Gratis fragt til pakkeshop ved køb over 395 kr.

  • Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Ligtorn - Hvad er en ligtorn? - Se hvordan du undgår ligtorne

Har du en lille plet under foden med hård, fortykket hud, kan det være, du har fået en ligtorn. Vil du vide, hvorfor den opstår og hvordan man fjerner den, så læs med her, hvor vi fortæller, hvad en ligtorn er og hvilke former for behandling der virker. Hos Hafaro har vi effektive løsninger til behandling af ligtorne

ligtorn

Hvad er en ligtorn?

En ligtorn er en ophobning af hård hud, der typisk opstår under foden eller mellem tæerne. Man skelner mellem to typer af ligtorne, en blød ligtorn og en hård ligtorn. De bløde ligtorne, også kaldet clavus molle, er dem, der sidder mellem tæerne, hvor der er tendens til et svedigt og fugtigt miljø, der holder huden blød. De hårde ligtorne kaldes clavus durus og sidder gerne under fødderne. Begge typer af ligtorne opleves smertefulde og smerten forstærkes ofte, når du har fodtøj på, hvor der skabes et øget tryk mod din hud.

Ligtorne forsvinder ikke af sig selv, medmindre du fjerner årsagen og ignorerer man dem, vil de ofte vokse sig større og mere smertefulde. Så har du mistanke om, at du har fået en ligtorn, er det vigtigt, at du behandler den og gerne hurtigst muligt.

Bløde ligtorne, som sidder mellem tæerne kan, grundet det fugtige miljø, blive inficeret af bakterier og det kan undgås, hvis du behandler dine ligtorne tidligt i forløbet. Udvikling af ligtorne skyldes i langt de fleste tilfælde dine sko, så tag et grundigt kig på fodtøjet, skift til nye sko med mere rummelighed, bedre indlægssåler og en god affjedring, så er du allerede godt i gang med at forebygge dannelsen af nye ligtorne.

Fodvorte eller ligtorn?

Er du i tvivl, om du har en ligtorn eller en fodvorte, så bliv klogere her: En ligtorn er en plet af fortykket hud, der vokser indad. En vorte er mere knoldet som et blomkål med småbitte, sorte prikker i midten. En ligtorn opstår af et vedvarende pres på huden f.eks. fra dit fodtøj og kan undgås ved, at du skifter det ud. En ligtorn smitter derfor ikke. En fodvorte skyldes derimod en virusinfektion, der kan smitte ved direkte kontakt eller spredes via våde gulve, et håndklæde m.m. Hvis du bader sammen med andre, kan du undgå fodvorter ved at bruge badetøfler.

foto af ligtorn

Hvordan ser en ligtorn ud?

En ligtorn har udseende som en lille, rund plet af død, fortykket hud med en særlig hård og tætpakket kerne. Stryger man en finger over den, vil man straks kunne mærke den hårdhed, der omgiver den. Huden omkring en hård ligtorn under foden kan se gullig ud, da huden tørrer ud og bliver hård, hvorimod huden omkring en blød ligtorn der sidder mellem tæerne kan være mere hvid og gummiagtig, grundet det fugtige, svedige miljø. Se billeder af ligtorn ovenfor.

Behandling af ligtorn

Ligtorne er ikke noget særsyn og betegnes da også som et helt almindeligt fodproblem, som mange danskere lider af. Når det gælder behandling af ligtorne, er der flere muligheder, og som sådan er det ikke besværligt at slippe af med dem, når du først tager fat. Men vær opmærksom på dem, så snart de opstår, så du kan iværksætte en effektiv behandling hurtigst muligt, så de ikke får lov at udvikle sig. Ligtorne kan nemlig godt forsvinde af sig selv, hvis du fjerner årsagen til at de er opstået, men det kommer i høj grad an på, hvor længe, du har haft dem. Og så gælder det selvfølgelig om at undgå, at du danner nye ligtorne. Vil du vide, hvordan en ligtorn skal behandles, giver vi dig her 8 effektive trin til behandling af ligtorne:  

  1. Først og fremmest skal du fjerne årsagen til at ligtornen er opstået i første omgang. Skift f.eks. dit fodtøj ud med noget der passer bedre til din fods form og hverken sidder for stramt eller for løst.

  2. Blødgør ligtornen i et varmt fodbad i ca. 10 min. eller indtil du kan mærke at den er blevet blødgjort.

  3. Dyp en pimpsten i varmt vand og brug den til at fjerne det øverste lag døde hud. Brug cirkulære bevægelser til at fjerne huden effektivt.

  4. Vær opmærksom på at du ikke fjerner mere hud end højst nødvendigt. Fjern hellere for lidt end for meget i første omgang, så du undgår blødninger og infektion.

  5. Brug en speciel salve målrettet ligtorne, gerne én der indeholder salicylsyre eller urea, og smør ligtornen flere gange dagligt eller efter forskrifterne på pakken. Alternativt kan du bruge ligtorne plastre. Ovennævnte ingredienser virker også på behandling af hård hud under hælen.

  6. Beskyt dine ligtorn med latexringe, der har et hul i midten, som ligtornen kan hvile i og du dermed mindsker tryk og friktion.

  7. Hold dine tånegle trimmede. En strid tånegl, der er lidt for lang, kan tvinde tæerne op mod skoens overlæder og det kan over tid danne grobund for ligtorne.

ligtorn foto

Ligtorneplaster

Et specielt plaster til ligtorne er en nem, effektiv og ikke mindst sikker måde at behandle problemet på. Ligtorneplaster indeholder salicylsyre der langsomt opbløder ligtornen og det er netop en blødgøring af huden, der skal til, hvis man gerne vil komme problemet til livs. Et plaster til ligtorne kan samtidig indeholde hydrokolloid der bruges med henblik på at hele huden hurtigere, så et ligtorneplaster, der indeholder begge dele, giver dobbeltvirkende effekt og fjerner selv de dybeste ligtorne. Plastret fås i flere størrelser og former, både til tæerne eller selve foden.

Ligtorne plaster - Tryk på foto for mere information.

Ligtorne salve

Der findes forskellige former for ligtorne salve på markedet, der påføres det hårde hudområde ad flere omgange og skal have lov at virke over tid. Du kan både finde ligtornesalve i roll on form eller som en beholder med en applikator pen der sikrer en præcis påføring. 

Ligtorne olie - Tryk på foto for mere information.

Husråd mod ligtorne

Der findes mange husråd mod ligtorne f.eks. behandling med hørfrøolie, ananas, saft fra aloe vera planten, æbleeddike og amerikansk olie. Hos hafaro anbefaler vi velafprøvet behandling i form af salve og plaster eller opfordrer til et besøg hos en fodterapeut, der under ordnede forhold kan hjælpe med at få bugt med problemet.

ligtorn

Hvordan opstår en ligtorn?

Hvorfor får man ligtorne? Det vil vi forsøge at uddybe her: Når din hud udsættes for vedvarende tryk og friktion gennem længere tid, begynder den automatisk at danne hård hud som forsvar og beskyttelse mod det, der generer den. I langt de fleste tilfælde opstår en ligtorn på baggrund af fodtøj, der ikke sidder godt på foden. Der kan være tale om smalle sko eller høje hæle som yder et uhensigtsmæssigt tryk på fødder og tæer. Også fodtøj der sidder løst omkring foden, kan være synderen. Her kan du nemlig opleve, at din fod glider rundt i skoen og gentagne gange frikterer mod fodtøjets sider, kanter og syninger. Går du rundt med bare tæer i sko eller sandaler, kan det skabe gnidninger, som huden reagerer på ved at danne hård hud og ligtorne, men også strømper der rutsjer rundt på foden bør undgås.

Ligtorn under foden

Det er ganske almindeligt at få ligtorne under foden. Her dannes de hårde ligtorne, også kaldet clavus durus, da huden under foden bliver tør og hård. Især forfodens trædepuder kan være ramt, hvis de udsættes for vedvarende pres og fodtøjet ikke har nok stødabsorbering. Fodlidelser som knyster og hammertæer kan indirekte være årsag til ligtorne under foden, da ens normale trædemønster ændres og man risikerer at lægge trykket anderledes og derved skabe uhensigtsmæssig friktion. Det er derfor altid en god idé at behandle årsagen til ligtornen, så du mindsker tryk og friktion og derved stopper ligtornens udvikling.

Ligtorne mellem tæerne

Når tæerne presses sammen af fodtøj der er for snævert eller spidst, opstår der friktion og gnidninger. Det er her de bløde ligtorne dannes, også kaldet clavus molle, da huden mellem tæerne kan være svedig og fugtig. Hallux valgus (skæv storetå) eller overlagte tæer kan også være én af årsagerne. Ligtorne ses ofte på ydersiden af lilletåen, da huden presses mod skoens inderside og derfor er ekstra udsat i forhold til udefrakommende pres. Det er en god idé at være ekstra opmærksom på om din lilletå bliver klemt, når du køber nyt fodtøj.

ligtorn under hæl

Ligtorn under hælen 

Selvom vores hæle er udsatte, når vi går, løber og dyrker sport, ses en ligtorn på hælen ret sjældent. Det skyldes at hælen er vægtbærende, og ligtorne opstår oftest på dele af foden, der ikke er vægtbærende. Under hælen vil der i stedet dannes hård hud og i nogle tilfælde hælrevner og det kan for så vidt være lige så smertefuldt som en ligtorn, hvis ikke det behandles.

Ligtorn på fingeren

Det kan faktisk godt lade sig gøre at få en ligtorn på fingeren. I langt de fleste tilfælde, vil der dog blot være tale om ophobninger af hård hud. Det kan opstå, hvis du ikke beskytter dine hænder, når du bruger forskelligt værktøj eller spiller på instrumenter.

FAQ: Oftest stillede spørgsmål til ligtorne

Hvad er en ligtorn?

En ligtorn er en lille ophobning af fortykket hud, der vokser indad i huden og gerne opstår under foden eller mellem tæerne. Der skelnes mellem bløde ligtorne og hårde ligtorne.

Hvordan ser en ligtorn ud?

En ligtorn er en lille, hård bule på huden der kan være gullig og tør med lidt afskallet hud eller hvidlig og gummiagtig alt efter om den sidder under foden eller mellem tæerne.

Hvordan virker ligtorneplaster?

Plaster til ligtorne indeholder ingredienser, der aktivt går ind og blødgører ligtornens kerne, så den opløses over tid. Et ligtorneplaster hjælper samtidig huden til at hele hurtigere.

Hvorfor får man ligtorne?

Ligtorne opstår fordi huden på det pågældende område har været udsat for uhensigtsmæssig tryk og friktion over en længere periode. Det er tit forkerte sko, der er årsagen.

Hvordan behandler man ligtorne?

Det handler som udgangspunkt om at blødgøre ligtornen, så man kan fjerne den. En fjernelse af ligtorn under foden gøres mest effektivt med plaster og salver, eller ved at få hjælp hos en fodterapeut.

Kan man skære en ligtorn væk?

Det kan ikke anbefales at prøve at skære en ligtorn væk på én gang. I takt med at den blødgøres kan man skrabe den overskydende, døde hud væk i etaper.

Hvor lang tid tager det at fjerne en ligtorn?

Så snart du fjerner årsagen til problemet og påbegynder behandling, går det hurtigt og tager typisk 1-4 uger. 

Hvad sker der, hvis ikke man behandler en ligtorn?

Hvis en ligtorn får lov at udvikle sig, kan den føre andre seriøse fodproblematikker med sig, og det kan være fatalt for folk med dårligt helbred.

Har du brug for vejledning, er du velkommen til at ringe på tlf. 91 25 21 61 eller mail på kundeservice@hafaro.dk