• Altid gode råd og vejledning
  • Dansk kundeservice 
  • Levering: 1-2 hverdage

Derfor har du ondt under fødderne

Vores fødder er en af de mest hårdtarbejdende kropsdele, vi har. Hver dag udsættes fødderne for alverdens prøvelser og alligevel er det ofte den del af kroppen, vi passer mindst på. Vi plejer vores ansigt, hænderne forkæles med håndcreme, når de føles tørre, men fødderne… ja, dem glemmer vi ofte alt om, lige indtil den dag hvor de gør ondt og fortæller os, at der skal gøres noget NU. Kroppen er heldigvis sådan indrettet, at den nok skal fortælle os, hvis den føler sig overset og mangler opmærksomhed. Så når fødderne begynder at "tale", er det vigtigt at reagere, så du undgår at slide på dine knæ og overbelaste musklerne i lægge, lår og lænd.Hos Hafaro har vi et stort udvalg af fodprodukter der kan effektivt afhjælpe stort og småt.

De tre mest almindelige grunde til at du har ondt i fødderne

  • Fodsmerter pga. fortykket hud, ligtorne og hælrevner
  • Ondt i svangen og under forfoden grundet overbelastning og forkert fodtøj
  • Smerter i fodens knogler fra gigt og andre lidelser

Har du også ondt i fødderne og kan du nikke genkendende til beskrivelserne så læs endelig videre. Her får du en gennemgang af de forskellige former for smerter i fødderne samt effektive forslag til, hvordan du gør dine fusser glade igen, så dine fodsmerter ikke udvikler sig til en kronisk tilstand.

Huden på mine fødder er hård eller sprækket, og det gør ondt!

Hård hud opbygges naturligt som et modpres, forstået på den måde, at hvis et hudområde udsættes for tryk over længere tid, så opbygger kroppen automatisk hård hud for at beskytte foden. En praktisk foranstaltning fra dengang mennesket endnu gik barfodet, og hård hud tjente som beskyttelse og gjorde fødderne mere modstandsdygtige overfor grene, kviste og skarpe sten. Hård hud er desværre knap så praktisk i dag, hvor fødderne skal klemmes ned i et par sko.

Døjer du med hård hud under fødderne, er det ofte et tegn på, at dit fodtøj ikke er ordentligt tilpasset din fod. Nogle får hård hud, hvor der sidder en syning i skoen, andre på storetåen eller lilletåen fordi skoen er for snæver og presser tæerne sammen. Hård hud under hælen er ret almindelig og opstår, når skoen ikke sidder ordentligt til omkring foden, fx fra sko uden hælkap der støder mod hælen, hver gang du tager et skridt. Hård hud kan også opstå i perioder med varmt vejr, hvor fødderne hæver mere end normalt og skoene pludselig bliver lidt for små eller når kulden sætter ind og fødderne skal vænne sig til vinterstøvler og ekstra sokker. En effektiv måde at få den tørre, hårde hud til at opløses, er at bruge et par hælstrømper af gel, som genskaber hudens naturlige fugtbalance.

hælstrømpeHælstrømpe af gel - 99 kr. Tryk på foto for mere information.

Uanset årsagen til hård hud, er det en god idé at gøre noget ved det nu - ellers bliver det kun værre! Hvis et bestemt område af foden er under tryk i længere tid, vil noget af den hårde hud udvikle sig til ligtorne, som er fortykket hud, der vokser indad. Ligtorne kan være noget så smertefulde at rende rundt med, så gør noget ved den hårde hud nu, inden den udvikler sig og giver dig andre fodskavanker.

Hvis din hårde hud på hælene derimod sprækker, skyldes det ikke kun tryk men også dehydrering og dermed udtørring af huden, som får den til at krakkelere. Hælsprækker ses ofte hos folk der går med sko uden hælkap, fx. træsko, sandaler uden rem og klip klapper kombineret med et lavt væskeindtag og manglende påsmøring af creme på huden. Når huden har været tør og under unødig pres over længere tid, begynder den til sidst at sprække og krakkelere. Hælrevner under fødderne er smertefulde for de fleste og kan hæmme dig i din hverdag - og er de først opstået, kan de være svære at slippe af med igen!

Hvordan kureres hård hud, så det ikke gør ondt under fødderne længere?

For det første skal du kigge dit fodtøj igennem og finde ud af, hvilke sko der er “synderen”. 

Nu har du to valg: Enten smider du dem ud (av av!!) eller også forsøger du at udvide skoene med en skoudvider, hvis altså den hårde hud opstår ved tæerne. En skoudvider virker bedst ved sko i læder, ruskind og fleksible tekstiler, mens sko af nylon og kunstlæder sjældent kan gøres bredere.

sko udvider

 Sko udvider - Tryk på foto for mere information.

Hvis ikke du gør noget ved dine sko nu, kan du fjerne nok så meget hård hud under fødderne, blot for at ende med det samme problem igen om en måned og så bliver fodbehandlingerne og fodcremen snart dyrere end et par nye sko! Nye sko bør derfor ses som en investering - og det er sød musik i enhver kvindes ører. :-)

Næste punkt på dagsordenen er at få den hårde hud fjernet.

Har du fået en ligtorn, så koncentrer dig om den først (og lad være med at gå i de sko, der er årsagen til, at den er opstået). En ligtorn er nemlig fortykket hud, der vokser indad i foden - så gå nænsomt til værks. Ligtornens døde, hårde hud skal opløses langsomt, så den fjernes lag for lag og kan evt. fjernes med en ligtornepen eller et ligtorneplaster. Er ligtornen så øm, at du ikke kan røre ved, eller sidder den et sted under foden, hvor du har svært ved at nå, anbefaler vi dig, at få den fjernet hos en statsautoriseret fodplejer.

ligtorne behandlingLigtorne behandling - Tryk på foto for mere information.

Resten af den hårde hud på fødderne skal selvfølgelig også behandles - det gøres bedst med et kort, lunkent fodbad, en pimpsten og en lækker fodcreme. Eller endnu bedre: En effektiv fodmaske med eksfolierende egenskaber der er særligt velegnet til tør, hård hud og får den gamle hud til at skalle af og løsne sig. En anden, effektiv måde at få den tørre, hårde hud til at opløses, er ved at bruge et par hælstrømper af gel, som genskaber hudens naturlige fugtbalance.

fodmaskeFodmaske - Tryk på foto for mere information.

OBS! Hvis du har dårligt blodomløb eller diabetes bør du ikke selv gå i gang med en fodbehandling men i stedet lave en aftale hos en statsautoriseret fodterapeut.

Skyldes dine smerter i fødderne revner i hælene så læs med her

Hælrevner kan være virkelig smertefulde og længe om at hele. Oplever du, at huden under dine hæle begynder at tørre ud og de første sprækker viser sig, så er der ingen tid at spilde - det er nu, du skal sætte ind!

Hvis du har ondt i fødderne pga. revner i hælene, skyldes det ofte tør hud og du kan med fordel stille dig selv det spørgsmål, om du drikker nok vand og opfylder dit daglige væskebehov? Væske er med til at gøre huden smidig og blød og et opfyldt væskebehov kan derfor virke forebyggende på hælrevner.

hælrevner

Det næste du skal gøre er at investere i en god fodcreme - og du bør gøre dig selv og dine fødder den tjeneste at bruge den flere gange om dagen. Der findes nemlig ikke nogen hurtig løsning på dine hælrevner, andet end langsomt at lade huden gendanne sig selv og så selvfølgelig forebygge, at problemet opstår igen. Jo mere fugt du tilfører huden, både indefra med væske og udefra med cremer, jo stærkere og mere smidig vil den nye hud blive og du vil undgå sprækker.

Det betyder også, at du fremadrettet skal gøre det til en vane at smøre dine fødder ind i creme hver dag, fx. inden sengetid eller efter et bad og meget gerne to gange om dagen. 

Dine fødder gør ondt i svangen, under forfoden, i musklerne eller senerne

Fødderne ændrer sig hele livet igennem og jo ældre vi bliver, jo fladere bliver vores fødder. Det betyder, at du med alderen kan få problemer med nedsunken forfod, overbelastede sener, led og muskler og selve fodens trædeflader ender måske med at gøre ondt. 

Hvis ikke du dyrker sport, der medfører overbelastning og forklarer smerterne i fødderne, så er det ofte selve fodens anatomi, der har ændret sig over tid og nu er begyndt at volde udfordringer. Du har måske ændret dit trædemønster, går lidt skævt, lægger vægten forkert eller mangler støtte i svangen af dine sko og det kan resultere i at sener, led og muskler bliver overbelastede, fordi de prøver at kompensere.

Her skal du sætte ind på to måder:

For det første bør du aflaste de smerter, du allerede har, så fødderne får ro og dine muskler, led og sener slapper af. Det kan du gøre med simple øvelser til fødder og tæer, hvor du skiftevis spreder tæerne og krummer dem sammen eller give dine fodsåler massage, så blodcirkulationen styrkes og blodet iltes. Der findes mange forskellige massageredskaber til fødderne, så vælg det der passer bedst til dig: En massagebold, en massagerulle eller måske endda en pigmåtte til fødderne - det sidste kræver lidt tilvænning, men effekten er så effektiv, at du hurtigt vil føle det stærkt vanedannende.

sømmåtte til fødderneSømmåtte til fødderne - Tryk på foto for mere information.

Hvis du virkelig vil forkæle dig selv og dine fødder, er en shiatsu massagepude til ømme fødder en virkelig god investering. Ikke nok med at du får en dybdegående vævsmassage, der ikke bare kan mærkes i fødderne men i hele kroppen, du kan også lyne overdelen af massagepuden og bruge den ved infiltrationer og stivhed i lænd, ryg og nakke.

massagemaskine til ømme fødderMassagepude til ømme fødder - Tryk på foto for mere information.

Det næste du bør gøre, er at skifte til fodtøj der understøtter dit trædemønster og fodens form bedre. Små, lette indlæg i dine sko er også en mulighed, som mindsker overbelastning af sener, led og muskler. I visse sportsforretninger kan du få "taget dit fodaftryk”, der viser, hvor på dine fødder du lægger vægten og du kan dermed blive klogere på, hvilke områder af foden, der måske mangler støtte. Systemet er opfundet til at matche de rigtige løbesko med de rigtige fødder, men selvom det ikke er løbesko, du er på udkig efter, kan du helt sikkert få hjælp alligevel.

Indlægssåler der aflaster og støtter trætte fødder er også en effektiv løsning til at lindre forskellige former for fodsmerter. Der findes et utal af såler til mange forskellige typer af sko, fra trykaflastning af hælen til svangstøtte og gelesåler, der giver et ekstra stødabsorberende lag i dit fodtøj. Massage og nye indlægssåler kan derfor være løsningen, hvis du har ondt under forfoden eller i svangen.

såler svangstøtte

Platfodssåler - Tryk på foto for mere information.

Gør det ondt i fødderne fordi du har gigt?

Gigt i fødderne kan gøre rasende ondt og det knager nærmest i knoglerne, når vejret er gråt og vådt. Vi kan desværre ikke hjælpe dig med at kurere gigten, men vi giver dig hellere end gerne vores bedste tips til, hvordan du holder fødderne varme og lindrer gigtsymptomerne - især på en råkold efterårsdag.

hjemmesko af merinouldHjemmesko af merinould - Tryk på foto for mere information.

 

Først og fremmest skal du undgå at dine fødder får træk. Det betyder, at strømpesokker ikke altid er nok, medmindre de er lavet af uld. Vil du være helt sikker på at holde varmen omkring fødderne, er et par gode skridsikre hjemmesko med højt skaft, der både varmer fødder og ankler, værd at overveje. Er du mere til nogle stramtsiddende hjemmefutter, kan det også klares, og de er alle af uld, der virker både fugt- og temperaturregulerende og med fordel kan bruges både sommer og vinter. 

Er du stillesiddende i længere tid ad gangen, kan du afhjælpe gigtsmerterne med en elektrisk varmepude til fødderne. Den ligner en lille måtte og skal placeres direkte på gulvet, hvor den holder en konstant varme på 40° og sender behagelig varme op gennem fødder og ben. Aaaah! Så behøver du heller ikke skulle varme fødderne på din bedre halvdel i sengen hver aften!

varmepude til fødderne

Varmepude til fødderne - Tryk på foto for mere information.

Har du brug for at supplere med ekstra varme i dine vinterstøvler, kan et par termosåler med uld holde tæerne varme på de koldeste dage. Sørg i det hele taget for at gå i lukkede sko, også indendørs. Gigtramte fødder og tæer kan gøre virkeligt ondt, men du kan gøre meget for dine fødders velvære ved at holde dem lune og beskytte dem mod kulde fra gulvet samt undgå træk, når du er indendørs.

Træning af fødderne holder også gang i de stive led og øger blodomløbet - her er fem øvelser fra Gigtforeningen til smidige fødder hvor du bruger en massagebold. Dine fødder er dit “transportværktøj” og hvis ikke de fungerer optimalt er det svært for dig at komme omkring. Akkurat som bilen eller cyklen skal de plejes og passes for at kunne bringe dig sikkert fra a til b.

massagebold til fødderne

Massagebold til fødderne - Tryk på foto for mere information.

Det er ikke meningen, at du skal have ondt i fødderne. Oplever du fodsmerter, murren eller ømhed pga. hård hud, revner i hælene, måden du går på eller som et resultat af forskellige fodskavanker, er vores allerbedste råd, at du tager det alvorligt. Når kroppen gør ondt, er det fordi den prøver at fortælle dig, at den ikke har det godt og at du bør gøre noget ved det. Dine fødder danner platform for hele din krop og kan hurtigt få livskvaliteten til at dale, hvis ikke de har det godt - så pas på dem!

Har du spørgsmål til de fodproblematikker, der er nævnt i artiklen eller er du nysgerrig på nogle af de nævnte produkter, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 91 25 21 61 eller sende en mail til kundeservice@hafaro.dk