Ahhh, væk med den tørre, triste og grå hud!
Akkurat som en fodbehandling kan gøre underværker for dine fødder, så elsker mange en tørbørstning af kroppen. Det tager kun et par minutter, men vi tør godt love dig, at du bagefter føler dig som et helt nyt menneske.
De døde hudceller, der sidder på overfladen af din hud, bliver grå, triste og skællede at se på og huden føles ru og tør. Dem kan du fjerne med en god bodyscrub eller endnu bedre og langt mere effektivt; en omgang tørbørstning der virkelig sætter gang i blodomløbet. Under de døde hudceller gemmer den nye, friske hud sig, så når den døde hud gnides af, resulterer det i strålende hud med en sund glød. Tørbørstning kan også hjælpe på cellulite eller appelsinhud, som de fleste kalder det!
Tørbørstning er bestemt ikke et nyt påfund, tværtimod. En tørbørstning eller en scrub, med f.eks. salt, er en fast del af mange skønhedsritualer verden over. Nogen tørbørster sig i forbindelse med massage, mens andre tørbørster kroppen i forbindelse med et traditionelt tyrkisk hammam bad.
En tørbørste har selvsagt børstehår og hvis din hud er sensitiv, mener nogle, at det føles lidt som at kysse en gulvskrubbe de første par gange man tørbørster kroppen. Hvis det også er tilfældet for dig, så findes der heldigvis et alternativ i form af en skrubbehandske, som du kan bruge i stedet. Uanset hvilket redskab du bruger til at fjerne døde hudceller med, så er resultatet en fantastisk følelse af velvære kombineret med en babyblød hud.
Tørbørstning er med andre ord stærkt vanedannende, på den gode måde!
Sådan tørbørster du kroppen - guide til tørbørstning
Tørbørstning skal foregå i lange strøg på arme og ben og altid i retning mod hjertet. Du bør altså arbejde dig fra fødderne og opad eller fra håndleddet og op mod skulderen. På den måde stimulerer og hjælper du venerne i kroppen med at pumpe blodet tilbage til hjertet, så du øger og forstærker blodomløbet. Børster du den modsatte vej, sætter du i stedet kroppen på overarbejde. Dit torso kan du til gengæld børste, som du har lyst til. Nogle foretrækker at tørbørste i cirkler, mens andre fortsætter de lange strøg fra arme og ben. Vælg det der passer dig bedst!
Når du tørbørster dig derhjemme, vælger du selv, om det er en decideret børste, du ønsker at bruge, eller om du føler dig bedre tilpas med en klassisk skrubbehandske . Handsken er lidt lettere at styre, så det er bare med at prøve sig frem.
Traditionelt set tørbørster man kroppen med en stor børste med naturhår og de findes både i en ‘håndholdt model’ og på et aftageligt skaft. Hvis du har svært ved at få hånden op mellem skulderbladene eller tørbørste dig ordentligt på ryggen, så er en peeling strop af hampfibre et godt valg. Alternativt kan du bruge en lange loofah skrubbesvamp.
Du kan også bruge en hamphandske. Den er god hvis du foretrækker at “børste” dig, mens du alligevel står under bruseren. Tørbørsterne med naturhår bruges på tør hud, altså før badet, mens handsken kan bruges på både tør og våd. Vores hamphandske er i øvrigt fremstillet under fair trade vilkår, så du er sikret, at kvinderne der strikker den, får ordentlig løn og gode arbejdsforhold.
Hvor tit skal jeg tørbørste kroppen?
Tørbørstning giver et boost til blodomløbet allerede første gang og det er dén følelse af velvære der er stærkt vanedannende - udover altså, at du får has på din trætte, tørre hud. Faktisk mener nogle, at tørbørstning kan sidestilles med en gang ‘mini-vinterbadning’ - fordi varmen straks breder sig på samme måde i hele kroppen og sætter effektivt fut i blodcirkulationen!
De fleste gør tørbørstning til en daglig rutine og vælger at tørbørste sig, lige inden de tager et bad, så den løse, tørre hud falder af i brusekabinen. Det gør rengøringen lidt lettere. Men du bestemmer sådan set selv, hvor tit du vil børste huden…
Hvis du aldrig har tørbørstet dig før, vil vi anbefale, at du går lidt forsigtigt til værks de første par gange. En til to gange om ugen er fint, du skal nok få has på den tørre hud på kroppen alligevel. Som du bliver mere øvet og huden vænner sig til børsten, kan du øge hyppigheden og børste kroppen oftere. Du kan også dele kroppen op i zoner og tage benene den ene gang og armene den næste. Det er dig der bestemmer!
Hvis du har cellulite, som du prøver at få has på, skal du børste hudområdet dagligt. Men det er er ingen mirakelkur… Det er først, når de nye celler nederst i huden når op i hudoverfladen, at du kan begynde at se en forandring. Men bliv endelig ved med at børste din cellulite, så du får sat gang i udrensningen af cellerne hver dag med den øgede blodgennemstrømning.
Så for at svare på spørgsmålet om, hvor tit du skal tørbørste kroppen, er svaret herfra: Der er ingen regler, så gør det, når det passer dig!
Er tørbørstning sundt?
Tørbørstning er absolut sundt for kroppen, ja! Ved at sætte gang i blodomløbet, sætter du også gang i udrensningen af affaldsstoffer i kroppen. Det, i sig selv, giver et boost af velvære. Dertil kommer så selvfølgelig, at du får en lækker, blød og mere spændstig hud. Og fik vi nævnt at den øgede blodgennemstrømning også hjælper på den let bulede hud, du får ved appelsinhud eller cellulite?
Døjer du med indgroede hår er tørbørstning også den perfekte måde at undgå betændelse og hårde talgknuder - du løsner op og fjerner urenheder omkring hårrødderne med børsten eller handsken. Har du dog røde, hævede eller betændte hudområder, så gå lidt forsigtigt til værks og slut evt. af med en skintonic på en vatrondel.
Har du sårskorper, psoriasis eller eksem i huden - eller har du reddet dig en slem solskoldning - så er en skrubbehandske bedst til at komme forsigtigt omkring de udsatte hudområder. Åbne sår må du selvfølgelig aldrig tørbørste.
Sund og problemfri hud har kun godt af regelmæssig tørbørstning, så den kan du børste dagligt, hvis du vil!
Tørbørstning af ansigtet - det billige alternativ til en dermaroller
Din hud i ansigtet kan også blive træt, tør og grå, specielt fordi den dagligt udsættes for skidt og forurening samt sol, vind og vejr. Her har du forskellige muligheder for at få gløden tilbage i kinderne: Du kan selvfølgelig bruge et ansigtsprodukt som en scrub eller peeler, men her kommer udgiften igen, hver gang produkterne er brugt op og du skal købe nye.
Dermarollers er særdeles populære og her prikker du mikroskopiske huller i huden, som stimulerer celleproduktionen og forstærker effekten af din serum. En god dermaroller er dog ikke billig og nålehovedet bør udskiftes hver 2.-3. måned, da nålene på sigt bliver sløve og effekten aftager.
Du kan også bruge en lidt mere analog - og langt billigere - metode: Nemlig at tørbørste ansigtet. Det giver nøjagtigt samme resultat. Faktisk vil nogle mene et bedre resultat, for her får du også skrubbet de døde hudceller af din ansigtshud. Det gør en dermaroller ikke på samme måde. Tørbørstning er altså en både billig og effektiv metode og kræver intet andet end en børste, som kan bruges igen og igen. Når du tørbørster ansigtet, bør du dog bruge en lille børste og arbejde dig gennem ansigtet i blide, cirkulære bevægelser. Du bør ikke tørbørste ved øjenområdet, da huden her er meget tynd og sart!
Din hud kommer til at gløde, så du ser frisk og veludhvilet ud! Tørbørstning er med andre ord godt for både krop og ansigt og netop derfor, elsker så mange at tørbørste sig!
Hos Hafaro har vi et stort udvalg af lækre produkter til bad & brus og har du brug for mere viden om tørbørstning, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller mail kundeservice@hafaro.dk