheden er det fodens måde at gøre dig opmærksom på, at du overbelaster dine fødder og er det et bestemt par sko, der er årsag til at ligtornen opstår, har du to valg:

  • Smid skoene ud eller forsøg at udvide dem.
  • Fjern ligtornen - jo længere du venter, jo dybere vokser den.

Du kan enten opløse det fortykkede hudlag lidt efter lidt med ligtorn olie og skrabe overfladen af, eller du kan få den gravet helt ud på én gang. Det sidste må KUN foretages af en statsautoriseret fodplejer!

Opløsning af de fortykkede hudlag er til gengæld ret let at gå til. Du kan enten bruge et plaster der indeholder en smule syre der lige så stille opløser den hårde hud i ligtornen eller en ligtornepen hvor du pensler lidt syre på den hårde hud. 

ligtorneplasterLigtorneplaster - Tryk på foto for mere information.

Ligtorneplastre er lige til at tage i brug. Du lader bare plasteret sidde, til det selv begynder at falde af og så skraber du den døde hud af og sætter et nyt plaster på. Dejligt nemt.

Ligtornepennen er lidt mere effektiv, hvis du ellers kan komme til at pensle syren på jævnligt. Vælg ligtornepennen hvis du har en ligtorn der virkeligt generer dig. Du finder ligtornepennen nedenunder:

scholl ligtorn penScholl ligtornepen - Tryk på foto for mere information.

Konklusion: Uanset om du døjer med hård hud under foden eller på hælene, har hælrevner eller ligtorne, så bør du gøre noget ved det nu! Kig dit fodtøj igennem og overvej om ikke det er tid at skifte det ud - for så længe du bruger de sko, støvler eller træsko der er årsagen til din hårde hud på fødderne, vil det blive ved med at komme igen.

Creme, fodbad og plastre kan lindre dine symptomer, men de fjerner ikke årsagen. Går du først skævt på fødderne, fordi du forsøger at undgå at lægge vægten på smertefulde hælrevner, kan den hårde hud ende med at være skyld i infiltrationer, slid og ømhed andre steder i kroppen. Så kom af med den hårde hud under fødderne NU!

Vil du vide mere om, hvordan du slipper af med hård hud eller er du interesseret i at købe nogle af de produkter, som er nævnt, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller skrive en mail til kundeservice@hafaro.dk