• Altid gode råd og vejledning
 • Dansk kundeservice 
 • Levering: 1-2 hverdage

Dårligt blodomløb – sådan øger du din blodcirkulation

Har du dårligt blodomløb eller mistanke om det? 

Så læs med her og hør mere om hvad blodomløbet er, årsagerne og symptomerne på et dårligt blodomløb og hvordan du kan sætte gang i det igen med f.eks. venepumpeøvelser. Blodet cirkulerer konstant rundt i kroppen og er dermed kroppens vigtigste transportsystem.

Hjertet pumper blod ud i kroppen og venepumperne sørger for, at blodet løber tilbage til hjertet og lungerne. Dit hjerte sørger for at blodet optager ilt i lungerne og næring i kroppen. Ilt skal du bl.a. bruge i hjernen, du kan derfor opleve at føle dig lidt desorienteret, hvis du har et meget dårligt blodomløb.

dårligt blodomløb

Et godt blodomløb er altså helt igennem essentielt, for at din krop fungerer optimalt. Derfor skal du også tage det alvorligt, hvis du får permanent dårligt blodomløb. Det kan betyde hjerteproblemer, forkalkede blodårer eller andre alvorlige symptomer. 

Rigtig mange mennesker går rundt med dårligt blodomløb i benene og fødder og lever dagligt med de symptomer og gener, der kan være forbundet hermed. Men hvad kan du selv gøre for at øge din blodcirkulation og hvad betyder den for et godt velbefindende? Det, og meget mere, giver vi dig svar på i denne artikel, sammen med nogle enkle, lette øvelser og produkter der sætter effektivt gang i blodomløbet.

Årsager til dårligt blodomløb

Du kan have, eller få, dårligt blodomløb af mange forskellige årsager. Hvor det for nogen er medfødt, kan andre være ramt af det grundet en arvelig sygdom. Men for de fleste er der en sammenhæng mellem årsag og symptomer. Mange får - eller har - dårligt blodomløb på grund af enten livsstil eller alder.

Rigtig mange mennesker går rundt med dårligt blodomløb og lever dagligt med de gener, der kan være forbundet hermed. Men hvad kan du selv gøre for at øge din blodcirkulation og hvad betyder den for et godt velbefindende? Det, og meget mere, giver vi dig svar på i denne artikel, sammen med nogle enkle og lette øvelser, der sætter effektivt gang i blodomløbet.

Mange får - eller har - dårligt blodomløb på grund af enten livsstil eller alder.

 • Er meget stillesiddende og inaktiv
 • Er ryger
 • Er overvægtig eller undervægtig
 • Har forhøjet blodtryk eller diabetes
 • Er gravid
 • Er lidt oppe i årene så blodårerne forkalker og indsnævres

Men du kan også få midlertidigt dårligt blodomløb under en længere flytur, hvor du sidder stille i lang tid og pladsen er trang. Stress kan desuden påvirke dit fysiske helbred og bl.a. vise sig som dårligt blodomløb. Det er dog oftest en usund livsstil eller alderdom der er årsag til et dårligt blodomløb.  

Hvad er forskellen på blodcirkulation og blodomløb?

Der er overhovedet ingen forskel på blodcirkulation og blodomløb, og hvor nogle kalder det for blodgennemstrømning eller benytter den mere lægefaglige term "det kardiovaskulære system" er der blot tale om forskellige ord for præcis den samme ting. I denne artikel benytter vi ordet "blodomløb", da det er en betegnelse, de fleste kan nikke genkendende til.

Hvordan fungerer blodomløbet?

Blodomløbet består af to kredsløb, der tilsammen sørger for at blodet pumpes ud i kroppens væv i optimale mængder, og forsyner det med ilt og næringsstoffer. Ved et sundt kredsløb skønner man, at det tager ca. 30 sekunder for blodet at cirkulere hele vejen rundt i en cyklus. Fysisk aktivitet er kroppens sekundære kilde til at transportere blodet rundt, derfor er manglende motion en af de mest almindelige årsager ved dårligt blodomløb.

Dårligt blodomløb symptomer

Så hvordan konstaterer du, om du har et dårligt blodomløb?

Det mest kendte symptom på dårligt blodomløb er uden tvivl kolde hænder og fødder. Kolde lemmer er et helt typisk tegn på, at din krop ikke pumper blodet helt ud i de yderste blodårer. I helt slemme tilfælde bliver huden på hænderne og fødderne blå og du vil opleve følelsesløshed.

Du kan også opleve kolde hudområder på kroppen, hvis du er overvægtig, f.eks. på ‘fedtlaget’ i lænden. Igen er det et tegn på, at blodet ikke når helt ud i de mindste blodkar. Hjertet er simpelthen kommet på overarbejde og kan ikke følge med.

Der er dog også andre og mindre kendte symptomer på dårligt blodomløb:

Måske du går rundt og er unaturligt kuldskær og føler dig kronisk træt. Hårtab og flækkede negle kan også være et tegn på nedsat blodomløb samt et nedsat immunforsvar.

Hævede ben, fødder og ankler, smerter og uro i benene eller deciderede nattekramper er også kendetegnende, når blodcirkulationen ikke fungerer optimalt. Du kan også føle dig konfus og have svært ved at koncentrere dig, fordi hjernen simpelthen ikke får ilt nok. Det er også et dårligt blodomløb, der resulterer i åreknuder.

Tendens til kolde hænder og fødder kan man lære at leve med, så længe det ikke er hele tiden, men oplever du nogle af de andre symptomer over en længere periode, er det vigtigt, at du søger læge. Kronisk træthed, hårtab og smerter i benene kan nemlig også være årsagen til nogle helt andre og særdeles alvorlige sygdomme, så det er vigtigt at bestille tid til en undersøgelse hos egen læge, hvis du oplever dette! Faktisk er symptomerne på alvorlig stress ofte nøjagtigt de samme…

Et dårligt blodomløb skal tages alvorligt, for det der starter som kolde hænder, kan sagtens blive værre og over tid påvirke hele kroppen. 

blodomløb tegning

Sådan behandler du dit dårlige blodomløb - venepumpeøvelser hjælper

Der findes flere typer af behandlinger, der sætter fut i dit blodomløb.

Du skal først og fremmest kigge på en langsigtet indsats og forbedre dit helbred ved at stoppe/skære ned på eventuel rygning, sørge for at bevæge kroppen og tabe overflødige kilo. Det er den langsigtede plan. 

Du kan heldigvis sagtens komme igang allerede i dag, du kan nemlig selv gøre en indsats for at øge blodomløbet i benene. Det kan du bl.a. gøre ved at bruge støttestrømper eller ved at øge blodcirkulationen med en fodrulle.

massagerulle til fødderFodrulle - Tryk på foto for mere information.

Hvis det er huden på kroppen, der bliver kold, kan du stimulere blodomløbet ved at børste dig med hamp peeling.  Eller give dig selv den helt store tur med en tørbørste, der sætter effektivt gang i blodcirkulationen - faktisk så effektivt, at du straks mærker varmen brede sig i kroppen og som bonus får en lækker, blød hud! Her kan du læse mere om fordelene ved tørbørstning.

Men det er også vigtigt at du gå i gang med nogle venepumpeøvelser, der stimulerer venepumperne i dine ben. Det betyder at hævelsen i benene falder og at du reducerer risikoen for åreknuder.

massageHamp peeling - Tryk på foto for mere information.

Her kan du se nogle simple men effektive venepumpeøvelser.

Dit dårlige blodomløb kan kureres

Dårligt blodomløb er altså typisk ikke en sygdom i sig selv, men snarere en sideeffekt du får pga. andre belastninger af din krop. Derfor er det også selve årsagen til det dårlige blodomløb, som du først og fremmest skal fokusere på:

De 10 mest almindelig årsager til et dårligt blodomløb:

 • manglende motion
 • rygning
 • overvægt
 • forhøjet blodtryk
 • diabetes
 • stress
 • genetisk betinget
 • åreforkalkning
 • graviditet
 • hjerte- og karsygdomme

Venepumpeøvelserne og nogle gode gåture er en god start - men tag lige en indledende snak med din læge, hvis dine ben driller eller du ofte og over længere perioder døjer med kolde hænder og fødder.

Hvis du vil vide mere om produkter der kan afhjælpe dårligt blodomløb, er du altid velkommen til at kontakte os på mail kundeservice@hafaro.dk eller telefon 91 25 21 61.