En brækket tå er et af de mest almindelige brud, man kan få og skyldes som regel et direkte slag eller stød på knoglen. Denne type brud kaldes en traumatisk fraktur. Knoglebruddet kan dog også udvikle sig over længere tid i form af "træthedsbrud", også kaldet stressfraktur. Her er der tale om en gentagen overbelastning, som gradvist forårsager fine revner i knoglens struktur.
Hvordan opstår et tåbrud?
En brækket tå opstår som oftest, hvis du har slået foden mod noget hårdt. Det kan også ske ved, at din tå er blevet klemt eller noget tungt er faldet ned over dine tæer. Endelig kan et brud også skyldes gentagne belastninger af tåen fx ved løb eller sport. I dette tilfælde kaldes det et "stressbrud" og det vender vi tilbage til senere i artiklen.
Der er 26 knogler i den menneskelige fod og hver af dem kan brækkes. Det mest almindelige brud er på storetåen og lilletåen. Det skyldes at disse to tæer er de yderste på foden og dermed de mest udsatte. Ved brud på storetå bør der altid tages røntgenbilleder. Hvis du har mistanke om brud på nogle af de andre tæer, bør du søge læge, som så kan vurdere, om det er nødvendigt med en røntgenundersøgelse.
Brækket lilletå eller storetå
De to tæer, der brækker hyppigst, er lilletåen og storetåen. Som de yderste tæer på foden er de de mest udsatte. Der kan dog være stor forskel på behandlingen af de to tæer, alt efter hvor kraftigt bruddet er.
En brækket lilletå er nok den mest udbredte form for knoglebrud i foden. Det hænger selvfølgelig sammen med placeringen af lilletåen, som gør, at den relativt let kan støde ind i en dørkam eller et møbel og så det faktum, at den er lille og skrøbelig i forhold til fx storetåen. Man kan derfor let forstuve eller brække sin lilletå.
Storetåen består af to tåknogler. Den yderste tåknogle kaldes phalanx distalis, og den inderste kaldes phalanx proximalis. En brækket storetå opstår typisk i forbindelse med, at man taber noget på den. Men det kan også ske i aktiv bevægelse, hvor man fx falder på en trappe eller sparker den hårdt ind i en genstand. Behandlingen af en brækket storetå er opbinding af tåen, som typisk er tilstrækkeligt for at give tåen støtte og ro. Men der findes også specielle skinner, som kan bruges til at afstive tåen endnu mere. Ved kraftigere brud er gips omkring forfoden den bedste behandling. Hensigten med bandage, gips og skinne er at støtte den brækkede knogle, så den kan hele op uden at blive skæv eller deform. Støtten bør vare i mindst 2-4 uger. En sjælden gang går bruddene ind i selve leddet. Det kan da være nødvendigt med operation for at undgå, at du får problemer med tåen på længere sigt.
Symptomer ved brækket tå
Symptomerne på en brækket tå er normalt ret tydelige - smerter, hævelse og blå mærker omkring det sted, hvor tåen er brækket. Nogle gange kan tåen se lettere deform ud og det kan være svært at gå, som du plejer. Der er ofte meget lidt blødning, fordi blodkarrene i tæerne er relativt små. Hvis du har mistanke om, at du har brækket din tå, er det vigtigt at opsøge en læge hurtigst muligt, så de kan vurdere skaden og påbegynde den rette behandling. Afhængig af bruddets sværhedsgrad kan behandlingen spænde fra at bære en speciel sko til at blive opereret.
Hvordan yder jeg førstehjælp til en brækket tå?
Har du brækket tåen, er det vigtigt at følge disse trin:
- Hvis tåen bløder: Stop blødningen ved at lægge pres på skadestedet med en ren klud eller klæde.
- Afkøl det skadede område: Læg is på tåen for at mindske hævelse og smerte. Put fx isterninger i en frysepose omviklet med et viskestykke eller brug kolde omslag i cirka 20 minutter pr. time de første 6 timer.
- Hold foden hævet og i ro: Løft foden over hoftehøjde, når du ligger ned. Undgå bevægelser på selve brudstedet.
- Gå til lægen: Få diagnose og behandling så hurtigt som muligt.
Behandling af brækket tå
En brækket tå skyldes næsten altid en traumatisk fraktur. Behandling af denne type fraktur afhænger af selve knoglebruddet og kan inkludere følgende behandlingsmuligheder:
- Hvile: Ofte er hvile i sig selv nok til at hele en brækket tå. Det kan også være en god idé at holde foden løftet på en pude eller skammel og så bør man undgå alle former for sport.
- Gips: En brækket tå kan godt lægges i gips, men det er ikke noget man typisk benytter.
- Stive- eller hårdsålede sko: En sko med en hård sål beskytter tåen, og holder den på plads. Sørg for at gå med brede, komfortable sko med flad hæl.
- Tape eller bandage: I de fleste tilfælde kan det lindre at tape tåen fast til en af de andre tæer.
- Operation: Hvis knoglebruddet er alvorligt – eller især hvis leddet også er påvirket – kan operation være nødvendigt.
Hvad er forskellen på en brækket tå og en forstuvet tå?
En brækket tå er et decideret brud, hvilket betyder, at knoglen er brækket. En forstuvet tå er en skade på ledbåndene, som er det væv, der forbinder knoglerne med hinanden. Symptomerne på en forstuvet tå ligner symptomerne på en brækket tå - smerter, hævelse og blå mærker omkring leddet. Men ved en forstuvning er smerten normalt ikke lige så alvorlig som ved et brud og tåen er ikke deformeret.
Hvad er et stressbrud på tæerne?
Et stressbrud, også kaldet et træthedsbrud, er en lille revne i knoglen, som skyldes gentagen overbelastning (stress). Det er en meget almindelig skade hos atleter, der dyrker meget hård træning, men ses også hos motionister, der forøger distancen af deres løberute for hurtigt og for meget. Andre årsager til stressbrud på en tå kan være:
- Dårligt fodtøj. Typisk er der tale om forkerte løbesko, der ikke giver optimal stødabsorbering
- En unormal struktur i foden, deformiteter eller knogleskørhed (osteoporose).
I disse tilfælde kan der komme små, hårfine knoglebrud, som gør ondt ved bevægelse. Det er vigtigt, at man ikke ignorerer denne type frakturer; de kræver lægetilsyn for at hele ordentligt.
Hvad er symptomerne på en stressfraktur?
- Det mest almindelige symptom på et stressbrud er smerte. Det starter som regel som en gennemgående smerte, der bliver værre ved bevægelse og motion.
- Smerte der forsvinder ved hvile, men vender tilbage, når man står oprejst eller er aktiv.
- Smerte ved berøring af tåen.
- Efterhånden som skaden bliver værre, kan smerterne også være til stede, selv når du er i hvile. I svære tilfælde kan smerterne være så slemme, at de hindrer dig i at gå.
- Hævelser på og eventuelt omkring den brækkede tå, men ingen blå mærker.
- Hvis du har mistanke om et stressbrud, er det vigtigt at gå til lægen så hurtigt som muligt. Din læge vil normalt kunne diagnosticere et stressbrud blot ved at tale med dig om dine symptomer og ved at undersøge din fod.
Hvordan behandler man et stressbrud?
Behandlingen omfatter normalt hvile og brug af en særlig støvle eller gips. Det er kun sjældent nødvendigt med operation. I de fleste tilfælde heler knoglen inden for seks til otte uger.
Opbinding af brækkede tæer
Du kan binde din brækkede tå op med tape eller købe en særligt udformet bandage, der er beregnet til at binde to tæer sammen. En tå-bandage har justerbar velcro, som gør den fleksibel og nem at bruge, når du skal tape to tæer sammen. Tå-bandagen kan tages af og på efter behov og kan bruges igen og igen - du slipper således for den mere besværlige optapening. Den er også velegnet til opbinding af krogede hammertæer, overlappende tæer samt forstuvede tæer.
Tå bandage til forstuvet eller brækket tæer - Tryk på foto for mere information.
Prøv en tå-bandage ved andre problemer
Der er flere og andre tåproblemer, der kan afhjælpes med en bandage. En af dem er hammertå. Hammertå er en fejlstilling af én eller flere af dine tæer. Det rammer som regel anden, tredje eller fjerde tå. Tæerne består af 3 led: Grundleddet inderst, midterleddet og yderleddet. Ved hammertå er midterleddet bøjet, mens grundleddet og yderleddet er strakt. Tåen ligner lidt et hammerhoved, deraf navnet.
Man får ofte hammertæer på begge fødder. Der er smerter og fortykkelse under tæernes grundled og over de øvrige led. Det er typisk svært at finde passende sko, som ikke trykker på tæerne og giver smerter. Årsagen til udvikling af hammertå er ikke kendt. Men man antager, at det skyldes en ubalance mellem bøjemuskler og strækkemuskler, der er forbundet med senerne ned til tåleddene både på overside og underside af tæerne. Hammertæer kommer ofte i forbindelse med hallux valgus (indadvendt storetå).
Hammertæer kan behandles med det formål at lindre smerter. I mange tilfælde er det nok at anvende rummelige sko eller fodtøj, der er tilpasset personligt til dine fødder. En tå-bandage kan bruges til at opbinde den krogede hammertå sammen med sin nabo-tå, hvilket kan rette lidt ud på hammertåen. I andre tilfælde kan det være nødvendigt med en operation.
FAQ: Oftest stillede spørgsmål til brækket tå
Hvordan kan man se om en tå er brækket?
Typiske tegn på en brækket tå er smerter, blodudtrædninger – nærmere bestemt blå mærker – samt ømhed der udløses både ved direkte tryk på tåen, men også ved indirekte tryk, fx når du er i bevægelse. Tåen kan også få en deform bøjning.
Hvordan ser en brækket storetå ud?
En brækket storetå vil typisk hæve op og det er helt normalt at den også bliver blålig.
Kan man gå med en brækket tå?
Man kan godt gå med en brækket tå, men lige efter skaden er sket, anbefales det at holde den i ro, køle den ned og holde den højt. Efterfølgende kan man tape den med en tå bandage eller afstive storetåen med en speciel skinne, så man belaster den mindst muligt.
Kan man gå med en brækket fod?
Et brud i foden giver nedsat funktion og man kan derfor sjældent holde ud at støtte på den. Derfor er det rigtig svært at gå på en brækket fod og det anbefales at aflaste den i op til 6 uger efter bruddet.
Hvordan ved jeg om min tå er forstuvet?
En forstuvet tå gør ikke lige så ondt som en brækket tå og du vil heller ikke opleve nogle deformiteter i tåen.
Kan man gå med en forstuvet tå?
Man kan sagtens gå med en forstuvet tå, der blot er en skade på ledbåndene. Dog bør du holde igen med aktiviteter og udfoldelser som gør ondt i leddet.
Hvor lang tid varer en forstuvning?
En typisk forstuvning kan vare i 3-6 uger eller længere.
Hvordan taper man sin tå?
Den nemmeste måde at tape sin tå er med en såkaldt tå bandage, som du stikker den brækkede eller forstuvede tå igennem, hvorefter du fikserer resten af bandagen omkring nabotåen med den smarte velcrolukning.
Brækket tå? Søg læge
Husk, at har du mistanke om, at din tå er brækket, så er det vigtigt, at du søger læge. Lægen kan vurdere, hvad der er det rette at gøre, så du undgår langvarige komplikationer. Generelt set er en brækket tå ret ukompliceret og med den rette behandling, undgår du at forsinke helingen eller forværre bruddet.
Hos Hafaro har vi et kæmpe udvalg af fodprodukter til at afhjælpe stort og småt og har du brug for mere information omkring en brækket tå, eller vil du vide mere om vores tåbandage, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller sende en mail til kundeservice@hafaro.dk