• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Hvad er en diffuser?

 

Hvad er en diffuser? En diffuser kan meget mere end blot at sprede dejlige dufte, og selvom den kan se ganske moderne ud, ligger der helt andre tanker og gamle traditioner gemt i en diffuser.

hvad er en diffuser

Du fornemmer det straks, når du træder ind i et hjem, der dufter godt og måske ønsker du også selv et velduftende hjem. Måske har du allerede stiftet bekendtskab med duftspredende pinde, som opsuger og udsender forskellige dufte. De har for længst fundet vej ud i boligbutikkerne og ligeledes i mange hjem landet over. Det samme gør sig gældende for de små dampende lamper, som egentlig har samme funktion, men som har lidt ekstra at byde på.

Hvor du placerer din duft diffuser afhænger af, hvorfor du har anskaffet dig den og hvad du primært vil bruge den til. Nogle anvender udelukkende en diffuser til aromaterapi, mens det for andre handler mere om at skabe en velduftende atmosfære i hjemmet. Det smarte ved en diffuser er, at den let kan flyttes. Den kan altså anvendes på flere forskellige måder rundt omkring i hjemmet. 

Uanset om du er til duft diffuser, aroma diffuser eller bare er interesseret i æteriske olier, så er der hjælp at hente her, for der findes et væld af muligheder for at få et mere velduftende hjem. For at hjælpe dig godt på vej, giver vi dig her en gennemgang af diffuserens forskellige muligheder og specielle funktioner. 

diffuser i trælook

Diffuser i trælook - Tryk på foto for mere information.

Hvad kan en diffuser?

En diffuser findes i et væld af udtryk og former, men hvad er en diffuser egentlig? Fælles for alle diffusere er deres funktion. En diffuser er et redskab til at sprede dufte og optimere luftfugtigheden indendørs ved hjælp af damp. Ordet diffuser er simpelthen en samlet betegnelse for alle de lamper, der på forskellige vis og ved hjælp af forskellige metoder spreder velduftende aromaer i hjemmet og på arbejdspladsen.

Det er ikke en ny opfindelse at sprede dufte i hjemmet, tidligere har man for eksempel brugt tørrede blomster. Men den ældste og mest brugte diffuser gennem tiden er formentlig metoden, hvor man placerer en lille skål med vand og et par dråber æterisk olie over et fyrfadslys. Sådan kan man hurtigt og forholdsvis nemt sprede dejlige dufte og friske luften op. Stearinlys og fyrfadslys er dog forbundet med en vis helbredsmæssig udfordring i forhold til luftforurening og partikelspredning, så der er måske en grund til, at man har fundet andre veje. Fælles for alle moderne diffusere er, at de renser luften, fjerner indeklemte og tilfører rummet præcis den duft, atmosfære og stemning, du selv ønsker.

Diffuseren er derfor oplagt at bruge, hvis man ønsker at skabe en bedre lugt inden døre, men det er absolut ikke den eneste fordel ved at benytte en diffuser. Ifølge aromaterapeuter er der mange flere fordele ved at omgive sig med duft fra æteriske olier, også helbredsmæssige fordele. Men hvad er det så lige, de kan, de æteriske olier? 

Æteriske olier 

Æteriske olier kan bruges på mange forskellige måder, alt efter hvad man er til. Man kan bruge æteriske olier i et karbad, i saunagus og fortyndet med bæreolie på huden. Der er et stort udvalg af forskellige æteriske olier, som man kan bruge til nogle bestemte diffusere, men man kan, som beskrevet, også blot dryppe det over et lys i et lille vandbad for at skabe en velduftende effekt af de æteriske olier. Her er nogle ting, du skal overveje, når du skal udvælge de æteriske olier:

I dit valg af æterisk olie skal du selvfølgelig være bevidst om, hvad du har brug for, da olierne har forskellig virkning og er beregnet til forskellige tilstande eller udfordringer. I sidste ende kan det dog handle om noget så simpelt, som hvilken duft du du bedst kan lide. Det er selvfølgelig vigtigt, at det er en duft, du kan holde ud. Hvis ikke, så kan det i princippet være ligegyldigt, hvad den kan kurere. Hvad du har behov for, afhænger derfor af, hvordan du har det, hvilken humør du er i og om det er sind eller krop, der trænger til en hjælpende hånd.

Æteriske olier har et hav af forskellige virkninger og effekt gemt bag de forskellige betegnelser. Hvis du føler dig stresset og presset eller hvis du oplever besvær ved at falde til ro om aftenen, så kan æteriske olier med lavendel og kamille måske være en hjælp, da de begge har en afstressende og afslappende virkning. Citrusdufte som appelsin, citron, grapefrugt og bergamotte virker alle opløftende på humøret og spreder samtidig friske, inciterende dufte. Rosmarinolien og eucalyptus olie har en opkvikkende effekt, der skærper både koncentration og hukommelse og pebermynteolie er effektiv ved spændingshovedpine og kan afhjælpe en stoppet næse. Flere æteriske olier siges at have en anti-inflammatorisk effekt, blandt andet tea tree olien der virker antiseptisk. Man kan derfor finde megen gavn og lindring ved de velduftende æteriske olier, der bygger på en tradition, som længe har været praktiseret. 

aeteriske-olier

Se udvalg af æteriske olier. Tryk på fotoet.

Aromaterapi og aroma diffuser

Aromaterapi er en ældgammel tradition for velvære og behandling, som igen er blevet populær i den nutidige ånd og indretning. I aromaterapi bruger man æteriske olier til at behandle kroppen og psyken. Det kaldes aromaterapi, da den æteriske olie er udvundet af aromatiske planter. 

Med udtræk fra forskellige planter mener aromaterapeuterne nemlig, at man kan stimulere det limbiske system. Æteriske olier og deres aroma kan optages gennem huden og via slimhinderne, heriblandt luftvejene. Luftvejene og lugtesansen findes i den del af hjernen, der kaldes det limbiske system og lugtesansen er en effektiv kilde til at stimulere følelser og kropsfunktioner, hvorfor æteriske olier bliver set som et redskab til at påvirke både kropslig og mental trivsel. 

bergamotte æterisk olie

Bergamotte - Tryk på foto for mere information.

Dufte kan fremkalde følelser og sindstilstande. De fleste kender oplevelsen af, hvordan en bestemt parfume kan fremkalde klare minder om tidligere bekendtskaber eller afdøde relationer og hvordan duften af et bestemt krydderi eller madret måske kan transportere én direkte hjem til forældrenes køkken. Der er masser af minder og følelse forbundet til dufte, som kan igangsætte stærke, følelsesmæssige reaktioner. Derfor kalder man det også en aroma diffuser, da den kan bruges aktivt til at vende en tung sindsstemning eller lindre fysisk smerte, ligesom ved aromaterapi. At en aroma diffuser både kan sprede skønne dufte og bidrage med positiv effekt på sind og krop, er nok en af grundene til, at diffuseren er blevet så populær. 

diffuser 

Diffuser - Tryk på foto for mere information.

Hvad er forskellen på en aroma diffuser og en duft diffuser? 

En duft diffuser er en diffuser, der blot spreder parfumeret duft. Der er ikke nødvendigvis aromaterapi forbundet med en duft diffuser. Den mest simple og måske mest populære type er den diffuser, der består af en lille vase med en parfumeret væske, hvorfra en samling af træpinde stikker op. Pindene opsuger den duftende væske, som så fordamper ud i rummet. Den holder evigt, så længe man fylder op med ny væske, når den løber tør. Denne diffuser er blevet meget populær at bruge på for eksempel badeværelser og toiletter og købes færdigblandet i en butik.

En anden næsten ligeså populær model er diffusere, der kan bruges til alverdens æteriske olier, der ovenikøbet kan være anledning til aromaterapi. Der findes forskellige aroma diffusere, som fungerer på hver sin måde. Man kan både få diffusere, der forstøver den æteriske olie ogg så kan man få diffusere, der virker ved hjælp af damp eller ultralyd, ligesom en mindre kendt metode er diffusere, som fungerer ved varme. Fælles for alle disse diffusere er, at det er aroma diffusere. Forskellen mellem en aroma diffuser og en duft diffuser er altså, at en aroma diffuser tilbyder aromaterapi ved hjælp af de æteriske olier og at du selv har mulighed for at blande de æteriske olier alt efter humør. 

Er man optaget af at skabe et godt indeklima, kan diffusere med damp og ultralyde bidrage til en optimeret luftfugtighed samt at rense luften, mens du tager dig godt af dig selv, din krop og dit sind.

diffuser

Hvordan vælger man en diffuser til æteriske olier?

Når en diffuser er til æteriske olier betyder det, at det også er en diffuser, der er velegnet til aromaterapi. De fleste diffusere fungerer ved hjælp af en lille motor som får blandingen af vand og æterisk olie til at fordampe gennem bevægelse. Har du brug for en diffuser der er lydløs bør du vælge en model, der spreder de æteriske olier ved hjælp af ultralyd. En lydløs diffuser er især aktuel, hvis du ønsker at bruge den ved meditation eller når du skal falde til ro om aftenen. 

Der er altså flere forskellige valg, hvis du er på udkig efter en diffuser, der fungerer til æteriske olier og netop det, at de æteriske olier, udover at sprede duft, har en positiv effekt på krop og sind, gør disse diffusere særligt populære.

Har du spørgsmål til de diffusere vi sælger, er du altid velkommen til at kontakte os på mail: kundeservice@hafaro.dk