Gratis fragt til pakkeshop ved køb over 395 kr.

  • Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Hvad er akupressur og hvordan virker det?

Det ligger næsten i navnet: Akupressur er en alternativ behandlingsmetode hvor der lægges pres eller tryk på bestemte områder af kroppen. Det tryk, man lægger, skal holdes indtil smerten eller spændingen letter og efterfølgende vil du tydeligt kunne mærke, at du har fået løsnet op for noget. Akupressur kan sagtens kombineres med almindelig muskelmassage og mange massører inddrager da også teknikken, der hvor det giver mening. 

Akupunktur og akupressur er i familie med hinanden. Men hvor behandling med akupunktur foregår med nåle, er de eneste redskaber, der bruges i traditionel akupressur, fingre, knoer og albuer. Her stryger, gnider og trykker behandleren på de særligt sensitive områder af kroppen, som er forbundet med kroppens energibaner, organer og fordøjelse. 

Ved at trykke på de rigtige punkter får du løsnet op og “sat gang i kroppen” - det er især organerne og mave/tarmsystemet der har glæde af akupressur, men også rastløshed, uro i benene, tankemylder og stress kan afhjælpes med en god omgang akupressur. 

Akupressur kan udføres på hele kroppen som en slags massage, der med tryk og pres øger blodcirkulationen, stimulerer endorfindannelsen i kroppen, sætter gang i f.eks. fordøjelsen, løsner op for stivhed og får smerter til at lette.

Hvad er forskellen på akupressur, akupunktur og zoneterapi?

Akupressur og akupunktur har samme forhistorie og stammer begge fra Kina. Begge behandlingsmetoder tager udgangspunkt i kroppens meridianbaner. Det er altså de samme punkter, man trykker på i akupressur, som man sætter nåle i ved akupunktur.

Teknikken bruges også i Japan, hvor akupressur kaldes shiatsu. Teknikken er meget udbredt som behandlingsform og bruges bådes til fysiske og følelsesmæssige problemer. Hvis ikke du allerede har prøvet et af de fantastiske shiatsu massageapparater, kan vi kun anbefale dig at komme igang. Traditionel thai massage ligner til forveksling akupressur og shiatsu, for her er det også tryk og stræk der giver frit flow i kroppen. Det er altså en meget stor del af Asien, der har en lang og veletableret tradition for denne type af (massage)behandling.

Det siger næsten sig selv, at man skal have en uddannelse for at udføre akupunktur og arbejde med nåle i Danmark. Til gengæld findes der ikke en formel uddannelse, hvis du ønsker at blive udøver af akupressur. Som nævnt så kombineres behandlingsformen ofte med andre kropsbehandlinger og det er der intet til hinder for, da det ofte skaber nogle rigtig brugbare og effektive resultater.

Hvad så med zoneterapi - er det ikke det samme som akupressur?

Det korte svar er: Nej. Men teknikken er den samme…

Zoneterapi kaldes også refleksologi eller reflexology og er, akkurat som akupressur, en kropsbehandling der udøves via trykpunkter. Men hvor akupressur indbefatter hele kroppen, tager zoneterapi primært fødderne under behandling og til dels hænderne og ørerne.

Zoneterapi tager udgangspunkt i teorien om, at alle kroppens organer er koblet sammen med bestemte trykpunkter og ved at stimulere disse punkter, kan man hjælpe organerne. De involverede trykpunkter er i overvejende grad placeret under fodsålerne.

Akupressur er baseret på meridianbaner og energiflow i hele kroppen, hvor zoneterapi er baseret på forbindelsen mellem føddernes trykpunkter og de indre organer. Ved akupressur sidder nogle af trykpunkterne selvfølgelig også under fødderne - men det er langt fra dem alle sammen.

Resultaterne af hhv. akupressur, akupunktur, shiatsu, thai massage og zoneterapi taler dog for sig selv: Man får en dyb følelse af velvære og kroppen føles “ublokeret” og fri. Der er ingen tvivl om, at kroppen producerer lykkehormoner efter sådan en behandling, uanset hvad du kalder den! Resultatet af trykpunktsmassage er for de fleste den rene lykke!

De bedste akupressur og zoneterapi punkter - sådan bruger du en pigmåtte

Akupressur og zoneterapi kan heldigvis ikke kun nydes hos en behandler. Der findes en lang række gode hjemmeredskaber, du selv kan bruge, som med sikkerhed vil øge din velvære.

På to områder af kroppen er der særligt gode punkter til hjemmebehandling: ryggen og fødderne. Et af de mest kendte hjemmeredskaber til akupressur af ryggen er en “sømmåtte” eller en pigmåtte, som den også kaldes i daglig tale.

Vi skal være de første til at indrømme, at den ikke ligefrem ser behagelig ud og de første gange du lægger dig på den, kan du føle det temmelig grænseoverskridende. Det falder ikke os mennesker naturligt at røre ved noget, der føles ubehageligt og let stikkende - der er jo ingen, der nogensinde har haft trang til at kramme en tidsel!

Men giv din akupressur pigmåtte et par prøverunder og begynd i det små, så vil du meget hurtigt lære at slappe af på den og lade den blive ét med din krop. Under et besøg på pigmåtten vil du opleve en helt særlig udvikling af varme og velvære i kroppen, når blodomløbet begynder at bruse og endorfinerne frigives.

Der vises mange reklamebilleder af pigmåtter med en smilende ung dame, der ligger næsten afklædt på gulvet, men det er ikke nødvendigvis her, du får det optimale udbytte af pigmåtten. Det er nemlig ikke rart at ligge på et koldt og hårdt gulv, pigmåtte eller ej, og da slet ikke uden tøj på, for så kommer man bare til at fryse. Har du gulvvarme i huset, kan det derimod opleves som den rene velvære at bruge pigmåtten på gulvet og der er da heller ingen tvivl om, at den største effekt af en pigmåtte fås, når du bruger den på et fast underlag.

Alligevel kan du sagtens placere pigmåtten i din seng eller sofa, som er blødere underlag end et gulv og stadig få en rigtig god effekt af akupressuren. Du må gerne have undertøj og en tynd t-shirt på, når du ligger på sømmåtten, specielt i øvefasen, hvor du lige skal vænne dig til behandlingen og trykket mod huden. Bruger du pigmåtten mod den bare hud, kan du lægge et tæppe eller en dyne over dig, så du ikke begynder at fryse.

De første gange du bruger en pigmåtte, skal du muligvis lige "overtale" din hjerne til at forstå, at piggene ikke stikker hul i huden, for det gør de naturligvis ikke. Piggene er lavet af plast og er placeret så stategisk i små grupper, at de samtidig bærer din krop, mens de trykker på din hud. De kan komme til at rammer nogle rigtig ømme punkter, især hvis dit bindevæv er stift, men bare rolig, der går ikke hul på huden. Ligger du på din madras, der betegnes som et blødt underlag, vil pigmåtten forme sig efter din krop og fordele vægten ligeligt (modsat gulvet, der betegnes som et hårdt underlag, hvor visse dele af ryggen kommer til at bære hele vægten).

Så begynd i det små med at lægge dig på pigmåtten et par minutter ad gangen. Husk, at det er helt i orden at skifte stilling undervejs - det må ikke føles direkte smertefuldt og ubehageligt at ligge på en pigmåtte, men giv lige kroppen lov til at acceptere den lette prikken og stikken. Nu vil du mærke varmen brede sig… kroppen begynder nemlig at udskille endorfiner, som er det “velværehormon” der også frigives efter motion, sex og chokolade.Når først du lærer at slappe af i kroppen, og det er vigtigt (tag et par dybe indåndinger!), så vil du opleve en helt ny følelse i din krop. 

Hvis tanken om at ligge på en hel pigmåtte gør dig utryg, så start med en pigpude eller en sømmåtte til fødderne - også zoneterapi tøfler er effektive mod stive led og spændinger i kroppen. Her vil du opleve, at det er utroligt som nogle prik under foden kan sætte gang i f.eks. fordøjelsen! Igen, begynd i det små og sid ned når du lægger vægten på måtten eller tøflerne første gang. Endorfinerne frigives, når dine ømme punkter løsnes op, så energien kan flyde frit, spændinger opløses og kroppen folder sig ud.

Gør akupressur ondt?

Finder du en dygtig professionel behandler, der har styr på sine tryk- og triggerpunkter, så gør akupressur ikke mere ondt end enhver anden massage. Sagt på en anden måde: I kan altid aftale indbyrdes, hvor hårdt der må trykkes… 

Ofte kommer de fleste først afsted til en behandler, når situationen allerede er gået i hårdknude og kroppen er ekstra spændt op. Hvis det er tilfældet, vil kroppen naturligt være mere øm under de første behandlinger og du skal regne med, at der skal mere end én behandling til. Gør du brug af en akupressur behandler jævnligt eller bruger du en pigmåtte regelmæssigt, vil du være knapt så øm under behandlingerne. Formålet er at få løsnet op i kroppen, så den kan slappe bedre af og det er netop det, akupressur handler om: at få det godt i kroppen.

Vil du vide mere om akupressur og brugen af hjemmeredskaber til akupressur, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller mail kundeservice@hafaro.dk